Sony KDL-40V4000: Chudší příbuzný (profil)

vydáno 31. 10. 2008 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: 1080p, 24p True Cinema, BBE ViVa, Blu-ray, BRAVIA ENGINE 2, BRAVIA Sync, DVB-C, DVB-T, EPG, Full HD, HDMI, HDMI-CEC, HDTV, KDL-40V4000, LCD, Sony, televizor, V4000

Sony - logo

Letošní řady LCD televizorů Sony V4000 a W4000 (viz Sony KDL-40W4000: Sázka na jistotu (profil)) si lze na první pohled velmi lehce splést. Při bližším srovnání dojde k odhalení lehkých designových rozdílů a nakonec vyplyne na povrch celá pravda kolem toho, co se skrývá uvnitř.

Designový koncept, který Sony nazývá „draw the LINE“, je působivý svou jednoduchostí a prostými liniemi v kombinaci s osvědčenou klavírní černí, přesto dokáže nenápadně zapadnout do každého prostředí. Na spodním okraji rámu obrazovky nalezneme kromě šedostříbrné mřížky reproduktorů několik stavových diod (napájení, standby, časovač atd.), základní ovládací tlačítka jsou umístěna na horním okraji jakoby za obrazovkou a jsou viditelná pouze při pohledu shora.

LCD panel s úhlopříčkou 102 centimetrů je ten nejmenší, který v rámci řady V4000 dokáže zobrazit plné vysoké rozlišení, tedy 1920×1080 bodů. Stejně tak jsou na tom dva větší bráškové (46" a 52"), tři modely s menšími úhlopříčkami (26", 32" a 37") mají rozlišení pouze 1280×720 bodů. Všem je ale společná jedna zásadní vlastnost – použité LCD panely jsou pouze 8bitové.

To oproti dnes už běžně používaným 10bitovým panelům znamená menší škálu barev, které zástupci řady V4000 mohou zobrazit. Televizor tedy logicky nedisponuje technologiemi x.v.Colour ani Live Colour Creation, které pro přirozenější podání obrazu využívají právě širšího barevného prostoru. Ačkoliv je tedy kontrast panelu oproti loňským modelům dvojnásobný, v porovnání s jakýmkoliv 10bitovým panelem bude vždy znatelný rozdíl.

Odlehčená verze…

V podobném mírně „očesaném“ duchu se ostatně nese veškerá výbava televizoru, nejsou to ale žádné výrazné poklesky. Ovládání není realizováno moderním XMB menu, známým z vyšších modelů a také herní konzole PS3, s klasickým menu se přesto pracuje velmi pohodlně. Televizor nedisponuje 100 Hz technologií, ovšem vzhledem k úhlopříčce to příliš nevadí.

Mezi vstupy chybí USB konektor, pomocí kterého by bylo možné z připojených fotoaparátů zobrazovat JPG fotografie (na MP3 si Sony příliš nehraje), ale ruku na srdce – něco takového jistě není klíčová vlastnost pro výběr televizoru. To samé platí o senzoru, který by podle aktuálních světelných podmínek reguloval parametry obrazu, ten totiž také chybí.

LCD televizor Sony BRAVIA KDL-V4000

Naopak velmi potěšující je přítomnost technologie 24p True Cinema, což je schopnost přehrávat filmový materiál s frekvencí 24 snímků za vteřinu. To se bude líbit příznivcům Blu-ray technologie: filmy na „modrých“ discích jsou totiž zaznamenány právě s touto snímkovou frekvencí, při zobrazování jinou frekvencí musí docházet k přepočtu a zdvojování některých snímků, což vede k trhanému přehrávání. Toho se tedy není třeba bát.

…se solidním základem

Tři HDMI konektory, které jsou pro Full HD domácí kino to nejpodstatnější, jsou verze 1.3 a podporují BRAVIA Sync, což je firemní označení pro komunikační standard HDMI-CEC. Díky tomu mohou ty prvky domácího kina, které jsou propojeny přes HDMI, pracovat na základě jediného pokynu, vyslaného například právě z dálkového ovladače televizoru řady V4000. Ten totiž obsahuje celou sadu tlačítek pro ovládání přehrávače a také „kouzelné“ tlačítko Theatre. Po jeho stisku se automaticky nastaví příslušný zvukový výstup, receiver je nastaven na optimální hlasitost, televizor se přepne do „kino“ módu a přehrávač spustí film.

Kromě analogového tuneru se televizor samozřejmě může pochlubit i digitálním. Ten si sice poradí pouze s vysíláním ve standardním rozlišení, vzhledem k omezené nabídce tuzemských HDTV kanálů to ale opět příliš nevadí. Analogová a digitální část mají oddělené ladění, seznam kanálů i nastavení v menu, jejich přepínání je možné přímo tlačítky na dálkovém ovládání. Seznam oblíbených kanálů lze vytvořit pouze v případě digitálního vysílání. EPG je jednoduché, ale přehledné, bez problémů si poradí s češtinou, dokáže třídit podle kategorie pořadu a zobrazuje program až na týden dopředu. Samozřejmostí je možnost upozornění na začátek pořadu nebo jeho časované nahrávání.

Výkon zvukové části postačí pro běžné televizní vysílání a občas nějaký ten film, což bývá obvyklé poslání modelů nižších úhlopříček. Regulovat lze výšky, hloubky a vyvážení, je možné zvýraznit dialogy nebo aktivovat funkci BBE ViVa, která se postará o virtuální prostorový zvuk.

Technické parametry

Úhlopříčka 102 cm / 40" – 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast / jas 33000:1 dynamický / 450 cd/m^^2
Doba odezvy 8 ms
Pozorovací úhly 178° / 178°
TV tuner DVB-T / DVB-C (MPEG-2) + analog, EPG
Teletext 1000 stran
Přípojná místa Zadní
  2× HDMI 1.3 (HDMI-CEC)
  2× SCART; RGB (in/out)
  5× cinch (komponent in)
  1× D-sub + 3,5mm jack (PC audio/video in)
  2× cinch + 1× TOSLINK (analog/digital audio out)
  Boční
  1× HDMI (HDMI-CEC)
  3× cinch (audio/video in)
  3,5mm jack (sluchátka)
  1× karta CAM
Technologie BRAVIA ENGINE 2, 24p True Cinema, dynamický kontrast, Advanced Contrast Enhancer (ACE), BBE ViVa
Zvukový výkon 2× 10 W (RMS)
Příkon / Standby 175 W / 0,19 W
Rozměry (Š x V x H) 986×684×110 mm
  986×684×279 mm se stojanem
Hmotnost 18,5 kg
  21,5 kg se stojanem

(Profil původně vyšel 28. srpna 2008 v HD příloze časopisu Stereo & Video 9/2008, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře