Studio Warner a jeho pět sci-fi perel na Blu-ray

vydáno 13. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: A Scanner Darkly, Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, Forbidden Planet, Lost in Space, Mars Attacks!, Mars útočí!, Temný obraz, THX 1138, VC-1, Warner Bros., Zakázaná planeta, Ztraceni ve vesmíru

Warner Bros. - logo

Příznivci vědeckofantastických filmů by si měli v kalendáři červeně označit datum 7. září – samozřejmě za předpokladu, že jsou zároveň „HD pozitivní“. Studio Warner Bros. se nám totiž rozhodlo zpříjemnit nudné podzimní večery hned pěticí sci-fi snímků, které lze bez přehánění zařadit k tomu nejlepšímu, co v rámci žánru vzniklo.

Jedná se o vysoce hodnocené filmy z několika dekád, vybrat by si z nich měl skutečně každý. Posuďte sami: Zakázaná planeta (Forbidden Planet, 1956, FDb.cz) s třicetiletým Leslie Nielsenem, mrazivé drama THX 1138 (1970, FDb.cz) režiséra George Lucase, komediální Mars útočí! (Mars Attacks!, 1996, FDb.cz) excentrického Tima Burtona, dobrodružství Ztraceni ve vesmíru (Lost in Space, 1998, na Blu-ray dosud vyšlo pouze v Kanadě) a v reedici také netradičně animované „psycho“ Temný obraz (A Scanner Darkly, 2006, na Blu-ray původně vyšlo už v roce 2007).

Každý z filmů bude na Blu-ray doplněn minimálně jedním audiokomentářem a několika dokumenty, nejrozsáhlejší bonusové sekce se celkem logicky dočkají kultovní THX 1138 a Zakázaná planeta. Lze očekávat obvyklé technické specifikace (tedy, VC-1 obraz a DTS-HD Master Audio zvuk), uvidíme, jestli se některý ze snímků staršího data vzniku dočká významnější obrazové restaurace.

Chvályhodným zvykem studia Warner je absence regionálního kódování Blu-ray disků, všechny filmy tedy lze bez problémů objednávat z USA – právě regionu A se totiž týká v úvodu zmíněné datum vydání. Kdy a jestli vůbec se tato sci-fi vlna dostane k nám do evropského regionu B, to zatím není jasné, faktem ale je, že na americké edici nelze očekávat českou jazykovou podporu ve formě dabingu ani titulků. Na ty si budeme muset počkat a doufat.

Temný obraz

Temný obraz (Scanner Darkly, A, 2006) (Blu-ray)

Český název: Temný obraz

Originální název: Scanner Darkly, A

Rok výroby: 2006

Žánr: Thriller / Animovaný / Sci-Fi / Mysteriózní

Délka: 100 minut (1:40)

Režie: Richard Linklater

Hrají: Keanu Reeves, Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Rory Cochrane, Winona Ryder

Studio: Warner Bros.

Jak hluboko vidí snímač? Do vaší hlavy? Do vašeho srdce? Přichází Temný obraz, natočený podle románu legendárního autora žánru sci-fi Philipa K. Dicka, jehož podpis najdete na předlohách k filmům Blade Runner, Total Recall a Minority Report. Režisér Richard Linklater přenáší na plátno provokativní komiksovou formu.

Čas: Blízká budoucnost. Místo: Předměstí. Příběh: Propletený, zábavný příběh o lidech závislých na látce D, příběh o vládě, která drze ničí své voliče – jejich občanská práva a osobní vztahy – jen aby je ochránila. Robert Downey Jr., Woody Harrelson, Winona Ryder a Rory Cochrane v rolích vyčerpaných přátel, ktěří se děsí špehů i jeden druhého. Keanu Reeves jako agent, který je zároveň jedním z přátel…až do chvíle, kdy se jeho osobnost rozdvojí. Vítejte ve světě paranoii. Buďte klidní, nikdo Vás nesleduje. Vážně!

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Ztraceni ve vesmíru

Ztraceni ve vesmíru (Lost in Space, 1998) (Blu-ray)

Český název: Ztraceni ve vesmíru

Originální název: Lost in Space

Rok výroby: 1998

Žánr: Akční / Dobrodružný / Sci-Fi

Délka: 116 minut (1:56)

Režie: Stephen Hopkins

Hrají: William Hurt, Mimi Rogers, Heather Graham, Lacey Chabert, Gary Oldman

Studio: Alliance

V roce 2050 je na Zemi již velmi poničené životní prostředí a téměř vytěžené všechny přírodní zdroje. Přestože byly již zavedeny mnohé recyklační technologie, nedokázaly již situaci obrátit k lepšímu. Jako naděje celého lidstva je proto vyslána expedice, jejímiž členy je rodina Robinsonova, na vzdálenou planetu. Do lodi se však na poslední chvíli dostane sabotér, který jejich letový plán pokazí.

Expedice tak musí experimentovat a změnit plán trasy, čímž ztratí velkou část paliva. Nakonec se přece jen dostane na cílovou planetu, jenže tam havaruje. Posádka po přistání náhle zjišťuje, že hned vedle nich se nachází vrak stejné lodi, jen o padesát let starší. S pomocí součástek ze staré lodi se pokusí posádka svojí loď opravit…

Technické informace o disku budou doplňovány na stránce s detailem filmu »

Zakázaná planeta / Forbidden Planet (1956)

Zakázaná planeta (Forbidden Planet, 1956)

Kapitán Adams (Leslie Nielsen) se svým kosmickým křižníkem pátrá po trosečnících z průzkumné výpravy před dvaceti lety. Na nepříliš pohostinné planetě v systému Altair nalezne dva z nich. Doktor Morbius a jeho dcera Altaira žijí v umělém ráji, k jehož vybudování použil doktor znalostí vymřelé mimozemské rasy Krellů. Jejich stroje stále pracují v podzemí planety.

Morbius se k Adamsovi chová velmi rezervovaně, naopak jeho dcera, která se na planetě narodila je zmatená pozorností posádky, zvláště pak Adamse. V noci přepadne loď neviditelný netvor. Morbius pod nátlakem svolí k prohlídce tajemných podzemních strojoven.

THX 1138 (1970)

THX 1138 (1970)

Vítejte ve světě monstrózního labyrintu, kde jsou všichni obyvatelé ve stereotypních uniformách a odlidštěnou vizáž jím dodává nepřehlédnutelný lesk holohlavých lebek. Hlavní hrdina (Robert Duvall) je jedním z mnoha nádeníků v ohromném lidském mraveništi, jeho „osobnost“ je symbolicky zredukována do znaků – THX 1138. Jeden z mnoha, kterého pohltila všeobjímající mašinérie.

Film není komedie, ale drama, jinak by možná tvůrce mohl hledat odlehčující paralelu s Chaplinovou Moderní dobou. K procitnutí THX dopomůže základní lidská emoce, láska, a to jak jinak než v duchu revoltující generace mladých tvůrců, THX okusí „zapovězené ovoce“ a přijde o panictví. Prozření mu zprostředkuje soulož se spolubydlící LUH 3417. Následně je ale LUH zabita a plod umístěn do zkumavky. THX se snaží utéct, ale je to vůbec možné?

Lucas zaujme nejen příběhem, ale hlavně vizuální stylizací do spektra studených barev. Zdi kolem jsou bílé, uniformy rovněž a stejně tak bezbarvý, dokonale hrůzně sterilní, je design pokojů. Lidé v nich žijí jen z donucení, bez vyšší motivace. Možná, že je to další stádium civilizace, kde již neexistuje „velitel,“ jen komerční náboženství s automatickými zpovědnicemi.

„Kup si barbiturát, užij si ho… cítils to? Kup si víc… a víc! Budiž ti odpuštěno, synu.“

Mars útočí! / Mars Attacks! (1996)

Mars útočí! (Mars Attacks!, 1996)

Spas se, kdo můžeš! Útočí mimozemšťané! Skvělá planeta, zabereme ji! Jak řekli, tak udělali. Země je zase jednou ohrožena invazí bojechtivých, po zuby /nebo co to vlastně mají/ ozbrojených Marťanů. Násilí, zkáza, hysterie. A kdo že jim může vzdorovat? Na koho se obracejí oči celého světa? Tím mužem je prezident Spojených států (Jack Nicholson).

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře