Streamovací službu Tidal vyšetřují kvůli údajnému falšování streamů

vydáno 15. 1. 2019 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Beyoncé, Dagens Næringsliv, falšování, Jay-Z, Kanye West, Norsko, streaming, streamovací služba, Tidal, vyšetřování, zkreslování, Økokrim

Streamovací služba Tidal, která nabízí vysokou kvalitu přehrávání – a kterou vlastní hudebník Jay-Z – je vyšetřována v Norsku kvůli zprávě z poloviny roku 2018, která tvrdí, že Tidal uměle navyšoval počty přehrávání alb The Life of Pablo od Kanyeho Westa a Lemonade od Beyoncé.

Úvodní vyšetřování provedl norský list Dagens Næringsliv, který přinesl jistá překvapivá zjištění. Novináři tohoto listu tvrdí, že streamy oněch dvou alb byly navýšeny o několik stovek milionů přehrávání, aby oba umělci dostali více peněz z licenčních poplatků.

Noviny nepřesnosti zjistily poté, co obdržely pevný disk obsahující streamovací data obou alb. V několika případech zde někteří uživatelé údajně poslouchali album Beyoncé 180krát v rámci jednoho dne, který by tak ale musel mít 144 hodin. Analýza dat také ukázala případy, kdy Tidal údajně přistupoval k účtům uživatelů a „papírově“ na nich přehrával písně z The Life of Pablo uprostřed noci. Okolo 150 milionů přehrávání nastalo na milisekundu přesně ve stejný čas, ve 2 a v 5 ráno.

V důsledku těchto skutečností započala vyšetřování norská divize ekonomických zločinů, Økokrim. Ta doposud v přítomnosti soudce vyslechla čtyři bývalé zaměstnance Tidalu. Tři z nich nahlásili známky manipulace s daty a předtím, než svoje obavy probrali s vedením, kontaktovali právníka.

Tidal uvedl, že s danými streamy nemanipuloval, ale že mu byl pevný disk, jenž se dostal do rukou novinářů, ukradnut a naopak s ním manipuloval někdo, kdo chtěl společnost poškodit.

Není to poprvé, co byl Tidal nařčen z nekalostí. Již dříve byli jeho zástupci obviněni ze zkreslování počtu předplatitelů a nevyplácení podílů umělcům.

Zdroj: Techspot.com

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře