Statistiky prodeje Blu-ray a HD DVD filmů - 15. týden 2008

vydáno 19. 4. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 300: Bitva u Thermopyl, Alvin a Chipmunkové, Blu-ray, DVD, film, HD DVD, Já a moje příšera, Já, legenda, Kouzelná romance, Piráti z Karibiku - Na konci světa, Planeta Země, prodej, Tahle země není pro starý, Walk Hard: The Dewey Cox Story, Warner

Dnes se budeme zase po týdnu zabývat situací na světovém trhu s HD filmy. Jako obvykle nás čeká deset nejprodávanějších HD filmů a nebude chybět ani srovnání poměru prodeje Blu-ray, HD DVD a DVD. Pojďme na to!

Blu-ray vs. HD DVD - 15. týden 2008

První graf ukazuje srovnání dvou konkurenčních formátů HD videa – Blu-ray a HD DVD. HD DVD sice utrpělo porážku v takzvané válce formátů a bylo oficiálně posláno ke dnu, stále ale vycházejí nové HD DVD filmy a tato situace bude trvat ještě po několik následujících týdnů.

V 15. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího HD videa zastoupení 86 % a „mrtvé“ HD DVD 14 %. Oproti statistikám z předchozího týdne, kdy byl tento poměr 64:36, to znamená návrat do normálu. Ačkoliv v 15. týdnu vyšel na HD DVD filmový trhák Já, legenda, žádné razantní zvýšení prodeje to zcela logicky neznamenalo – tento titul je totiž už téměř měsíc k dispozici na Blu-ray. Studio Warner už od začátku roku diskriminuje své filmy na HD DVD třítýdenním zpožděním a taktika se vyplácí, samozřejmě ve prospěch Blu-ray.

Blu-ray vs. DVD - 15. týden 2008

Následuje zatím marný souboj Blu-ray versus DVD: v 15. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího videa zastoupení 5 %, DVD drží 95 %. To je v podstatě stejná situace jako před týdnem, kdy byl poměr 4:96. Potrvá ještě velmi dluho, než se v tomto směru dočkáme nějaké výraznější změny…

A nakonec se podívejme na žebříček deseti nejprodávanějších HD titulů. Údaje jsou opět za uplynulý týden a platí pouze pro americký a kanadský trh. Přesné počty nejsou zveřejňovány, proto se používá index prodeje: nejprodávanější film má vždy 100 % a indexy u všech dalších titulů se procentuálně vztahují k tomuto maximálnímu prodeji. V přehledu se zatím mohou objevovat i HD DVD tituly, i když tomu tak tento týden není. Jakmile přestanou vycházet nové HD DVD filmy, lze předpokládat, že se žebříček stane čistě záležitostí Blu-ray.

Pořadí Český název Originální název Formát Index
1. Já, legenda I Am Legend Blu-ray 100,00
2. Walk Hard: The Dewey Cox Story Walk Hard: The Dewey Cox Story Blu-ray 70,69
3. Já a moje příšera The Water Horse: Legend of the Deep Blu-ray 60,55
4. Alvin a Chipmunkové Alvin and the Chipmunks Blu-ray 44,08
5. Tahle země není pro starý No Country for Old Men Blu-ray 42,60
6. Planeta Země Planet Earth Blu-ray 42,08
7. Over America in HD Over America in HD Blu-ray 35,84
8. 300: Bitva u Thermopyl 300 Blu-ray 25,66
9. Kouzelná romance Enchanted Blu-ray 25,48
10. Piráti z Karibiku – Na konci světa Pirates of the Caribbean: At World's End Blu-ray 19,87

Jak je vidět, do desítky nejlepších se probojovaly hned dvě novinky, které vyšly v 15. týdnu – komedie Walk Hard: The Dewey Cox Story (vybavená BD-Live) a rodinná fantasy Já a moje příšera. Zbytek jsou vlastně ty samé filmy jako minule, pouze v jiném pořadí a s odlišnými indexy prodeje.

A to je pro dnešek vše. Příští sobotu nás čekají statistiky za právě probíhající týden, ve kterém se opět objevilo několik kvalitních Blu-ray titulů (viz Blu-ray a HD DVD filmy ve světě – 16. týden 2008). Uvidíme, jestli se jim podaří zamíchat žebříčkem nejprodávanějších titulů nebo dokonce celkovým prodejem.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře