Sony STR-DG820: Bojovník za prostorová práva (profil)

vydáno 3. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Hi-Fi audio

Tagy: 24p True Cinema, bitstream, Blu-ray, BRAVIA Sync, Deep Colour, Digital Cinema Auto-Calibration, Digital Cinema EX, Dolby Pro Logic IIx, Dolby TrueHD, DTS Neo:6, DTS-HD Master Audio, HDMI, HDMI-CEC, LPCM, Neural-THX, PCM, Portable Audio Enhancer, receiver, Sony, STR-DG720, STR-DG820, x.v.Colour, zesilovač

Sony - logo

7.1 A/V receiver

Osmikanálové zesilovače se s přibývajícím počtem Blu-ray přehrávačů stále častěji stávají běžnou součástí domácí výbavy. Navíc i základní modely poskytují stále lepší poměr cena/výkon a jsou dostupnější než kdykoliv předtím.

Receiver Sony STR-DG820 tvoří v rámci modelové řady pomyslný vrchol a je to na něm vidět na první pohled. Vahou přes osm kilogramů působí dostatečně robustně, matná čerň povrchu dodává solidní dojem (k dispozici je i stříbrná varianta), velký informační displej uprostřed čelního panelu poskytuje všechny potřebné informace. Hned několik masivních otočných ovládacích prvků umožňuje spolu s desítkou tlačítek přímo na panelu snadné a rychle provedení nejběžnějších úkonů.

Vstupy a sluchátkový konektor na přední straně jsou pozlacené a skryté pod nenápadnou záslepkou. Zadní strana pak obsahuje rozsáhlou sadu vstupů a výstupů, kterým dominuje především čtveřice HDMI konektorů a šroubovací svorky pro připojení 7.1 reprosestavy. V nabídce ovšem zcela chybí multikanálový analogový audio vstup.

Receiver Sony STR-DG820

Instantní kalibrace

Přístroj je vybaven technologií Digital Cinema Auto-Calibration, což v této cenové hladině nebývá zcela obvyklé. Díky kalibračnímu mikrofonu je instalace a základní nastavení receiveru záležitostí doslova několika minut, během kterých je podle aktuálního prostředí rozpoznána vzdálenost jednotlivých reproduktorů, jejich velikost, nastaveno ideální zpoždění zvuku a ekvalizace.

Všechny tyto a mnohé další parametry je samozřejmě možné upravovat ručně pomocí obsáhlého menu receiveru. To se sice nezobrazuje formou OSD na obrazovce připojeného televizoru, velká a dobře čitelná matice displeje ale pro tento účel plně postačuje. Stav v podstatě každého nastaveného parametru je snadno identifikovatelný pomocí ikonek na horním okraji displeje.

U každého 7.1 receiveru, určeného primárně pro interpretaci HD zvuku Blu-ray disků, je samozřejmostí zpracování až osmikanálového LPCM. Do tohoto formátu musí zvukové stopy převádět Blu-ray přehrávač. Sony STR-DG820 ovšem obsahuje dekodér moderních kodeků DTS-HD Master Audio a Dolby TrueHD, díky čemuž je možné nechat všechnu práci na receiveru a z přehrávače přes HDMI poslat pouze čistý bitstream. Dekodéry všech „nižších“ zvukových formátů jsou samozřejmostí.

Receiver Sony STR-DG820

Chybí snad jen upscaling

Možnosti ovlivnění zvukového výstupu jsou bohaté. Od prosté ekvalizace výšek a hloubek předních kanálů, přes řadu poslechových režimů pro film nebo hudbu, až k několika možnostem vytvoření prostorového zvuku ze stereo zdroje. V tomto případě je k dispozici jak standardní Dolby Pro Logic II/x a DTS Neo:6, tak i novinka Neural-THX. Tento mód dokáže ze stereo signálu vykouzlit až osmikanálový zvuk, výsledky se ale samozřejmě podle kvality zdroje výrazně liší.

Celkové podání zvuku je velmi čisté, s jasně identifikovatelnými kanály a všemi detaily, které udělají například ze sledování filmu skutečný zážitek. Překvapivě kvalitní (samozřejmě s přihlédnutím k celkovým dispozicím zesilovače) je také klasická stereofonní produkce, což nebývá pravidlem. Zvuk se příliš nehodí například ke hrám na moderních konzolích typu Sony PS3 – je totiž tak reálně podaný, až přestává korespondovat s interaktivním virtuálním obrazem.

Nelze opomenout ani podporu několika obrazových technologií, kterou ocení zejména majitelé Blu-ray přehrávačů a kvalitních televizorů nebo projektorů: 24fps True Cinema, Deep Colour a x.v.Colour. Pokud jsou všechny tři obsaženy v celém řetězci přehrávač – receiver – zobrazovač, je výsledkem interpretace obrazu ve vysokém rozlišení přesně takovým způsobem, jakým byl film natočen (včetně správné snímkové frekvence, podání barev a bohatší palety).

Receiver Sony STR-DG820

Vzhledově shodný model STR-DG720 pro méně movité (8990 Kč) má „jen“ méně vstupů i výstupů a chybí mu dekodéry DTS-HD Master Audio a Dolby TrueHD, obsahuje ale úplně jiný signálový procesor a tak i zvuk může být dosti odlišný. Přepočítávat vstupní video na rozlišení 1080p nedokáže ani jeden z nich, za velkou vadu na kráse to ale považovat nelze.

Proč si ho koupit?

Bohatě vybavený receiver s podporou moderních HD audio formátů a obrazových technologií se může snadno stát základem 7.1 domácího kina středně náročného uživatele. Výsledný zvuk dokáže při použití odpovídající reprosestavy velmi příjemně překvapit.

Hodnocení: vynikající (9 z 10 bodů)
Cena v březnu 2009: 11990 Kč

Technické parametry

Zvukové formáty LPCM, DTS-HD Master Audio, DTS-HD High Resulotion Audio, Dolby TrueHD, Dolby Digital Plus (vše až 7.1); DTS-ES, Dolby Digital EX (vše až 6.1); DTS 96/24, DTS, Dolby Digital (vše až 5.1)
Výstupní výkon 7× 110 W (8 –16 ohmů, 20 Hz – 20 kHz, THD 0,09 %)
Tuner AM/FM, 30 + 30 předvoleb, RDS (PS NAME, PTY, RT, CT)
Vstupy zadní strana 4× HDMI, 3× komponentní video, 3× kompozitní video, 3× audio TOSLINK, 1× audio coax, 5× stereo audio, DMPORT, AM/FM anténa; přední strana 1× kompozitní video, 1× stereo audio, 1× kalibrační mikrofon
Výstupy zadní strana 1× HDMI, 1× komponentní video, 1× kompozitní video, 2× komponentní video, 2× stereo audio, 1× subwoofer pre-out; přední strana 1× sluchátka
Technologie BRAVIA Sync (HDMI-CEC), 24fps True Cinema, Deep Colour, x.v.Colour, Digital Cinema Auto-Calibration, Digital Cinema EX, Portable Audio Enhancer
Efekty Dolby Pro Logic II/x, Neo:6 Cinema / Music, Neural-THX
Příkon / Standby 230 W / 0,7 W
Rozměry (Š x V x H) 430 x 158 x 318 mm
Hmotnost 8,4 kg

(Profil původně vyšel 31. března 2009 v čísle 4/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře