Stalo se - M. Night Shyamalan stále tápe (recenze Blu-ray)

vydáno 5. 2. 2010 | autor Robert Krátký | sekce Recenze | téma Filmy | 4 komentáře

Tagy: Blu-ray, DTS-HD Master Audio, film, MPEG-4 AVC, Šestý smysl, Signs, Stalo se, The Happening, The Sixth Sense, Unbreakable, Vyvolený, Znamení

Stalo se (Happening, The, 2008)

M. Night Shyamalan si v Hollywoodu udělal jméno skvělou prvotinou Šestý smysl. Od té doby je jeho rukopis ve filmech, které většinou píše i režíruje, velmi zřetelný. Bohužel se mu již nikdy nepodařilo zopakovat úspěch Šestého smyslu, takže i jeho nejvěrnější fanoušci stále čekají, čím Shyamalan svou kariéru spasí.

Abychom mohli lépe zhodnotit Stalo se (to je mimochodem divný překlad – zní to spíše jako název týdeníku; mnohem lépe by filmu seděl například překlad „Úkaz“), pojďme si zrekapitulovat dosavadní Shyamalanovy snímky.

Po velkém úspěchu a kladném kritickém ohlasu Šestého smyslu Shyamalan natočil nepříliš povedený psychologický thriller Vyvolený, ve kterém se stejně jako v Šestém smyslu objevil Bruce Willis. Bohužel je Willisův hrdina nevýrazný a mnohem méně uvěřitelný než smutný protagonista v Šestém smyslu. Film také trestuhodně nevyužívá potenciál Samuela L. Jacksona, který je odsouzen k podivínské roli málo přesvědčivého padoucha.

Shyamalan se poučil a ve svém dalším filmu Znamení (recenze) se vrátil k atmosféře a postupům, jež mu tak dobře posloužily v Šestém smyslu. Zakřiknuté postavy ve Znamení, kde se výborně doplňují Mel Gibson a Joaquin Phoenix, jsou skvělou ukázkou Shyamalanova stylu. Přestože se nakonec ukáže, že jde v příběhu o mimozemské vetřelce, film staví především na lidských emocích.

Následovala nudná Vesnice, do které Shyamalan přivedl ze Znamení Joaquina Phoenixe, ale už ne napětí a zajímavý příběh. Jakmile jednou Vesnici zhlédnete, už vás asi nikdo nepřesvědčí, abyste se na film podívali znovu. Je to škoda, protože Shyamalan, ve své snaze připravit za každou cenu šokující konec příběhu, degradoval i to málo, co se mu během filmu podařilo vybudovat.

Shyamalanův předposlední film Žena ve vodě představoval nové dno, na které si tento jinak schopný tvůrce sáhl. Dalo by se říci, že je film do určité míry zajímavý, ale všechno přehlušuje příšerná naivita scénáře, který je zmatený, nemá žádný spád a chybí mu napětí, jež by příběh posouvalo kupředu.

Kritici Shyamalanovi vyčetli egoistické zaujetí sama sebou; Shyamalan by byl udělal lépe, kdyby se – jak bylo do té doby jeho dobrým zvykem – pouze mihl v epizodní roličce. Místo toho se obsadil do role oráklu, který spasí svět…

Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008)

Hodně fandů si tedy oddechlo, když se začaly objevovat ukázky z filmu Stalo se. Vypadalo to, že se Shyamalan v duchu Znamení vrátil k tomu, co umí nejlépe: Mysteriózní příběhy ze současnosti, ve kterých jsou obyčejní lidé nuceni se v lokálním měřítku vyrovnávat s těžko uchopitelnými okolnostmi.

Naneštěstí film vypadá jako polotovar. Má všechny vlastnosti zdařilého shyamalanovského příběhu, ale naprosto mu chybí lepidlo zajímavého vyprávění, které by všechny kousky skládačky drželo pohromadě. Po slibném začátku se film bez většího nadšení pomalu plácá až k závěrečným titulkům, kterým nepředchází žádné vyvrcholení.

Po celou dobu divák neví, kam film míří – a po skončení vyjde najevo, že to asi nevěděl ani autor. Shyamalan opustil svůj oblíbený zvratový konec, ale docílil jen toho, že konec prostě chybí.

Děj: Ve větších městech podél severní části východního pobřeží Spojených států dochází k hromadným sebevraždám podivně omámených lidí. Nejprve jsou podezříváni teroristé a chemické zbraně, později blíže neurčené přírodní toxiny.

Skupinka lidí v čele s nepřesvědčivým Markem Wahlbergem se snaží – podobně jako tisíce dalších – z postižené oblasti uniknout. Cestou potkávají jiné skupiny, které povětšinou také nakonec umírají. Druhý den se příroda uklidní, lidé přestanou umírat a film končí.

Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008)

Je opravdu mrzuté, že se Shyamalanovi nepodařilo vytěžit z tématu více. Přestože není začátek filmu zrovna originální (vypadá jako začátek půl tuctu různých románů, z nichž polovinu napsal Stephen King), je dobře natočený. Unylá apatie všech lidí, kteří si s ledovým klidem a zarputilou odhodlaností berou své vlastní životy, vypadá jako předzvěst dobrého filmu.

Rychle se však ukáže, že se ani tentokrát Shyamalonovi nepodařilo přiblížit se ke kvalitě Šestého smyslu nebo Znamení.

Blu-ray

Stalo se (The Happening) u nás vyšlo s několika zvukovými stopami, včetně české, v 5.1. Na rozdíl od amerického vydání neobsahuje evropská verze DVD s digitální kopií.

Obraz

Záznam na dvouvrstvém disku BD-50 používá kodek MPEG-4 AVC a vypadá velmi povedeně (formát 1,85:1). Shyamalan má rád blízké záběry na tváře herců a při těchto momentech je vidět, že HD rozlišení materiálu rozhodně svědčí – pěkně ostře si vychutnáte vrásky, strniště a podobně.

Barevně je film poněkud utlumený, což se projevuje modrozeleným nádechem, ale přesto jsou barvy prezentovány živě a s dostatečnou hloubkou. Při zmiňovaných záběrech tváří jsou navíc kvalitně podány obličejové tóny, se kterými bývá u mnoha filmů problém. Černé by mohly být lepší, ale přesto je celkový dojem z obrazu více než dobrý.

Zvuk

Stalo se není zrovna hlasitý film, takže pokud u (originální anglické) stopy ve formátu DTS-HD Master Audio něco oceníte, bude to skutečně zdařilé prostorové rozložení při častých scénách, ve kterých kolem postav šumí vítr. Shyamalan sice trochu přehání dramatičnost těchto záběrů (vždy je doprovází sugestivní hudba, ale přitom jde většinou jen o kývající se stromy), ale disku nelze upřít kvalitní zvukové podání.

Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008) Stalo se (Happening, The, 2008)

Ačkoliv je film relativně tichý, takže by většinou neměl být problém dobře slyšet dialogy, sluší se zmínit, že je hovor pěkně rozložen po předních reproduktorech.

TIP: Všechny dostupné technické informace, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete ve zdejším Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Stalo se.

Bonusy

Česká verze Blu-ray se už na obalu chlubí bonusy, které jsou prý tak šokující, že nemohly být k vidění v kinech. Je patrně řeč o vynechaných scénách (16 minut, včetně úvodního komentáře režiséra), u kterých je však šokující především to, jak jsou špatné. Ostatní bonusy jsou poměrně zajímavé, ale nikterak nevybočují z běžného průměru. Je chvályhodné, že jsou úplně všechny bonusy v HD.

Ale proboha! Kterej – s prominutím – vůl překládal názvy bonusů? Zcela jisté je, že se na ně vůbec nepodíval. Jinak by nemohl například přeložit bonus Train Shooting (natáčení vlaku) jako „Cvičná střelba“. Nebo The Hard Cut (drsný sestřih) jako „Zásadní řez“. Tohle je opravdu směšné (nebo smutné?) a český distributor si tím vystřihl parádní ostudu.

  • Vyhněte se tuctovému filmu o filmu (Stalo se – vize).
  • Za podívání stojí bonus Zásadní řez (sic), jelikož pojednává o tom, jak se Shyamalan rozhodl udělat ze Stalo se film nepřístupný pro děti (v USA hodnocení „R“).
  • Nezáživný dokumentík Slyším tvůj šepot je o hereckém výkonu Betty Buckley (podivínská stará žena, u které hlavní postavy najdou útočiště).
  • Přeskočit klidně můžete nudné video Den pro Nighta (v originále slovní hříčka „Day for a Night“), které ukazuje, jak režisér na place pracuje se štábem a herci.
  • Bonus Základní prvky scény je o efektech, jež byly použity při tvorbě scény, ve které auto narazí do stromu. Zajímavé, i když nic světoborného.
  • Stalo se opravdu není ten druh filmu, u kterého by stálo zato se dívat na Nepovedené záběry.
  • Neviditelné síly – docela zajímavý bonus o tom, jak filmaři připravovali obří větráky k simulaci vánků a větrů, které jsou ve filmu vždy signálem blížící se zkázy.
  • Cvičná střelba (neboli správně „Natáčení scén ve vlaku“) je tuctový dokument o tom, jak se scény ve vlaku točily v opravdovém vlaku, nikoliv ve studiu. Přeskočte.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Stalo se - M. Night Shyamalan stále tápe (recenze ...

Vložil st39.6 (bez ověření), 5. Únor 2010 - 9:53

Obrázek uživatele st39.6

jen bych rad oponoval, ze Vyvoleny rozhodne neni neprilis povedeny, mnozi ho naopak povazuji za vrchol Shyamalanovy tvorby

Re: Stalo se - M. Night Shyamalan stále tápe (recenze ...

Vložil Robert Krátký (bez ověření), 5. Únor 2010 - 10:51

Obrázek uživatele Robert Krátký

No jo, právě jsem si přečetl tvoji (mimochodem velmi pěknou) recenzi Znamení, kde o Vyvoleném říkáš, že je to geniální film. Možná kdybych to četl před tím, než jsem napsal tento článek, tak bych kritizoval mírněji :-)

Mně to prostě vůbec nesedlo. A zvláště ve srovnání se Šestým smyslem a Znameními.

Re: Stalo se - M. Night Shyamalan stále tápe (recenze ...

Vložil st39.6 (bez ověření), 5. Únor 2010 - 11:53

Obrázek uživatele st39.6

pravda, on je ten film vleklejsi nez je u shyamalana zvykem (to uz je co rict), takze to moc lidi nezaujme. ale v mnoha ohledech je vazne uchvatnej a hlavne je to na shye nezvykly vyboceni z zanru (pokud vynechame chystany last airbender, tak je to jeho jedinej nehoror, nepletu-li se). ale je fakt, ze je to komercne asi jeho nejmin vyraznej film, tak mozna proto se na nej tak nahlizi…

Re: Stalo se - M. Night Shyamalan stále tápe (recenze ...

Vložil Marek (bez ověření), 5. Únor 2010 - 13:57

Obrázek uživatele Marek

V tom případě Shyamalan vybočuje ze „svého žánru“ neustále, protože snad nikdy nenatočil horror (i to, co se zprvu jeví jako horrorové, nakonec skončí jako thriller, popř. sci-fi drama o ztrátě víry či velice zvláštní milostný příběh).

Jinak souhlas, Vyvolený je výborný (a Žena ve vodě má své zastánce – ten film není naivní, naopak je vypravěčsky neuvěřitelně důmyslný). Proč neustále očekávat napínáky s pointou, nehodnotit ty filmy samy o sobě?