Sony zveřejnila nový line-up UHD televizorů (CES)

vydáno 8. 1. 2014 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Televizory, Ze světa

Tagy: 4K, CES, CES 2014, Sony, televize, televizory, UHD, UHDTV, Ultra HD, XBR-X850B, XBR-X900B, XBR-X950B

Není pochyb o tom, že po 3D, které vládlo veletrhům v uplynulých letech, přebralo štafetu vyšší rozlišení ve 4K. Výrobci se doslova předhání v tom, kdo nabídne hezčí techniku s lepším obrazem, a tak nás zahrnují vychytávkami, fíčurami a PR řečičkami, že právě jejich stroj je ten, který bychom si měli v nejbližší době pořídit.

UHD televizory jsou sice stále záležitostí převážně pro movitější milovníky kvalitního obrazu, například u Sony se však snaží, aby se co nejdřív dostaly i k hlavnímu zákaznickému proudu, v čemž jim pomáhá i distribuce 4K videa skrze firemní kanál Video Unlimited. Sony letos bohužel nepředstavila žádný OLED prototyp (po rozpadu vztahu s Panasonicem se ani nedivíme), přesto přišla se třemi třídami 4K televizorů, které rozhodně stojí za zmínku, byť využívají pouze klasickou LED technologii.

Nejvyšší třídou pro příští měsíce bude série s označením XBR-X950B, která nabídne 4K zařízení s rovnoměrným LED posvícením a schopností „local dimmingu“. Tzn. že některé diody se dokáží v průběhu přehrávání videa vypínat a zapínat, čímž dochází k vyššímu či nižšímu jasu a tím pádem i lepším barvám, popřípadě výrazně kvalitnější černé. Součástí televizorů, které budou k dostání pouze o velikostech 85 a 65 palců, bude i veškerý firemní „vylepšovací“ software, na který jsme u Sony zvyklí a ohlasy přímo z CES mluví o tom, že tyhle modely se vážně povedly.

Nové modely UHD televizorů dostanou i nový design

O stupínek nižší třída XBR-X900B nabídne většinu komponentů a softwarových doplňků jako předchozí nejvyšší třída, v jednom zásadním parametru se však liší, a to v podsvícení. Na rozdíl od výše zmíněné „devětsetpadesátkové“ série budou modely „X900B“ vybaveny LED podsvícením pouze po okrajích televizoru, čímž by – vzhledem k neúplnému pokrytí – mohlo docházet k jisté devalvaci obrazu. Zajímavé přitom je, že i modely z této série (půjde o úhlopříčky o velikostech 79, 65 a 55 palců) nabídnou „local dimming“. Jak moc bude fungovat, se snad brzy dozvíme.

Nejnižší série pak logicky nabídne i nejslabší typ podsvícení. Modely ze série XBR-X850B, které budou v nabídce ve velikostech 70, 65, 55 a 49 palců, totiž budou postaveny na Triluminos displeji a na rozdíl od předchozích sérií vůbec nenabídnou „local dimming“. Software však bude tradičně takřka (či úplně) totožný.

Ceny jednotlivých modelů by měly být odhaleny v nejbližších dnech či týdnech a pokud budou podobně pěkné jako nový design s nízkým těžištěm, rozhodně si nebudeme stěžovat.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře