Svět patří Blu-ray, Paramount končí s HD DVD

vydáno 21. 2. 2008 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Best Buy, Blu-ray, DreamWorks, DreamWorks Home Entertainment, HBO, HD DVD, Microsoft, National Geographic, Netflix, New Line Cinema, Paramount, Paramount Pictures, Toshiba, Universal, Universal Pictures, válka formátů, Viacom, Wal-Mart, Warner

Paramount - logo

Uplynul další den od ohlášení konce formátu HD DVD společností Toshiba a finální kousek „modré“ skládačky zapadnul na své místo. Studio Paramount jako poslední z Hollywoodu opouští HD DVD a bude své filmy vydávat na Blu-ray.

Pokud sledujete průběh konce války formátů, tato zpráva vás asi příliš nepřekvapí. Po lednovém prohlášení studia Warner, ve kterém oznámilo ukončení vydávání svých filmů na HD DVD, zůstala při tomto formátu stát už jen studia Universal, Paramount a DreamWorks. Všichni ostatní vydávali buďto jen na konkurenčním Blu-ray, nebo na obou HD formátech.

Následně se od HD DVD odvrátila studia New Line Cinema, HBO, National Geographic a celá řada lokálních evropských distributorů. Poslední kapkou byla Blu-ray exkluzivita velkých obchodních řetězců: britský Woolworths, americký Wal-Mart, Netflix a Best Buy – ti všichni přestali s HD DVD počítat.

Společnosti Toshiba, která spolu s Microsoftem stojí za vývojem formátu HD DVD a je hlavním a téměř jediným výrobcem přehrávačů, pak nezbylo nic jiného, než oficiálně potvrdit svou prohru. Stalo se tak před dvěma dny, tedy 19. února 2008. Toho dne HD DVD zemřelo.

Několik hodin po této zprávě, která obletěla celý svět, se objevilo prohlášení studia Universal, které vcelku bez problémů formát HD DVD opustilo a přesedlalo na Blu-ray. Zbýval poslední mohykán, Paramount, a ani ten na sebe nenechal dlouho čekat (studio DreamWorks patří stejně jako Paramount společnosti Viacom).

Blu-ray Disc logo

V oficiální zprávě studia Paramount, která dnes vyšla v prestižním deníku The Hollywood Reporter, se píše:

„S potěšením přijímáme rozhodnutí přejít na jeden formát disků vysokého rozlišení a věříme, že se v zájmu spotřebitelů jedná o to nejlepší. Chceme začít vydávat naše tituly na Blu-ray, budeme sledovat reakce ze strany spotřebitelů a podle toho upravíme naše plány.“

Blu-ray teď podporuje všech šest největších Hollywoodských studií a cestě pro jeho masové přijetí a rozšíření nic nebrání. Pro spotřebitele je to jistě dobrá zpráva, protože všechny filmy, které se dosud objevily jen na HD DVD, v brzké době vyjdou i na Blu-ray. Také dosud váhající zájemci o technologie vysokého rozlišení už mají jasno, jaký přehrávač si mají pořídit do obýváku.

Blu-ray je od této chvíle jedinou volbou. Můžeme diskutovat o tom, jestli je to vlastně vůbec dobře a jaká skrývá existence jednoho „monopolního“ formátu rizika, ale to je asi tak všechno.

A co vy, máte už doma svůj Blu-ray přehrávač a sbírku oblíbených filmů?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře