Tajemný Blu-ray piknik u Hanging Rock

vydáno 15. 6. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Criterion, film, Picnic at Hanging Rock, Piknik u Hanging Rock, Second Sight, Shock

Piknik u Hanging Rock (Picnic at Hanging Rock, 1975)

Režisér Peter Weir patřil už na začátku své kariéry k nejvíce talentovaným australským filmařům. Své schopnosti pak potvrdil i v mnoha hollywoodských filmech, které ale nikdy nebyly zcela typické, protože se Weir vždy odmítal přizpůsobit zavedeným konvencím. Značnou pozornost přitom dokázal vzbudit už jeho druhý film, Piknik u Hanging Rock (Picnic at Hanging Rock, FDb.cz).

Mysteriózní příběh podle skutečné události, který Weir zpracoval v roce 1975, dodnes svou konstrukcí, rytmem, křehkostí a magičností působí dodnes velmi sugestivně. Na tom nese velkou zásluhu nejen nádherná kamera Russela Boyda, ale i atraktivně drsná příroda Austrálie, samotné prostředí dívčí školy i rok 1900, ve kterém se celá postupně odkrývaná tragédie odehrává.

Takový film, ceněný kritikou i zdatnějšími diváky, je jako stvořený pro kvalitní Blu-ray vydání společnosti Criterion. Toho se ale bohužel nedočkáme, alespoň ne v dohledné době. Existuje sice už dřívější Blu-ray vydání společnosti Shock, je ale prakticky nesehnatelné a také obrazová kvalita není nijak excelentní (i když je samozřejmě znatelně lepší, než na DVD).

Britské vydání teď připravuje společnost Second Sight, v Evropě by se mělo objevit už 26. června, americká edice zatím nebyla ohlášena. Film bude na Blu-ray k dispozici v režisérském sestřihu, který je trochu paradoxně o osm minut kratší, než původní kinoverze.

Piknik u Hanging Rock (Picnic at Hanging Rock, 1975)

Bonusy bude tvořit několik dokumentů (A Dream within a Dream, Hanging Rock and Martindale Hall: Then and Now) rozhovor s autorkou knižní předlohy Joan Lindsay (A Recollection: Hanging Rock 1900), krátký film The Day of St Valentine, vynechané scény z kinoverze a fotogalerie. Na víceméně artový film tedy rozhodně slušná výbava.

Případné regionální kódování tentokrát nemusíme vůbec řešit, britské vydání samozřejmě bude možné přehrát kdekoliv v Evropě. O přítomnosti české jazykové podpory ve formě dabingu a/nebo titulků lze bohužel s úspěchem pochybovat…

Piknik u Hanging Rock / Picnic at Hanging Rock (1975)

Příběh vychází ze skutečné události, popsané v bestselleru autorky Joan Lindsay.

Na den svatého Valentýna roku 1900 se ve skalách zvláštního přírodního útvaru Hanging Rock ztratily čtyři dívky a jejich učitelka. Jedna z pohřešovaných byla po týdnu nalezena. Nikdy však nebyla vyřešena záhada zmizení těch ostatních…

Film připomíná až hypnotický sen, v němž se do přímého kontrastu s tragédií staví idyla viktoriánské doby.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře