Sony KDL-40EX1: Stanu se tenčím a ještě tenčím... (profil)

vydáno 12. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: 1080i, 1080p, DVB-C, DVB-T, Full HD, H.264, HDMI, HDTV, KDL-40EX1, LCD, MBT-W1E, Motionflow 100Hz, MPEG-2, MPEG-4 AVC, OFDM, Sony, televizor, USB

Sony - logo

Full HD LCD televizor

Nejmenší model nové řady vychází z osvědčeného designového konceptu, známého z nedávných modelů řady E4000 – displej je zapuštěn v širokém bílém rámu, připomínajícím paspartu. Tloušťka panelu dosahuje v nejužším místě pouhých pěti centimetrů (v nejširším necelých sedmi), celkový dojem tedy více než cokoliv jiného připomíná klasický obraz. Tento záměr ještě více vynikne při umístění na zeď, což lze ostatně kvůli nepříliš povedenému stojanu jen doporučit.

Nutno ovšem podotknout, že ultratenkého profilu televizoru bylo dosaženo malým trikem: nedílnou dvojici s panelem tvoří externí A/V jednotka MBT-W1E. Samotný panel je vybaven pouze jedním HDMI konektorem, všechny ostatní vstupy a výstupy jsou součástí externí jednotky, která s panelem komunikuje bezdrátově.

V praxi tedy stačí připojit panel i jednotku do elektrické sítě a počkat na jejich spárování, žádná další kabeláž mezi nimi není zapotřebí. Televizní anténa a komponenty domácího kina se připojují k externí jednotce, která disponuje pestrou škálou vstupů i výstupů. Nechybí mezi nimi ani vstup pro PC, USB konektor pro prohlížení fotografií nebo dva vstupy externích IR čidel dálkového ovládání.

Bezdrátová OFDM technologie funguje na frekvenci 5,15 – 5,25 GHz a nezastaví ji ani několik běžných bytových zdí. Maximální garantovaná vzdálenost může být až 20 metrů, v praxi ale není problém dosáhnout téměř dvojnásobku. Problém je pouze v tom, že takto bezdrátově lze přenášet pouze signál do rozlišení 1080i, čisté rozlišení 1080p lze na televizoru získat jen v případě použití jeho jediného HDMI konektoru. Ten je vhodný zejména pro připojení Blu-ray přehrávače nebo multimediálního centra, poskytujícího Full HD výstup – rozdíl mezi bezdrátovým a přímým HDMI připojením je v tom případě viditelný.

Sony KDL-40EX1

Možnosti nastavení televizoru jsou tradičně bohaté a částečně využívají firemního intuitivního ovládacího rozhraní XMB. Nastavení analogového a digitálního (DVB-T, DVB-C) tuneru je samostatné, stejně tak i seznam kanálů. Stojí za zmínku, že televizor je schopen přijímat i HDTV vysílání ve formátu H.264/MPEG-4 AVC.

Obraz lze ovlivňovat několika přednastavenými módy, k dispozici je i samostatná možnost nastavení jasu, kontrastu, ostrosti, odstínu zelené a červené barvy, podsvícení, barevné teploty, vyvážení gamma, korekce černé, zjasnění bílé a další. Pomocí pečlivé „ruční práce“ lze vykouzlit obraz, kterým nepohrdne ani náročný uživatel – zvlášť když je televizor vybaven i 100 Hz technologií MotionFlow, poskytující plynulejší pohyb v rychlých scénách.

Zvukové možnosti televizoru plně odpovídají jeho dispozicím a jsou dostatečné maximálně pro sledování běžného televizního vysílání.

Proč si ho koupit?

Praktická bezdrátová technologie a tenký design není všechno – kromě nich může tento televizor nabídnout i velmi věrné obrazové podání a skutečně bohatou nabídku funkcí.

Hodnocení: vynikající (9 z 10 bodů)
Cena v lednu 2009: 64990 Kč

Pokračování…

Článek je součástí srovnávacího testu Stanu se tenčím a ještě tenčím…

(Srovnávací test původně vyšel 30. ledna 2009 v čísle 2/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře