Statistiky prodeje Blu-ray a HD DVD filmů - 16. týden 2008

vydáno 26. 4. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 300: Bitva u Thermopyl, Blu-ray, DVD, film, HD DVD, Já, legenda, Juno, Než ďábel zjistí, že seš mrtvej, Over America In High Definition, Predátor, prodej, Tahle země není pro starý, Vetřelci vs. Predátor 2, Walk Hard: The Dewey Cox Story

I tuto sobotu nás čeká průzkum situace na světovém trhu s HD filmy. Jako obvykle se podíváme na deset nejprodávanějších HD filmů a samozřejmě nebude chybět srovnání poměru prodeje Blu-ray, HD DVD a DVD. Navíc několik vylepšení!

Blu-ray vs. HD DVD - 16. týden 2008

První graf ukazuje srovnání dvou konkurenčních formátů HD videa – Blu-ray a HD DVD. HD DVD sice utrpělo porážku v takzvané válce formátů a bylo oficiálně posláno ke dnu, stále ale vycházejí nové HD DVD filmy a tato situace bude trvat ještě po několik následujících týdnů.

V 16. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího HD videa zastoupení 91 % a „mrtvé“ HD DVD 9 %. Oproti statistikám z předchozího týdne si Blu-ray ještě více polepšilo a poprvé se dostalo nad 90 % podílu na trhu. Vývoj situace opačným směrem nelze očekávat.

Blu-ray vs. DVD - 16. týden 2008

Následuje Blu-ray versus DVD: v 16. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího videa zastoupení 6 %, DVD drží 94 %. Před týdnem byl tento poměr 5:95, takže setrvalý stav. V nejbližších měsících (a možná i letech…) ostatně nelze předpokládat žádnou výraznější změnu.

Nakonec se podívejme na žebříček deseti nejprodávanějších HD titulů. Údaje jsou opět za uplynulý týden a platí pouze pro americký a kanadský trh. Přesné počty nejsou zveřejňovány, proto se používá index prodeje: nejprodávanější film má vždy 100 % a indexy u všech dalších titulů se procentuálně vztahují k tomuto maximálnímu prodeji. V přehledu se zatím mohou objevovat i HD DVD tituly, i když tomu tak tento týden není. Jakmile přestanou vycházet nové HD DVD filmy, lze předpokládat, že se žebříček stane čistě záležitostí Blu-ray.

Nově se v tabulce objevuje i pořadí filmu z předchozího týdne nebo „–“ v případě, že se titul v žebříčku minule nevyskytoval. Přidán byl i graf, na kterém jsou názorně porovnány jednotlivé indexy prodeje.

Pořadí Minule Český název Originální název Formát Index
1. -- Vetřelci vs. Predátor 2 Aliens vs. Predator: Requiem Blu-ray 100,00
2. -- Juno Juno Blu-ray 81,71
3. 1. Já, legenda I Am Legend Blu-ray 35,89
4. -- Predátor Predator Blu-ray 22,91
5. -- AVP: Aliens Vs. Predator Unrated 2-Pack AVP: Aliens Vs. Predator Unrated 2-Pack Blu-ray 20,18
6. 5. Tahle země není pro starý No Country for Old Men Blu-ray 16,95
7. 7. Over America in HD Over America in HD Blu-ray 15,18
8. -- Než ďábel zjistí, že seš mrtvej Before the Devil Knows You're Dead Blu-ray 12,72
9. 8. 300: Bitva u Thermopyl 300 Blu-ray 11,86
10. 2. Walk Hard: The Dewey Cox Story Walk Hard: The Dewey Cox Story Blu-ray 10,92
HD titul - 16. týden

Horní příčky s výrazným náskokem okupují novinky, které vyšly v 16. týdnu – úspěch diváky i kritikou oblíbeného snímku Juno se dal očekávat a jak je vidět, vetřelci a predátoři mají svoje fanoušky všude. Zbytek jsou vesměs opět „trvalky“, držící se v žebříčku už několikátý týden.

A to je pro dnešek vše. Příští sobotu nás čekají statistiky za právě probíhající týden, ve kterém vyšly pouhé čtyři nové Blu-ray filmy sporné kvality (viz Blu-ray a HD DVD filmy ve světě – 17. týden 2008). Uvidíme tedy, jaký bude mít absence úspěšných blockbusterů vliv na žebříček nejprodávanějších titulů nebo celkový prodej.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře