Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

vydáno 31. 12. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 13 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, recenze, Temný rytíř povstal, The Dark Knight Rises

Temný rytíř povstal (The Dark Knight Rises, 2012) (Blu-ray)

Když nasadíte laťku tak vysoko jako to udělal Christopher Nolan s Temným rytířem, máte docela zásadní problém, protože pravděpodobnost, že ji překonáte, je doslova mizivá. Není proto divu, že si vzal Nolan od „pana netopýra“ čtyři roky volna (pravda, natočil mezitím Inception, ale čekalo se, že se vrátí do Gothamu dřív) a nakonec došel k celkem logickému názoru, že nejlepší bude vzít závěr trilogie z úplně jiného konce než doposud.

Zatímco Batman začíná můžeme považovat za více méně klasický komiksový film, jenž se odlišuje akorát tím, že tlačí více na realismus a snaží se multimilionáře v obleku přerostlé okřídlené krysy zasadit do světa, který se neliší od našeho. Temného rytíře jako syrovou kriminálku, v níž se Batman, Joker a Two-Face pohybují v podstatě jen z povinnosti vůči značce. Temný rytíř povstal je především hutným mytologickým dramatem, které přejímá prvky z obou světů a přetváří je do místy trochu nesoudržného, nicméně stále velice působivého celku.

Celku, který si překvapivě nejvíc užijí ti, jimž voní po Temném rytíři upozaděný rozjezd batmanovské série. Nolan se totiž při snaze zařadit příběh Wayneova Batmana mezi lidové ikony nebojí od trademarkového realismu vracet zpět ke skoro až pohádkovým proprietám (žoldák), budovat mýtus čistého zla (Bane) a myšlenkově se ještě víc topit v rozpravování o tom, kdo je a co vlastně znamená být hrdinou.

Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

A naštěstí se v téhle všehochuti nijak zvlášť netopí. Jistě, ujíždí mu detaily (za deset minut tikotu bomby se stane událostí tak na půl dne), dopouští se patosu, na který u něj nejsme po Jokerově anabázi zvyklí (Michael Caine však zvládá všechny srdceryvné projevy s naprostým gustem), a tolik klišé (polibky 5 minut před explozí, záchrana na poslední chvíli) byste možná nenapočítali v předchozích dílech dohromady, nicméně všechny tyto problémy jsou z velké části důsledkem tvůrčí snahy jít ještě dál než posledně a povytáhnout laťku ještě o fous výš.

Což se nemohlo už kvůli zvolenému příběhu, který není přímočarý, úderný a musí se vypořádat nejprve s uvedením do nového světa (Gotham bez zločinu), poté zapojením hrdiny (Bruce po letech v exilu) a nakonec i mučivým držením statutu quo (Baneovo obsazení města, které má dát lidem naději, aby je nakonec o to víc srazilo na kolena), nemohlo úplně podařit.

To ale neznamená, že je Temný rytíř povstal špatný film. Nemá sice „flow“ Temného rytíře (jako skoro žádný film za poslední tři roky), elementárnost Batman začíná, a ve snaze o dosažení skoro nemožného zadrhává častěji než oba zmíněné kousky dohromady. V rámci komiksového žánru jde ovšem stále o malé zjevení, ba téměř o zázrak. O hutnou superhrdinskou řachu, která se nebojí lišit jak od konkurence, tak i od svých starší já a stavět si před sebe stále nové překážky, aniž by však strádala po stránce řemesla, herectví a celkového vypravěčství, jež je pro Nolana typické.

Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012)

A za sebe můžu říct, že je jedině dobře, že existují filmaři jako Nolan, kteří se nespokojí s ohranou šablonou, povrchními zápletkami a žánrovými mantinely. A netočí filmy, z nichž byste odcházeli s nulovým výrazem jako z další řadové komedie s Mandy Moore.

Technické provedení

Christopher Nolan a jeho dvorní kameraman Wally Pfister se již delší dobu vyžívají v kombinacích různorodé techniky, které mají samozřejmě dopad na výsledný obraz. U Temný rytíř povstal to platí dvojnásob, jelikož rozdíl mezi scénami točenými na IMAX kamery a klasickou „pětatřicítku“ je vysloveně propastný a kvůli častému přepínání poměru stran doslova nepřehlédnutelný.

Osobně musím říct, že mi přechody mezi poměry stran (tedy mezi obvyklou 2.40:1 nudlí do plné imaxovské palby) ani naponěkolikáté nevadí, proto když už kritizovat, tak za mírně rozpačitou prezentaci.

Pokud jde o IMAX záběry, nemám výtek. Obraz je jednoduše nádherný. Ostrost je maximální a detaily díky ní zobrazené uhrančivé. Kontrastu a barevnému podání rovněž nelze nic vytknout a prostorovost obrazu je i v pouhých dvou rozměrech úchvatně vtahující. Vážně moc pěkná prácička.

O to víc bolí přechody na 35mm materiál, jenž jakoby ztratil polovinu imaxovského kouzla. Obraz náhle tratí hlavně v ostrosti a tudíž i drobnokresbě, barvy vypadají kolikrát dost nepřirozeně (scéna na maškarním, přepadovka u Daggeta), ani kontrast zrovna neuchvátí a jakmile se přesuneme do tmy, je ještě hůř. Temný rytíř totiž ve své 35mm podobě nikdy nedosáhne maximální černé a ač se obličeje nikdy netopí v její záplavě a neztrácí se v ní, kresba samotná je vyloženě průměrná a tudíž si nevychutnáte žádné jemné přechody, ale prostě slitý černý flek.

Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012)

Díky bohu, že podstatná část filmu byla točena na IMAX, jenž filmu neskutečně pomáhá hlavně v akčních scénách, a i zmíněné průšvihy 35mm materiálu nedostávají zase takový prostor, jinak by byl obraz jednoho z nejočekávanějších Blu-rayů letošního roku jasným zklamáním. Referenční disk ale z hlediska vizuálu tentokrát hledejte jinde.

Naopak po stránce zvuku nelze než si blahopřát. Ač se netopýrův disk ohání pouze šestikanálovým HD mixem (DTS-HD MA), výsledek je rozený sousedobudič. Stačí si pustit jen úvodní Baneův útok na letadlo a máte jasno. Už ten totiž ukazuje dokonalé vyvážení všech atributů od dialogů přes zvukové efekty až po burácející Zimmerův soundtrack.

Ten hrál v batmanovských filmech vždy důležitou roli a ani v Temný rytíř povstal se nedrží zpátky. Vychutnáte si tak krystalicky čisté teskné melodie Bruceovy samoty, epické pasáže dobarvující akční vylomeniny a samozřejmě naprosto božský „Bane's chant“, který jakmile se rozburácí, budete chystat okenní tabulky po celém bytě.

Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Ohromující jsou však i jasně čitelné zvuky Batmanových udělátek, houkání sirén, výstřely z pistolí (především odstřelovačka Baneovy pravé ruky vám dá pocítit, co znamená surround) a v neposlední řadě i netopýrovo nové vozítko The Bat, jehož nástup na scénu vám jasně dokáže, že nepotřebujete Dolby Atmos, abyste získali dojem, že nad vámi právě letí hejno helikoptér.

Český mix je samozřejmě výrazně slabší, a to jak po stránce technické, tak po stránce samotného dabingu, který se sice snaží (Bane překvapivě nezní katastrofálně), ale kvůli bídnému překladu (což bohužel částečně odnesly i titulky) v některých momentech silně zadrhává. Pokud tedy dabing vyloženě nevyhledáváte, určitě si nenechte ujít původní anglickou stopu. Na kvalitní sestavě je to vážně úplně o něčem jiném.

Bonusy

Nolan a bonusy? To je kapitola sama pro sebe. Britský režisér totiž extra materiály nikterak neuznává, takže vymačkat z něj například audiokomentář, vystřižené scény nebo opravdu detailní pohled do zákulisí by zřejmě vyžadovalo přinejmenším únos jeho dětí a připevnění kila dynamitu k jejich kotníkům.

Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012)

Bonusová výbava vám proto opravdu hutnou informační nálož nenabídne. Na druhou stranu je však třeba uznat, že nejde ani o vyložený průšvih a že si dal někdo na výsledku záležet.

Nechme stranou všude cpanou Second Screen Experience aplikaci, díky které si můžete na tabletu či telefonu prohlédnout některé exkluzivní fotografie. Na rozdíl třeba od podobné aplikace u Promethea totiž funguje pouze na iOSu, takže si ji docela podstatná část čtenářů neužije. Raději se přesuňme k dokumentu nazvanému vtipně Short feature: The Batmobile.

Proč vtipně? Protože tahle „krátká fíčura“ má sáhodlouhých 50 minut a dozvíte se v ní naprosto vše o netopýrovu oblíbeném dopravním prostředku. Od prvních verzí v komiksu přes jednotlivé proměny v tištěné i filmové podobě až po dnešní tumbler. V dokumentu vystupují všichni batmanovští režiséři, najdete tu několik unikátních momentů a informací (H.R. Gigerova verze) a jako celek jde o vyslovenou lahůdku, která navíc uteče jako voda.

Další segmenty se věnují výhradně filmu. Vrchní slovo přitom má část nazvaná „Produkce“, která se – jak název naznačuje – zabývá natáčením klíčových scén. Od Baneovy destrukce letadla a rekonstrukce netopýří jeskyně přes nový vozový park a Batmanův souboj s maskovaným zloduchem až po velkolepé finále před radnicí. Jednotlivé featuretty jsou sice krátké (většinou nepřekročí ani deset minut), nicméně základní info z nich vždy dostanete.

Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012) Temný rytíř povstal (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bohužel, Nolan a jeho tým se vůbec nezabývají příběhem (Jonathan Nolan se objevuje sporadicky) a důraz je kladený především na technickou stránku věci. Dozvíte se hodně o stavbách kulis, o měřítku produkce, natáčení na IMAX kamery, nutnosti previzualizace a choreografii soubojů, avšak o nic víc než Blučkový standard se nejedná.

Což platí i pro půlhodinovou část „Characters“, kde se hodně povídá o motivacích Bruce Waynea, jeho proměně napříč trilogií a dopadech jednání z minulých dílů, ale po skončení máte pocit, že tvůrci téma vždy jen nakousnou a hned zase běží pryč. Ať už k Baneovi a jeho realistickému uchopení či snaze převést na plátno uvěřitelně Catwoman. Dlouho jsem neměl pocit, že bych chtěl dostat mnohem víc a tvůrci mi tu možnost zbytečně upírají.

Na čemž ve finále nemění nic ani patnáctiminutovka „Reflections“, kde se nejprve v krátkosti dozvíte více o výhodách a prudách točení na IMAX (tvůrci přiznají dokonce i to, že některé scény točili na IMAX tak trochu zbytečně, ale že by na něj přesto točili nejraději neustále), abyste se v poslední fíčuře, zaobírající se dojmy a vzpomínkami štábu, mohli spolu s tvůrci nostalgicky dojmout a rozloužit s Nolanovým světem netopýřího muže.

A to je v zásadě vše. Tedy pokud neberete za extra bonusy čtveřici trailerů a galerii plakátů.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 8:27

Obrázek uživatele Anonym

Hodně čtivý článek, ale já být Vámi, tak si ještě projedu gramatiku, viz. „výstřely s pistolí“, či „nezabívají příběhem“. To je fakt síla. ;)

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 13:49

Obrázek uživatele Psema

Krucipísek, a to jsem to snad pětkrát kontroloval. :) Každopádně díky za upozornění, ve 2 ráno už člověk evidentně ztrácí na pozornosti, což v kombinaci s novou klávesnicí dělá divy. :)

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 2. Leden 2013 - 18:41

Obrázek uživatele Anonym

no takových chyb dělám běžně mraky. Zvláštní je, že když píšu něco rukou, nikdy bych takovou chybu neudělal. Na klávesnici klydně :)

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 3. Leden 2013 - 9:07

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Ještě tam zůstalo „rozloužit“ na konci předposledního odstavce. Jen nevím, jestli to mělo být „rozloučit“ nebo „roztoužit“… :-)

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil rostiq36 (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 12:46

Obrázek uživatele rostiq36

Taky přidám svůj názor. Co se týče technického provedení, tak s Petrem Semeckým souhlasím. Přepínání poměru stran mi nevadilo, ale rozdíl mezi nimi je opravdu velký. A pokud budu mluvit o kvalitě filmu samotného, tak přestože se mi předchozí dva díly velmi líbily a jsou pro mě nejzdařilejší komiksovou adaptací vůbec, tak až se zakončením ve formě Dark Knight Rises jsem si vytvořil komlpexní ucelený zážitek a citovou vazbu k této trilogii, že jsem překopával svých TOP 10 a po LOTRu best trilogie EVER.

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Radek (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 13:12

Obrázek uživatele Radek

Ještě bych upozornil na studiové předabování Bana v původním znění, protože mu v trailerech nebylo rozumět. Nyní sice člověk slyší každé slovo, ale celkový mix působí dost nevyváženě vzhledem k ostatním hlasům, kdy buď Bane hlasem bourá barák, nebo ostatní postavy nejsou slyšet.

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 13:52

Obrázek uživatele Psema

Zas tak nevyvážené mi to nepřišlo. Ono to tak bohužel působí, protože Nolan často utlumí ostatní ruchy. To je třeba nejčitelnější v úvodu v letadle, když je všude okolo ruch a jakmile se ozve Bane, všechno utichne jako když je člověk někde ve sklepě. :D

Jinak co jsem zaslechl, průšvih nastává ve chvíli, kdy člověk nemá 5.1 soustavu a žene zvuk jenom přes televizi. Tam se ten mix chová hodně nepřirozeně.

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Anonym (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 18:00

Obrázek uživatele Anonym

Tak pokud to neslyšíte, tak vám doporučuji si pustit scénu, kdy se Batman s Banem poprvé utkají, tam je to zatlumení jeho hlasu vyloženě uši-rvoucí…

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 18:01

Obrázek uživatele Psema

Tak tam je záměrně utlumený úplně všechno, ne? Dokonce o tom mluví Nolan v bonusech.

Ale jako jo, když člověk porovnává například s prvními trailery, to čištění je tam evidentní. Ne že by mi vadilo.

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 31. Prosinec 2012 - 20:20

Obrázek uživatele marko

mimo temu bude recenzia Hori ma panenko na bluray? a nahodou vie niekto co ta knizka obsahuje? kolko ma stran??? oplati sa to vobec kupovat?

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil atlass (bez ověření), 1. Leden 2013 - 21:58

Obrázek uživatele atlass

pekne napisana recenzia a suhlasim s nazorom rcenzenta, az na to ze premna je zaverecna cast najlepsia s celej trilogie. A ten zvuk, paneboze, take moje domace kino (aj ja) nezazilo. V tej scene ked policia po nahanacke zazenie Batmana do bocnej ulice a z nej vyleti na svojom vznasadlu tak mam dojem ze padne na mna strop, neskutocne!

Re: Temný rytíř povstal (recenze Blu-ray)

Vložil th0ca (bez ověření), 2. Leden 2013 - 12:48

Obrázek uživatele th0ca

Recenze pekna a vcelku s ni souhlasim. Nicmene pro me byl tenhle dil spis velkym sklamanim. Na Temneho rytire to proste nema. A to ne jen diky Ledgerovi, kterej to co tam zahral nema a ani dalsich par let nebude mit konkurenci. Ale i kvuli celkovemu zpracovani filmu. Nelibilo se mi to, ze sem mel pocit, ze Nolan chtel do tech 2,5 hodin nacpat tolik veci co by vystacilo na 2 samostatne filmy. Proste jeden strih bum gotham, druhej strih bum vezeni v ty dire, treti strih bum zas gotham. A to je jen jeden priklad, protoze jich tam takovyhlech je spousty s jednou osobou. Samozrejme strihy typu tamhle se deje neco, strih na nekoho jinyho nekde jinde atp jsou normal, ale ze jedna osoba doslova strihem cestuje pres pul zemekoule tam, zpatky, tam, zpatky, to me dost rusilo. Pak i samostatne strihy kamer, jak kdyby scena obcas byla ustrizena jeste nez skoncila (viz mr. Wayne a jeho srdceryvny krik v dire – zdalo se mi jak kdyby byl v pulce ustrihnutej). Potom Bane jako postava me prisla dost nezajimava. Nebyl to zadnej pomatenej zaporak jak ho ve filmu prezentovali a ze Tom Hardy umi hrat pomatence jedna basen (viz The Take). zmeny pomeru stran me vadily uz v predchozim dile a tady to bylo jeste patrnejsi, prave proto, ze zacatek clovek zral ve fullscreenu a pak kdyz to preplo do nudle to byla jak rana pesti :(. Predabovani Banea bylo taky dost na pest. A vubec Hardy ma takovej zvlastni hlas, kterej dost sedi k jeho povaze, ale tady jak to bylo hodne zdurazneny, tak mi to prislo az smesny :D. Nicmene abych jen nehanil, zvuk a efekty zvukovy to byla pecka. Baneuv zamer a konecne rozpoznani kdo je kdo byla taky pecka. Alfred a jeho proslovy taky pecka. Catwoman byla taky obstojna, hlavne zezacatku filmu. Skoda toho telenovelyho konce. A skoda, ze tu bylo silene moc charakteru, takze se me osobne jeden ztracel v druhym.

Technická chyba v textu

Vložil James (bez ověření), 4. Leden 2013 - 1:28

Obrázek uživatele James

„Osobně musím říct, že mi přechody mezi poměry stran (tedy mezi obvyklou 2.40:1 nudlí do plné imaxovské palby)“

Plná IMAX palba je 1,44:1, Blu-ray obsahuje pouze přepis do 1,78:1.