Transformer Prime: Nejvýkonnější tablet na světě

vydáno 10. 11. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, IT a software, Mobilní telefony | 4 komentáře

Tagy: 3D, Android, Android Honeycomb, ASUS, Asus Transformer Prime, FullHD, Icce Cream Sandwich, miniHDMI, tablet, Transformer Prime

Dlouho očekávaná novinka od Asusu byla konečně představena. Jmenuje se Transformer Prime a je nástupcem jednoho z nejúspěšnějších androiďáckých tabletů – Eee Pad Transformeru. Proč se lidé na nového Transformera těšili, člověku dojde hned při pohledu na specifikace: jedná se o jedno z nejtenčích a nejlehčích zařízení, které přitom disponuje nejmodernějším a také nejvýkonnějším procesorem, jaký se kdy v mobilním zařízení objevil: Tegrou 3 od nVidie.

Tegra 3 (dříve se o ní mluvilo pod kódovým označením Kal-El) je čtyřjádrový procesor s dvanáctijádrovou GPU, taktovaný na 1.3 Ghz. V některých případech je až čtyřikrát rychlejší než konkurence (třeba i v browsování je podle benchmarků rychlejší než čip A5 od Apple). Zvládne tedy nejmodernější mobilní hry, FullHD streamování s osmikanálovým zvukem (čipům nedělá problém ani 1080p High Profile @40Mbps), nebo dokonce 3D video a hry.

Asus Transformer Prime

Nejkrásnější na tom všem je, že se zvýšení výkonu nikterak nepodepíše na výdrži. Jednak má čip po většinu času nižší odběr než předchozí dvoujádrová Tegra (díky tzv. Variable Symmetric Multiprocessing, vSMP), druhak základní operace jako listování e-bookem, přehrávání menšího videa nebo hudby, případně aplikace na pozadí zvládá páté jádro (taktované na 1.4Ghz), které pracuje na základních operacích, aby čtyřjádrová bestie mohla v klidu spát. Pokud nebojujete s angličtinou, nechte se o tom přesvědčit tímto videem:

Transformer Prime tedy na baterii vydrží nějakých dvanáct hodin přehrávání videa, což je velice solidní výkon. Pokud navíc tablet zadockujete do dokoupitelné klávesnice, která z něj udělá malý netbook, můžete počítat s dalšími šesti hodinami výdrže navíc – odjímatelná klávesnice má totiž vlastní baterii, jež tablet dobíjí za provozu. Takže si s Transformerem můžete užít osmnáct hodin zábavy.

Tu budete moct zobrazovat na 10.1´ 16:10 displeji o klasickém rozlišení 1280×800 pixelů, co je nadstandartní je pak samotný panel – Asus používá Super IPS+, které by mělo mít podstatně lepší viditelnost za jasného denního světla, což je něco, s čím se perou všechny tablety a mobilní telefony.

Asus Transformer Prime

Krasavec od Asusu ale překvapuje i dalšími specifikacemi. 586 gramů vážící přístroj v 8.3mm štíhlém těle skrývá 32GB nebo 64GB interní paměti, rozšiřitelné o micro SD kartu, 1GB DDR2 RAM, na těle pak najdete vstupní / výstupní 3.5´ jack a miniHDMI výstup (takže můžete hrát hry nebo sledovat HD filmy i přes televizor). Dokovatelná klávesnice pak přístroj obohatí o USB 2.0 port a další čtečku SD karet.

Během uvedení na trh, ke kerému by mělo dojít ve Státech někdy během prosince, poběží Prime na Honeycombu, tedy na operačním systému Android 3.2. Asus ale slibuje, že se bude jednat o jedno z prvních zařízení, která dostanou OTA (over-the-air) update na nejnovější Android 4.0, který byl nedávno představen pod přezdívkou Ice Cream Sandwich a který slučuje předchozí Gingerbread s Honeycombem (takže poběží na mobilech i na tabletech).

Kdy se tablet dostane k nám? To nikdo neví. Velka Británie bude muset na Transformera počkat pravděpodobně až do ledna, je proto klidně možné, že budeme také čekat až na začátek příštího roku. Ostatně s prvním Transformerem se to mělo podobně, tablet byl téměř okamžitě vyprodaný a menší trhy čekaly déle.

Jestli má tenhle fešák nějakou vadu na kráse, je to absence 3G modulu. Tablety jsou především o konzumaci obsahu a browsování po internetu. Wi-fi hotspoty přitom ještě stále nejsou na každém rohu (na autobusové nebo vlakové zastávce na něj asi nenarazíte…), proto je docela překvapující, že se Asus opět rozhodl mobilní internet vynechat a v budoucnu ho ani neplánuje. Budete si muset vystačit s wi-fi.

Asus Transformer Prime

Zato ale potěší cenová politika. 32GB verze (s menší pamětí se vyrábět nebude) vyjde na $499, což je cena základního iPadu. Transformer Prime by tedy měl vycházet na všech trzích na stejné peníze, jako nejlevnější verze iPadu 2. Což je na tak nařachané zařízení hodně nízká cena.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Transformer Prime: Nejvýkonnější tablet na světě

Vložil Papinak (bez ověření), 11. Listopad 2011 - 9:08

Obrázek uživatele Papinak

Tak už nemám co řešit. Jsem rád, že jsem se neunáhlil a vyčkal. Myslím, že so to vyplatilo. A kromě toho, že je to opravdu nabušené zařízení, je i mooc hezký – proti prvnímu transformeru obrovský pokrok.Teď už se jen dočkat, nebo možná nákup z USA.

Re: Transformer Prime: Nejvýkonnější tablet na světě

Vložil st39.6, 11. Listopad 2011 - 12:34

Obrázek uživatele st39.6

Jsem na tom uplne stejne. Nejdrive jsem uvazoval o G-Tabu 8.9´ nebo 10.1´, pak mi padla do oka 7.7´, ale furt mi to neprislo jako to prave orechove (touch-wiz nesnasim, uz kvuli pomalejsim aktualizacim OS). Tohle je naprosta pecka, do ktere pujdu okamzite. A mam takovy pocit, ze se Asus trefil nejen u nas dvou, z Primeu bude ohromny hit…

Piate jadro

Vložil Cezz (bez ověření), 17. Listopad 2011 - 7:32

Obrázek uživatele Cezz

Ak sa nemylim, piate jadro je taktovane na (do?) 500Mhz, nie na 1.4Ghz. Na 1.4Ghz pobezi jedno z vykonnejsich jadier v singlecore mode a klesne na 1.3 v multicore mode.

Re: Piate jadro

Vložil st39.6, 17. Listopad 2011 - 13:26

Obrázek uživatele st39.6

ve specifikacich procesoru stoji „up to 1.4Ghz single core, 1.3Ghz quad core“. to je jasne, ze companion jadro nepobezi stale na nejvyssi frekvenci, vsechny procesory takt upravuji podle potreby.