TDK má Blu-ray disk s kapacitou 320 GB

vydáno 14. 10. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Datová média

Tagy: BD-100, BD-75, BD-R, BD-RE, Blu-ray, CEATEC, mechanika, médium, Pioneer, přehrávač, Sharp, TDK, vypalovačka

TDK - logo

Podobných zpráv se od počátku existence Blu-ray formátu objevilo už několik, naposledy před několika týdny – Sharp tehdy sliboval BD-75 a BD-100 s kapacitou 75 a 100 GB. Zdá se, že dvě vrstvy a 50 GB na jeden Blu-ray disk je prostě málo, snaha o řešení „problému“ by byla, ale reálné výsledky žádné. Co na to TDK? Dočkáme se konečně?

Hned na úvod je nutné podotknout, že právě TDK ukazovalo přesně před dvěma lety na veletrhu CEATEC Japan 2007 prototyp čtyřvrstvého Blu-ray disku s kapacitou 100 GB a padlo i tvrzení, že problémem nebude ani osm vrstev a tedy 200 GB. Viděl někdo z vás takový disk? My zatím ne.

V roce 2008 se tímto směrem vydala pro změnu společnost Pioneer, když oznámila vývoj nejdříve 400 GB Blu-ray disku s šestnácti vrstvami a o měsíc později přidala další čtyři vrstvy (Pioneer připravuje 500 GB Blu-ray disk). Rok uplynul, viděl někdo z vás takový disk? My zatím ne.

A teď je to tu zase. Společnost TDK na oblíbeném veletrhu CEATEC Japan 2009, který proběhl minulý týden, představila prototyp Blu-ray disku s deseti vrstvami a nestandardní kapacitou 32 GB na jednu vrstvu (obvyklá hodnota je 25 GB). Uvidíme ho někdy? My říkáme, že tentokrát možná ano.

Tento disk s celkovou kapacitou 320 GB, který je určen pro jednorázový zápis (tedy BD-R), totiž nevyžaduje nové modrolaserové diody s vyšším výkonem (v úvodu zmiňované BD-75 a BD-100 od Sharpu totiž ano), což je mimořádně zajímavé.

TDK - srovnání průhlednosti vrstev Blu-ray disku (50 %, 90 %)

Srovnání průhlednosti vrstev Blu-ray disku (50 %, 90 %) – viz níže

Znamenalo by to totiž, že by si s tímto diskem teoreticky měly uměl poradit jak stávající Blu-ray mechaniky, tak i vypalovačky. Tedy v ideálním případě žádný upgrade hardware, pouze nový firmware.

Desetivrstvý disk může mít tyto vlastnosti jednak díky použití anorganických materiálů, především ale díky výrazně vyšší průhlednosti jednotlivých vrstev – u té poslední dosahuje tato hodnota až 90 %, přičemž u standardních dvouvrstvých disků je to pouze kolem 50 %.

Jestliže se tedy tentokrát zapisovatelných Blu-ray médií s kapacitou v řádech stovek GB možná dočkáme, u lisovaných disků je tato šance v podstatě nulová. Organizace BDA (Blu-ray Disc Association) totiž nehodlá schválit žádný nový standard, který by mohl způsobit případnou nekompatibilitu stávajících Blu-ray přehrávačů.

Otázkou ovšem je, jestli dnes ještě někoho vypalování na optické disky vůbec zajímá

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře