Statistiky prodeje Blu-ray a HD DVD filmů - 13. týden 2008

vydáno 5. 4. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Apocalypto, Auta, Blu-ray, Cars, DVD, film, Gone, Baby, Gone, HD DVD, Hitman, Já, legenda, Kouzelná romance, Piráti z Karibiku - Prokletí Černé perly, Piráti z Karibiku - Truhla mrtvého muže, prodej, Tahle země není pro starý, Terminator 2

Dnes poprvé se budeme zabývat situací na světovém trhu s HD filmy. Každou sobotu srovnáme poměr mezi Blu-ray, HD DVD a DVD, podíváme se na deset nejprodávanějších HD filmů a pokusíme se z toho všeho vyvodit nějaké souvislosti. Pojďme na to!

Blu-ray vs. HD DVD - 13. týden 2008

Jako první je na řadě srovnání dvou konkurenčních formátů HD videa – Blu-ray a HD DVD. Může se to zdát zbytečné, HD DVD totiž oficiálně skončilo a utrpělo tak porážku v takzvané válce formátů, stále ale vycházejí nové HD DVD filmy a tato situace bude trvat ještě po několik následujících týdnů.

Poměr mezi Blu-ray a HD DVD je jednoznačný a v podstatě snadno odhadnutelný: ve 13. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího HD videa zastoupení 84 %, na HD DVD zbylo 16 %. Tento trend trvá už od začátku roku a nelze předpokládat, že by se měl výrazně změnit ve prospěch mrtvé technologie HD DVD.

Proto se budeme do budoucna zabývat také poměrem Blu-ray a DVD. Tam je situace o něco složitější, porovnává se totiž vlastně neporovnatelné: DVD je na trhu o mnoho let déle, existují desetitisíce DVD filmů a penetrace DVD přehrávačů je obrovská. Blu-ray filmy jsou oproti tomu na trhu necelé dva roky, je jich okolo čtyř stovek a Blu-ray přehrávač stále patří mezi luxusní zboží, které najdete jen ve velmi malém počtu běžných domácností.

Blu-ray vs. DVD - 13. týden 2008

Nelze také říct, že by snad Blu-ray mělo v plánu DVD vytlačit a nahradit – jedná se prostě o modernější technologii, která nabízí mnohem kvalitnější divácký zážitek. I proto je srovnání Blu-ray a DVD prodeje takové, jaké je: ve 13. týdnu roku 2008 měly Blu-ray filmy na americkém a kanadském trhu domácího videa zastoupení 8 %, DVD okupuje 92 %. Ani v tomto případě nelze v nejbližších měsících předpokládat nějaké výrazné změny, tentokrát ve prospěch Blu-ray.

Nakonec se podívejme na žebříček deseti nejprodávanějších HD titulů. Opět se jedná o údaje za minulý týden a pouze pro americký a kanadský trh. Přesné počty nejsou obvykle zveřejňovány, proto se používá index prodeje. Nejprodávanější film má vždy 100 % a indexy u všech dalších titulů se procentuálně vztahují k tomuto maximálnímu prodeji.

Pořadí Český název Originální název Formát Index
1. Já, legenda I Am Legend Blu-ray 100,00
2. Tahle země není pro starý No Country for Old Men Blu-ray 26,34
3. Kouzelná romance Enchanted Blu-ray 20,53
4. Auta Cars Blu-ray 14,65
5. Gone Baby Gone Gone Baby Gone Blu-ray 13,07
6. Piráti z Karibiku – Truhla mrtvého muže Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest Blu-ray 11,99
7. Hitman Hitman Blu-ray 10,06
8. Terminátor 2: Den zúčtování Terminator 2: Judgment Day Blu-ray 10,05
9. Apocalypto Apocalypto Blu-ray 9,80
10. Piráti z Karibiku – Prokletí Černé perly Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl Blu-ray 9,73

V přehledu se zatím mohou objevovat i HD DVD tituly, i když tomu tak tento týden není. Jakmile přestanou vycházet nové HD DVD filmy, lze předpokládat, že se žebříček stane čistě záležitostí Blu-ray.

A to je pro dnešek vše. Příští sobotu nás čekají statistiky za první dubnový týden, ve kterém vyšlo velké množství Blu-ray filmů (viz Blu-ray a HD DVD filmy ve světě – 14. týden 2008), bohužel ale nepříliš kvalitních. Uvidíme, jak se to promítne na žebříčku nejprodávanějších titulů a na celkovém prodeji.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře