TÉMA: 10 her, pro které budeme letos vraždit

vydáno 19. 2. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Ze světa

Tagy: herní konzole, hry, konzole, konzole nové generace, Playstation 4, PS4, Xbox One

Na rovinu se přiznám, že časy, kdy jsem u PC a konzolí dokázal prosedět desítky hodin týdně, jsou již dávno pryč. Znáte to. Práce, poté druhá práce. Sem tam třetí práce a do toho drobná nepodstatná věc jako život a jeho na každém rohu se vyskytující laskominy. Ale ono je to dobře (takže žádná lítost), alespoň si člověk začne více vybírat a svůj čas věnuje jen kusům, které opravdu stojí za oběť, anebo které má v merku od prvního ohlášení. Loňský rok mi v tomto směru přišel plný zklamání. Sice máme novou generaci konzolí již rok, ale zatím z ní nic úchvatného nevzešlo. Dokonce i zdánlivé tutovky jako Watch Dogs a nový Assassins Creed zklamaly, a tak musely situaci zachraňovat tzv. „sleeping hity“, jako Alien: Isolation či Wolfenstein, jež dokázaly nabídnout pořádnou porci atmosféry, dobré hratelnosti a (v případě Vetřelce) dnes již málokdy viděné vysoké obtížnosti. Letošní line-up vypadá opět vcelku působivě, a tak se pojďme podívat na tituly, kvůli kterým budou hráči ochotní vydělávat peníze i dárcovstvím ve spermabance.

Uncharted 4: A Thief's End

Nathan Drake se vrací. Zase. A spolu s ním snad všichni parťáci z předchozích dobrodružství, stejně jako líbivá panoramata hustých džunglí a méně líbivé koridory kobek plných pokladů. Proč se těšit? Protože Naughty Dog. Tohle vývojářské studio sice drobně zaváhalo s třetím dílem, jenž je v podstatě přeskinovanou dvojkou zasazenou do pouště s lehce upraveným soubojovým systémem na blízko. I tak se ale jednalo o vysoce nadprůměrnou zábavu, po níž člověk nelitoval, že proseděl okolo deseti hodin u televize. Po excelentním thrilleru Last of Us navíc tvůrci slíbili, že Uncharted 4 nakopnou zase o úroveň výš, a co bylo prozatím k vidění, vypadá jednoznačně bombasticky. A to nejen po stránce vizuálu, jenž k fotorealismu začíná mít až nebezpečně blízko. Jen houšť.

Uncharted 4: A Thief's End

Batman: Arkham Knight

I „pan netopýr“ se letos chystá do next-gen kabátku. A i on zatím vypadá jako naprostá povinnost pro každého hráče. Konečně se totiž dostane ke slovu slavný Batmobil a ke slovu se po pauze s Batman: Arkham Origins vrací i milované studio Rocksteady, jež chce doručit ještě větší herní pískoviště, ještě lepší bojové sekvence a samozřejmě i příběh, který trumfne závěr fanoušky oblíbeného Arkham City, v němž Batman odporoučel samotného Jokera. Ten bude v zástupu záporáků tentokrát (logicky) chybět, proti Batmanovi se však postaví prozatím asi nejtěžší nepřítel – Arkham Knight. A to s jediným cílem, najít a zničit.

Batman: Arkham Knight

Silent Hills

„Tiché kopce“ patří mezi hororové legendy a první dva díly patří bez diskuze mezi stále hratelné geniality, jež by měl mít za sebou každý fanda hrůzou sevřených svěračů. Od třetího dílu však série začala krůček po krůčku ustupovat ze slávy a poslední díl s podtitulem Downpour vlastně nikoho nezajímal. Proto padlo rozhodnutí sérii svým způsobem zrestartovat, čehož se chopili dva povolaní borci. Režisér Guillermo Del Toro rozhodně ví, jak budovat skličující atmosféru a donutit diváka měnit si pravidelně trenýrky. A otec Solid Snakea Hideo Kojima je zase přeborník na vynikající hratelnost, filmovost a vizualizaci videoherních nápadů. A první hratelné demo z loňského roku ukázalo, že Silent Hills rozhodně nebude lákat jen na slavná jména, ale že půjde o nové pojetí se vším všudy.

Silent Hills

Mortal Kombat X

Tekken stagnuje, Street Fighter je pro mainstreamové hráče příliš velký oříšek, a tak milovníkům bojovek, kteří se nechtějí příliš dlouho trápit s přesným biflováním bojových komb, zbývá nejbrutálnější bojovková série široko daleko. Mortal Kombat se povedlo nakopnout crossoverem s komiksovým vesmírem od DC. Zlepšující se pozici na trhu potvrdil samostatný díl, v němž v rámci cameo role řádil i mistr snů Freddy Krueger. A přechod na next-gen v Mortal Kombat X má sérii, na které zdánlivě není co vylepšovat, opět posunout v herní zábavě o kousíček dál. A podle nejnovějších zpráv u toho má být i vesmírný lovec Predátor. A kdo by nechtěl vidět, jak si dává pěstní pozdrav on a Sub-Zero.

Mortal Kombat X

Rise of the Tomb Raider

V roce, v němž vyjde nový díl Uncharted, je Tomb Raider přece jen tím druhým vzadu. Obzvlášť, když se tvůrci ze Square Enix k inspiraci sérií s Nathanem Drakem de facto přiznávají. Nový Tomb Raider však bude letos velkou událostí především pro hráče Xboxu. Zatímco Uncharted si na svých strojích od Microsoftu zřejmě nikdy nezahrají, Tomb Raider budou mít exkluzivně (i když zřejmě jen na čas) pro sebe. A jelikož se Lara v restartu série, který vykradačku hrobek přesunul do žánru survival thrilleru, zmátořila a nabídla úchvatnou dobrodružnou zábavu pro všechny bez rozdílu věku, je se na co těšit. I proto, že tvůrci opět slibují, že se Lara zase trochu přiblíží svým kořenům a zároveň nabídne lepší akci, lepší hádanky a lepší audiovizuál.

Rise of the Tomb Raider

Evolve

Hoši od Left 4 Dead se pustili do arénovky trochu ve stylu Quake, ve které se hráči s různými specializacemi honí za postupně sílícím monstrem, které mají za úkol zneškodnit. Jenže co se stane, když se jim to nepodaří v daném čase a monstrum posílí natolik, aby jim mohlo celý lov vrátit i s úroky? Podle vývojářů ohromná zábava. Podle prvních recenzí taktéž, byť si hráči stěžují na některé nedotaženosti a výskyt mikrotransakcí. Přesto ale Evolve vypadá jako nápaditá online rubanice, která stojí minimálně za ozkoušení. Byť ne těm, kteří raději sólo kampaně. Těm letos nebude vonět ani nový díl Star Wars: Battlefront.

Evolve

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Hideo Kojima je videoherní ďábel, jeho hry vždy vypadají fantasticky a ještě lépe se hrají. Doporučit Metal Gear pro každého však bohužel nejde. Ať už kvůli obtížnosti, jež je místy docela „hardcore“, anebo Kojimově věčné touze vytvořit v podstatě interaktivní film. Hraní Metal Gear Solid se kvůli tomu pro mnohé mění na útrpný zážitek, neboť nebývá neobvyklé, že hrajete pět minut, po nichž sledujete několikaminutové video. A tak několikrát dokola. Phantom Pain bude v trendu zřejmě pokračovat. Fanoušků má ale série tolik, že tržby budou extrémní a o výsledné kvalitě nemusí být pochyby. A Snake s (novým) hlasem Kiefera Sutherlanda? Dammit, Chloe!

Metal Gear Solid V: THe Phantom Pain

Witcher 3: Wild Hunt

Geralt vstupuje „do třetího kola“. A tentokrát by měli Poláci naservírovat otevřený svět, v němž se hráč ztratí na desítky hodin života. Věřím jim to, neboť první dva Zaklínači patří ve svém žánru na špičku a tvůrci zatím působí dojmem, že veškeré odklady Divokého honu dělají pro dobro věci. Třetí díl Zaklínače by měl ve výsledku nabídnout temnou a drsnou fantasy atmosféru, až stohodinový gameplay a vychytaný otevřený svět, jemuž by rád konkuroval Dan Vávra s Kingdom Come: Deliverance. Ale bůhví, jestli to stihne ještě v letošním roce. Fandové RPG se letos každopádně nudit nebudou.

Witcher 3: Wild Hunt

Legend of Zelda

Nintendo už sice mimo Asii nemá takový věhlas jako před lety. A pravdou je, že se mu dlouhodobě nedaří přijít s pořádnými novými projekty. Oblíbené značky herního giganta však stále táhnou a ač nemají nejlepší grafiku na trhu, hratelností si dávají řadu konkurentů k snídani. Návrat legendárního hrdiny Linka je samozřejmě jednou z největších událostí roku a i Legend of Zelda nabídne velký otevřený svět k prozkoumání, velkolepé souboje s bossy a především velkou porci dobrodružství, jímž zatím oplývaly všechny tituly ze série. Poprvé se navíc Zelda předvede ve vysokém rozlišení. Pomineme-li HD remake Legend of Zelda: The Wind Waker.

Legend of Zelda

Bloodborne

Milovníci super obtížných her Demon's Souls a Dark Souls letos rovněž slaví, neboť Sony chystá nepřímé pokračování v podobě Bloodborne. Tentokrát se podíváme do gotického města, jehož obyvatele mění šířící se choroba na zdegenerovaná monstra, která mají zatraceně tuhý kořínek. O dlouhé a náročné souboje nemá být nouze. Stejně tak se prý bude opět umírat jako na běžícím pásu. Ani Bloodborne tedy nebude pro hráče, kteří rádi jednoduchý průchod gameplayem. Ti náročnější, hledající výzvy si už ale teď dělají předobjednávky. Z dosavadních prezentací vypadá Bloodborne fantasticky.

Bloodborne

Máte své favority? Nebojte se o ně podělit.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře