Svůdné zombie (recenze Blu-ray)

vydáno 25. 8. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Filmy

Tagy: Blu-ray, BonusView, Dolby TrueHD, film, Grindhouse, MPEG-4, Noc oživlých mrtvol, Resident Evil, Soudný den, Svůdné zombie, Zombie Strippers

Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008)

Trash. Slůvko, velmi přesně vystihující žánr béčkových, místy až amatérských a převážně hororových filmů, kterých od dob dnes už legendárního Plan 9 from Outer Space vzniká každým rokem víc a víc. Většinou jsou nepříliš známé, špatně hodnocené a nevydělávají horentní sumy peněz, ale z některých časem může vzniknout až jakýsi okrajový kult – snad díky kombinaci všech výše jmenovaných vlastností, která určité skupiny diváků prostě neodolatelně přitahuje.

Noc oživlých mrtvol, série Resident Evil, Grindhouse nebo Soudný den, to jsou zástupci těch řekněme řemeslně povedenějších trashových snímků. Oproti tomu Svůdné zombie, kterýžto film na Blu-ray má dnes tu čest podrobit se naší recenzi, je z přesně opačného ranku. To ovšem ale vůbec neznamená, že by snad nebyl zábavný!

Otázkou ovšem je, jak moc je tato zábavnost chtěná. Jsou Svůdné zombie tuctovou hororovou komedií, nepochopenou satirou s filosofickými prvky, nebo prostě jen nepovedeným „čímsi“? Ničím z toho a zároveň vším dohromady. To pochopíte už během prvních minut filmu, kdy nebudete stačit valit oči a ujišťovat se, že se vám to celé jen nezdá.

Synopse příběhu je, jak už to u trashových snímků bývá, směšně jednoduchá. V nepříliš vzdálené budoucnosti se vymkne kontrole armádní výzkum, snažící se z mrtvých vojáků vytvořit vraždící zombie. Jeden z členů speciální (skutečně velmi „speciální“) jednotky je při likvidaci výzkumného ústavu nakažen virem, podaří se mu ale uniknout a ukrýt se ve striptýzovém podniku. Tam zmutuje a nakazí striptérky, které se pak ke svým zákazníkům začnou chovat trochu moc… osobně.

Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008)

To celé je ovšem podáno tak neuvěřitelně amatérsky, že se mnohem častěji budete smát filmu samotnému, než tomu co se v něm děje. Tento dojem nezachrání vůbec nic. Ani Robert Englund (blahé paměti Freddy Krueger z Noční můry v Elm Street) v roli hygienou posedlého majitele klubu, ani poněkud vysloužilá pornohvězda Jenna Jameson jako hlavní zombie striptérka, ani celá řada dalších pohledných dívek (nedá se říct přímo „hereček“), jejichž úkolem je svlékat se a konverzovat na existenciální témata (sic!).

Jak už ale bylo řečeno, vůbec to nevadí. Trashové filmy jsou prostě špatné, proto se jim tak říká! Nezáleží na tom, že se celý film odehrává v několika temných místnostech, nevadí mizerné triky, zdlouhavé dialogy, špatně vypointované gagy, strašlivě televizní kamera ani žádná z dalších chyb, kterých si ve Svůdných zombiích musí všimnou absolutně každý. To všechno naopak způsobí, že ve vás tenhle film rozhodně zanechá nesmazatelný dojem.

Pak už záleží jen na tom, jestli to bude v dobrém, nebo ve zlém. Nic mezi tím prostě nepřipadá v úvahu.

Technické provedení

Někomu možná přijde divné, že se právě takovýhle film, navíc natáčený přímo pro domácí video, dostal na Blu-ray a navíc v distribuci Sony Pictures – ale věřte, že se stávají i mnohem divnější věci. MPEG-4 AVC video s téměř konstantním bitrate 30 Mbit/s samozřejmě z výše zmíněného televizního obrazu nedokáže vytáhnout nic, co by v něm nebylo.

Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008)

Naopak ještě zdůrazní všechny jeho nedostatky, tedy zejména omezenou paletu barev, mizerné podání černé, splývající odstíny šedé a vyšší hladinu šumu v interiérech s nižší hladinou osvětlení. Těch je přitom naprostá většina. Čistě technicky je transfer naprosto v pořádku, ale divácky se o žádný velký zážitek nejedná.

Podobně se lze vyjádřit ohledně zvuku. Originální Dolby TrueHD 5.1 stopa ho sice zachycuje v maximální možné kvalitě, ovšem kde nic není, ani smrt nebere. Většina zvuků působí nepřirozeně, práce s prostorovými kanály je velmi nesmělá a nějakou tu doprovodnou hudební složku v podstatě ani nelze zaregistrovat. Výjimkou je převážně rockový až metalový podklad, používaný pro jednotlivá striptýzová čísla (včetně v pravém slova smyslu neuvěřitelné finální zombie bitvy), který je velmi hutný a dobře dotváří atmosféru.

Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) - Blu-ray video bitrate

Českému Dolby TrueHD 5.1 dabingu jsme jako obvykle nevěnovali sebemenší pozornost. Nepochybujeme ale ani v nejmenším o tom, že by celkovou úroveň snímku dokázal (ne)chtěně srazit ještě o něco níž, což už by rozdýchal asi jen málokdo. České titulky jsou oproti tomu nečekaně povedené.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Svůdné zombie.

Bonusy

Bývá skoro pravidlem, že čím horší film, tím lepší je bonusová výbava Blu-ray disku. Svůdné zombie jsou toto zářným příkladem. Ačkoliv jak se to vezme.

Audiokomentář režiséra, Roberta Englunda, Jenny Jameson a „toho Mexičana s oslem“ je sice relativně zajímavý, ale po pravdě řečeno si buďto při jeho poslouchání neužijete film, nebo naopak. Daleko lepší je v tomto směru Factoid Track, tedy stručné textové informace, zobrazované během přehrávání filmu pomocí technologie BonusView. Touto formou se například dozvíte, ve kterém filmu se Jenna Jameson poprvé předvedla v celé své kráse, což je jistě naprosto nezbytné vědět.

Vynechané scény – ano, i trashové filmy je mají. Když se to vezme kolem a kolem, tak většinou bývají poskládány ze samých takových scén, které měly být raději vynechány… A přesto mohou Svůdné zombie nabídnout ještě neuvěřitelných 40 minut dalších záběrů, které se do filmu nevešly. Podívaná je to ovšem jen pro ty nejsilnější povahy.

Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008) Svůdné zombie (Zombie Strippers, 2008)

Osmiminutový film o filmu je pak zřejmě tím nejcennějším pro studium trashového žánru, co lze na disku najít. Jakmile totiž zjistíte, že režisér je zároveň kameramanem i scénáristou, produkci mu dělá vlastní sestra, masky šikovný kamarád a světla asi nikdo, hned vám bude spousta věcí tak trochu jasnějších.

Nechybí ani BD-Live sekce, kterou Sony umísťuje na všechny své novější disky. V tomto případě se jedná o nejzákladnější verzi, která kromě upoutávek na připravované tituly, trailerů na novinky v kinech a „oblíbeného“ dotazníku ohledně spokojenosti s Blu-ray technologií nenabízí žádnou další interaktivitu a pomalá je úplně stejně, jako každé jiné BD-Live.

Verdikt? Když se jeden můj filmově všestranně vzdělaný známý dozvěděl, že Svůdné zombie vyšly na Blu-ray, prohlásil: „Zombie Strippers v HD? To je zlo!“ Měl bezpochyby pravdu – naprosté zlo, ale velmi zábavné! Do vlastnictví si ho v této formě asi pořídí jen naprostý magor, ale jako tip na vypůjčení je to ideální materiál. Jen si k němu nezapomeňte „vypůjčit“ také větší množství co nejvíc alkoholických nápojů.

DVDobchod.cz - logo

Blu-ray film Svůdné zombie k recenzi poskytl DVDobchod.cz – Blu-ray a DVD filmy pro celou rodinu. Děkujeme.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře