Toshiba Regza Cell 55X1 - první svého druhu

vydáno 9. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Televizory | 2 komentáře

Tagy: 1080p, 240 Hz, 2K, 3D, 4K, 55X1, CEATEC, CEATEC 2009, Cell, DLNA, EPG, Full HD, HDTV, LCD, LED, opera, PlayStation 3, PS3, REGZA, Regza Cell, Sony, Super Resolution, televizor, Toshiba, upscaling, YouTube

Toshiba - logo

Unikátní vícejádrový čip Cell, který dodává sílu herním konzolím Sony PlayStation 3, jistě není potřeba dlouze představovat. Méně známým faktem je, že tyto čipy vyrábí od minulého roku Toshiba, které Sony svou továrnu prodala těsně po vítězství v takzvané válce formátů (viz Toshiba bude vyrábět čipy pro Sony PlayStation 3).

Společnost Toshiba se přitom nikdy netajila tím, že chce vysoce výkonné Cell čipy začít používat ve svých vlastních produktech, jmenovitě v HD televizích. Ačkoliv se zvěsti o takových modelech objevily už před rokem, první skutečná Toshiba Regza Cell TV byla představena až teď, na právě probíhajícím veletrhu CEATEC Japan 2009.

Podle všeho se jedná o naprosto zásadní revoluci, která by mohla nevídaným způsobem změnit zažitou představu o televizi. Síla Cell procesoru dovolila implementovat celou řadu funkcí, o kterých jsme si dosud mohli nechat jen zdát – a to někdy doslova.

Už jen základní technické parametry modelu Toshiba Regza Cell 55X1 vzbuzují pozornost: LCD panel s Full HD rozlišením, úhlopříčkou 55", LED podsvícením (512 oblastí), dynamickým kontrastem 5000000:1, jasem 1250 cd/m2, obnovovací frekvencí 240 Hz a upscalovací technologií Super Resolution.

Toshiba Regza Cell 55X1

To je samozřejmě hezké a chvályhodné, ale hlavní lákadla jsou docela jiná:

  • vestavěný pevný disk o velikosti 3 TB – spolu s Cell procesorem je umístěn v externím „black boxu“, slouží pro nahrávání pořadů a time shifting
  • nahrávání až osmi HD kanálů najednou – ohromný výkon Cell čipu dovoluje jak simultánní nahrávání, tak i time-shifting („pozastavení“ kanálu, jeho zaznamenávání a pak opětovné spuštění)
  • sledování až osmi HD kanálů najednou – ačkoliv se to může zdát jako úplná zbytečnost, osm aktivních kanálů na jedné obrazovce dovoluje mít rychlý a pohodný přehled pro další výběr (vizuální EPG)
  • vyhledávání v pořadech podle obsahu – na základě „screenshotu“ z vysílaného nebo nahraného pořadu (například obličej konkrétního herce) lze vyhledat další pořady, které obsahují shodné vizuální informace
  • plná podpora internetu a sítí všeobecně – po připojení k domácí síti lze pomocí DLNA přehrávat obsah z okolních počítačů, jako internetový prohlížeč je k dispozici vestavěná Opera, video z YouTube lze upscalovat až na 1080p

Toshiba k tomu všemu navíc myslí na budoucnost, a to poměrně velkoryse. Model 55X1 je prvním z celé řady televizorů, osazených 64bitovým procesorem Cell, v těch dalších hodlá Toshiba například zvyšovat rozlišení obrazovky na 2K / 4K a v pravou chvíli přidat i 3D, což zní téměř neuvěřitelně.

Toshiba Regza Cell 55X1 - black box

Je ale nutné si uvědomit, že v tomto směru je Japonsko skutečně zemí zaslíbenou. Právě pro Japonský trh je totiž Toshiba Regza Cell 55X1 určena, prodávat se začne už v prosinci za okrouhlou částku jednoho milionu Yenů. To je asi 200 tisíc korun. Což zase není tak moc… Každopádně ani americká, natož pak evropská verze zatím ještě nebyly ohlášeny.

Celkově se jedná o velmi zajímavé využití procesoru Cell a podání důkazu o jeho univerzálnosti. Stejně tak dobře, jako dokáže v PlayStation 3 poskytnout svůj výkon nejmodernějším hrám a vymáčknout maximum z Blu-ray disků, se umí zhostit prakticky čehokoliv podobně náročného. Toshiba tentokrát (na rozdíl od HD DVD) vsadila na toho správného koně!

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Toshiba Regza Cell 55X1 - první svého druhu

Vložil Ludva (bez ověření), 10. Říjen 2009 - 22:48

Obrázek uživatele Ludva

Video z youtube upsacalovaný na 1080p, no to musí bejt zážitek:D, kde to sme, na SD magu?

Re: Toshiba Regza Cell 55X1 - první svého druhu

Vložil d.f.h, 10. Říjen 2009 - 23:46

Obrázek uživatele d.f.h

YouTube má samozřejmě i HD videa, takže v tom bych problém neviděl. Jde o to, že nejsou v 1080p. Ale to ty vaše 720p MKV ripy taky ne :-)