Toshiba naskočila do rozjetého Blu-ray vlaku

vydáno 13. 8. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Ze světa | 2 komentáře

Tagy: BDA, Blu-ray, Blu-ray Disc Association, HD DVD, Microsoft, notebook, přehrávač, Sony, Toshiba, Xbox 360, XD-E500EK, XDE

Toshiba - logo

Začátkem toho týdne se objevila zpráva, na kterou všichni, kdo sledují dění kolem technologií vysokého rozlišení, čekali více než rok. Společnost Toshiba požádala o vstup do BDA (Blu-ray Disc Association) a zároveň oznámila plnou podporu Blu-ray v rámci svých výrobků. Proč je tato událost tak významná?

Pro odpověď na tuto otázku je potřeba zamířit do minulosti, konkrétně k datu 19. února 2008. Právě tehdy skončil krátký život optického formátu HD DVD, který byl od roku 2006 přímým konkurentem technologie Blu-ray. Zatímco za „modrými“ disky stála především Sony spolu s dalšími výrobci, HD DVD bylo od začátku až do konce výhradně doménou společnosti Toshiba.

Ta jediná vyráběla přehrávače; další možnost, jak si přehrát HD DVD filmy, byla externí jednotka k herní konzoli Microsoft Xbox 360. Nabídka filmů na HD DVD byla srovnatelná s Blu-ray, některé filmové společnosti sice vydávaly své tituly pouze pro jeden HD formát, ale například studio Warner Bros. to neřešilo a filmy dávalo k dispozici jak na Blu-ray, tak na HD DVD.

HD DVD logo

Tento souboj technologií se často přirovnával k někdejšímu soupeření VHS vs. Betamax a vžil se pro něj název válka formátů. Oproti celému desetiletí, kdy spolu soupeřily různé typy videokazet, ale tato válka skončila velmi rychle – právě onoho výše jmenovaného 19. února 2008, kdy Toshiba po několika výrazných neúspěších uznala porážku a sama prohlásila formát HD DVD za mrtvý (článek obsahuje i shrnutí nejvýznamnějších kroků, které k tomuto konci vedly – doporučujeme!).

Analytici samozřejmě neočekávali, že Toshiba ihned přistoupí na nová pravidla a začne podporovat Blu-ray tábor, proti kterému celou dobu bojovala. Upscalovací technologie XDE, kterou Toshiba následně poměrně rychle uvedla na trh, ale byla i tak docela velkým překvapením. Nikdo totiž nepředpokládal, že by upscalování klasických DVD, které navíc nabízí hned několikero velmi kvalitních čipů (Faroudja, HQV Reon), mohlo kompenzovat vysokou finanční ztrátu Toshiby.

Blu-ray Disc logo

Recenzi DVD přehrávače Toshiba XD-E500EK s XDE upscalerem jsme čtenářům HDmag.cz přinesli před několika měsíci a skutečně se nejedná o žádný zázrak. Ačkoliv měla Toshiba s XDE velké plány (uvažovalo se o použití v LCD televizorech a noteboocích), teď bude všechno zřejmě trochu jinak.

Vstupem Toshiby do BDA všechno teprve začíná, už do konce tohoto roku má být na trhu první Blu-ray přehrávač této značky a Toshiba také začne Blu-ray mechanikami vybavovat své notebooky vyšší třídy. S technologii XDE se zřejmě budeme setkávat i nadále, Toshiba ji ale hodlá používat například pro upscalování 1080p do 2K nebo 4K rozlišení. Klasické DVD jako takové už v tom tedy příliš velkou roli hrát nebude.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Toshiba naskočila do rozjetého Blu-ray vlaku

Vložil wasill (bez ověření), 13. Srpen 2009 - 14:49

Obrázek uživatele wasill

5. odstavec, 5. řádek – je tam dvakrát za sebou „nabízí“ – smazat i s tímto komentem :)

Jinak článek skvělý!

Re: Toshiba naskočila do rozjetého Blu-ray vlaku

Vložil d.f.h, 13. Srpen 2009 - 15:05

Obrázek uživatele d.f.h

Díky za pochvalu i upozornění, opraveno. Mazat tě nebudu, za chyby se nestydíme :-)