Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

vydáno 5. 5. 2009 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Z domova | 11 komentářů

Tagy: Česká televize, digitalizace, DVB-T, HD, HDTV, MPEG-4, Nova, Nova HD, Prima, Prima HD, SD, upscaling

Prima TV - logo

Prima se přidala k televizím, které vysílají v DVB-T ve vysokém rozlišení a v českém digitálním éteru s nimi dotvořila vysokodefiniční trojúhelník. V rámci digitálního vysílání tak můžeme chytit ve HD hned tři kanály: Českou televizi, TV Nova a TV Prima. Má to ale drobný háček: Prima je, stejně jako první kanál ČT, pouze v SD rozlišení upscalovaném do HDTV normy. Narychlo jsme se jí podívali na zoubek.

Nejdříve trocha základních informací, kterých je potřeba v případě zájmu o příjem Primy v HD. Televize svůj signál vysokého rozlišení vysílá v rámci třetího multiplexu na 46. kanálu z vysílačů Ládví, Strahov a Zelený pruh – identifikuje se pak jako „Prima (MPEG4 HD)“. Prima tedy své experimentální HDčko neposlala do čtvrtého multiplexu, v jehož rámci operují Česká televize a Nova. Kanál do vašeho příjimače doputuje v rozlišení 1440×1080 a doplňuje ho zvuk o 192 kbps. Prima kanál vizuálně (například logem) nijak neoznačuje.

Jelikož Prima není pro vysoké rozlišení vybavená, veškerý svůj signál upscaluje. Samotné vedení připomíná, že se také jedná spíš o pokusné vysílání, aby se zjistilo, jak jsou příjimače schopné s MPEG-4 HDTV operovat a čeká na diváckou odezvu. Vždyť valná část programového schématu televize putuje do světa v zastaralém 4:3 (stejně jako u Novy ho do 16:9 doplňují v HDTV pillarboxové pruhy). Nejedná se o žádný mimořádný audiovizuální zážitek, jediná výhoda zkušebního HDTV vysílání tedy spočívá v kvalitě upscalingu.

Prima TV - HDTV MPEG-4 vysílání

Prima totiž nepotřebuje nikterak kvalitní upscalovací zařízení, aby byl rozdíl mezi SD a HD vysíláním poznat. Finta spočívá v tom, že signál k upscalingu putuje před vysíláním do zařízení v nekomprimovaném stavu a až poté letí do éteru, tedy do našich televizorů, které už ho nemusí dále přepočítávat (respektive jen minimálně, nebo ho případně downscalují).

Přitom během příjmu SD vysílání musí Full HD televizor navýšit rozlišení hned několikrát, což vede také ke zdůraznění kompresních vad, které vzniknou při přepočtu do MPEG-2 a jeho následném dekódování. Při příjmu HD v MPEG-4 ale k podobnému dopočítávání nedochází, divák dostává do televizoru videostream v mnohem lepším stavu – dalo by se říct, že ve velmi blízkém původní nekomprimované kopii.

Experimentální vysílání televize Prima v HDTV je proto přínosem hlavně pro majitele velkých zobrazovačů. Rozdíl mezi HD a SD je v rámci starších pořadů minimální, na těch novějších je pak znatelná drobnokresba a o něco lepší ostrost. V rámci vysokého rozlišení pak samozřejmě nejvíc potěší právě absence kompresních artefaktů.

Nejedná se tedy o žádný HDTV zázrak, někteří lidé ale HD vysílání jistě ocení – už jen proto, že se jedná o jakýsi mezikrok, který nás posouvá o něco blíž k pořádnému HDTV.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil DTS-HD MAster Audio (bez ověření), 5. Květen 2009 - 22:05

Obrázek uživatele DTS-HD MAster Audio

No je to všechno vážně moc pěkné, ale po kliknutí na obrázek by to chtělo zobrazit právě těch 1440×1080, takhle je vypovídající hodnota obrázku nula, rozlišení je 1/3ové – to je horší než SD, Rád bych tedy apeloval na to, aby v recenzích Blu-ray filmů, screenshoty po kliknutí na thumbnail, měly nativní (HD) rozlišení – tzn. 1920×1080, a ne HDReady (1280×720), přeci jen toto rozlišení není ani poloviční oproti FullHD. Čtenář musí více věřit slovnímu popisu recenzenta o kvalitách obrazu, ať už jej hanobí či vychvaluje do nebes, nž by se mohl přesvědčit na vlastní oči. Technicky to není problém zajistit – odpovídající rychlost připojení pro načtení 2 Mpix obrázku má snad každý a velikost monitorů bych také jako překážku neviděl – když pominu notebooky, FullHD i větší se rychle zabydlují ve spoustě domácnostech. Nepředpokládám, že zdejší čtenáři jsou vlastníky CRT monitoru 800×600 a staré TV Tesla Color. Díky

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil d.f.h, 5. Květen 2009 - 22:26

Obrázek uživatele d.f.h

V tomto článku jsem použil to, co autor dodal.

Screenshoty v recenzích a profilech filmů už se řešily na fóru a já mohu pouze zopakovat: vůbec mě nezajímá, jak rychlou má kdo doma linku nebo velký monitor. Server, na kterém běží HDmag.cz a celá řada dalších webů má své technické limity a naservírovat PNG v rozlišení 1080p mu zabere daleko víc času (procesorového i toho reálného), než 720p JPG. Jsou to jednoduché počty, zvlášť když máte k dispozici HW konfiguraci serveru, což já bezpochyby mám a počítat umím dobře.

Čili apelovat může kdo chce na co chce, ale dokud budu všechno cvakat ze svého – smůla. Musím se držet při zemi.

Kromě toho vypovídací hodnota jakéhokoliv screenshotu je diskutabilní, filmový obraz je v pohybu. Na statickém snímku se dá poznat extrémně špatný obraz a extrémně kvalitní, mezi tím se rozdíly stírají. Každý přehrávač i televizor do procesingu obrazu dále zasahují, takže reálný výsledek bude ve většině případů vypadat úplně jinak než na screenshotu.

Ale to jen tak na okraj, aby řeč nestála.

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil DTS-HD MAster Audio (bez ověření), 5. Květen 2009 - 23:31

Obrázek uživatele DTS-HD MAster Audio

Svým příspěvkem rozhodně nechci srážet kvality serveru a místo slova „aplelovat“, jsem měl použít spíš „navrhnout“. Nicméně dost slovíčkaření. Ano, souhlasím, že finance jsou až na prvním místě, ovšem donate je také cesta ke zvyšování kvality a troufnu si tvrdit, že fanoušek ať už čehokoliv, svému koníčku/zálibě bude schopen obětovat nějakou tu zlatku. Teď k té vypovídající kvalitě screenshotů, procesing přehrávače nebo TV je v hodnocení kvality obrazu jednotlivého filmu irelevantní, to se řeší v recenzích daného přístroje, screnshot není problém vyrobit v softwarovém přehrávači na PC – pochopitelně za předpokladu vypnutí všech cool wow vychytávek, co akorát obraz przní. Jestliže obraz vypadá na dvou různých přístrojích rozdílně, není to problém filmu. Myslím, že screenshot vypovídající hodnotu mít může i bez pohybu, zvláště když článek obsahuje několik screenshotů – inetriér/exteriér, přirozené světlo/umělé osvětlení, krajina/detail, den/noc. Vypovídající hodnotu by neměl, za předpokladu špatného framerate.

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil d.f.h, 6. Květen 2009 - 0:31

Obrázek uživatele d.f.h

Ano, screenshoty jsou pořizovány při softwarovém přehrávání bez jakéhokoliv dalšího procesingu, jak je u nich ostatně uvedeno. Nicméně i tady platí, že každý softwarový přehrávač poskytne jiný výsledek, stejně jako u stolních přehrávačů.

No a pak se na nějaký takovýhle screenshot podívá čtenář, zalíbí se mu a film si pořídí. Pustí si ho na svém přehrávači a své televizi a uvidí něco docela jiného. Kde v takovém případě hledat chybu? :-)

Na statických snímcích se na druhou stranu docela dobře zkoumají třeba artefakty, šum, zrno a podobné věci.

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil heksa (bez ověření), 6. Květen 2009 - 12:28

Obrázek uživatele heksa

jestli muzu tak bych se taky primlouval za trosicku vic screenu te Primi a v trosicku vetsim rozliseni aby se clovek mohl pokochat tim co v Brne nemame :(

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil d.f.h, 6. Květen 2009 - 13:57

Obrázek uživatele d.f.h

Tak co, Štěpáne? Dostaneš z toho screenshoty v nativním rozlišení?

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil Wasill (bez ověření), 6. Květen 2009 - 15:23

Obrázek uživatele Wasill

Já to chytil na PlayTV (PS3) a na mé 82cm HDReady TV to vypadá úplně stejně jako normální Prima :)

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil d.f.h, 6. Květen 2009 - 16:05

Obrázek uživatele d.f.h

To mi přijde tak nějak OK… Chtělo by to zkusit 100+ úhlopříčku a Full HD, ale ani tak to asi nebude nic extra.

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil Wasill (bez ověření), 6. Květen 2009 - 17:30

Obrázek uživatele Wasill

Já vím, že ten můj stroj je jen taková HD ochutnávka :)

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil st39.6 (bez ověření), 6. Květen 2009 - 19:27

Obrázek uživatele st39.6

dan > ne, nedostanu. dneska mi odesel notebook a netbook HD vysilani nezvladne (ten screen je z externiho tuneru). a jelikoz mi odesel pristroj za petatricet tisic (i kdyz po dvou letech VELMI narocne sluzby), jsem mirne podrazdeny a veskere stiznosti me jen nas_raji :/ kazdopadne vypovedni hodnota toho obrazku mela byt spis v one tabulce s doplnujicimi informacemi o vysilani (ktere uz je btw presunuto pod jine SID), ne o obrazu. ten popisuji v clanku a jak podotyka jiny uzivatel, rozdil je naprosto minimalni, screen by mel nulovou vypovedni hodnotu i v nativnim rozliseni

Re: Televize Prima vysílá v HD. Tak trochu...

Vložil AnonymFilomen (bez ověření), 30. Červenec 2009 - 14:29

Obrázek uživatele AnonymFilomen

videl nekdo pozastaveny obraz na jakekoliv televizi ve full HD treba i z Blu Ray, myslim ze tipnuty obrazek v sebelepsi kvalite se porad nevyrovna filmu v pohybu… proste obrazek staci orientacne, a spolehnout se na to co recenzent pise… Mimochodem drzim palce…