Temný rytíř povstal: Rekordní tržby v kinech IMAX

vydáno 6. 9. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova, Ze světa

Tagy: Christopher Nolan, IMAX, Temný rytíř povstal, The Dark Knight Rises

Temný rytíř povstal v IMAXu Když Temný rytíř před čtyřmi lety vstoupil do IMAXů jako první film, který kombinoval záběry z 35mm a IMAX kamer, asi nikdo nečekal, že se stane z podobných projekcí úspěšný trend, na který budou další filmaři s chutí navazovat. Ale stalo. V uplynulých měsících jsme mohli vidět například opulentní záběry Dubaje v posledním dílu Mission: Impossible – Ghost Protocol a zapomenout nesmíme ani na Avatar Jamese Camerona.

Ten sice točil na výrazně menší a lehčí kamery než Christopher Nolan, byl to však právě Cameron, který jako první zaznamenal v IMAXech po celém světě rekordní tržby přes 100 milionů dolarů. Dnes však modří mimozemšťané z Pandory osamocení nejsou, závěrečná část o netopýřím muži Temný rytíř povstal totiž jako druhý film v historii překročila stomilionovou hranici také. A to po pouhých sedmi týdnech v distribuci. Dvě třetiny tržeb přitom přitekly ze 332 kinosálů v USA a zbytek dodalo 225 IMAXů ve zbytku světa.

Příjmy z IMAX kin se tím staly výraznou součástí celkových tržeb, jež už před několika dny hladce překonaly bájnou hranici 1 miliardy dolarů. Kde se Temný rytíř povstal zastaví? Pravděpodobně na hraně 1,1 miliardy, což by ho pasovalo na sedmý nejvýdělečnější snímek historie (bez započítání inflace). Ani současná dvanáctá pozice však není vůbec marná.

A tím se dostáváme ke smutné skutečnosti, že se tuzemský IMAX s posledním Batmanovým dobrodružstvím pomalu loučí, neboť již 13. září vtrhne do IMAXu Milla Jovovich, která v pátém Resident Evilu s podtitulem Odplata bude zase jednou kropit zombíky hlava nehlava. Pro nás jako diváky to znamená loučení s analogovým 70mm projektorem, který byl do IMAXu na Floře dovezen pouze kvůli Temnému rytíři. Pokud jste tedy finální kapitolu Nolanovy ságy ještě neviděli (co jste, proboha, doposud dělali?), anebo byste na něj ještě jednou rádi zavítali, máte v následujících dnech poslední možnost užít si snímek na plátně tak, jak to režisér zamýšlel.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře