Sony chce ovládnout trh pomocí Blu-ray a PS3

vydáno 7. 4. 2008 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blu-ray, DVD, film, HDTV, herní konzole, LCD, mechanika, notebook, PlayStation 3, přehrávač, prodej, PS3, rekordér, Sony, vypalovačka

Royji Chubachi

Výrazný podíl na celkovém trhu, integrace do HD televizorů a větší zastoupení v IT – taková je blízká budoucnost Blu-ray technologie podle společnosti Sony. Její prezident Royji Chubachi se začátkem dubna na tiskové konferenci v Tchaj-peji nebál velkých slov.

Sony stojí za vývojem Blu-ray formátu od samého počátku a teď, když se jí podařilo porazit konkurenční technologii HD DVD, už tímto směrem nestojí nic v cestě. Rivalem ovšem zůstává „starý“ formát DVD, který by Blu-ray mohlo převálcovat díky svým technickým parametrům: větší datové kapacitě, pětinásobnému rozlišení obrazu, kvalitnějšímu zvuku a možností interaktivních online funkcí. Faktem ale je, že Blu-ray má na současném trhu podíl maximálně 20 % a zbytek stále patří zavedenému DVD.

Do konce roku 2008 má tedy Sony v plánu něco na první pohled nemožného: získat 50 % podíl Blu-ray na trhu hardware a domácího videa. Docílit toho hodlá především mnohem širší nabídkou patřičně vybavené domácí elektroniky (hovořilo se například o HDTV LCD se zabudovaným Blu-ray přehrávačem / rekordérem), velký potenciál ale vidí i v osobních počítačích a noteboocích. Na Blu-ray by také mělo vycházet stále více filmů předních hollywoodských studií a stranou zájmu samozřejmě nezůstane ani herní konzole Sony PlayStation 3 (PS3).

Sony PlayStation 3

Ta totiž dokáže kromě zprostředkování kvalitních herních zážitků přehrávat i Blu-ray filmy, díky čemuž (a také díky relativně nízké ceně) se často stává centrem domácího HD kina. Za pouhý rok od uvedení se prodalo přes deset milionů kusů PS3 a to pro Sony v podstatě znamená stejný počet potenciálních Blu-ray přehrávačů, které by mohly mít zájem o kvalitní filmovou nabídku a další služby. Existuje prognóza, podle které bude mít Blu-ray přehrávač do konce roku 2008 téměř třicet milionů domácností – velká část z toho bude právě PlayStation 3.

Sony proto hodlá svého „černého“ herního koně popohánět směrem k Blu-ray filmům stále víc, například formou cenově výhodných kompletů. Tři takové se právě objevily na americkém trhu: Thriller, Adventure a Fantasy Package. Místo obvyklého herního titulu dostane zákazník k PS3 novinkový filmový Blu-ray disk (podle žánru Kouzelná romance, Noc patří nám nebo Já, legenda) a také klasický „televizní“ dálkový ovladač, který je jinak nutné zakoupit samostatně. Díky tomu se herní konzole může ihned bez problémů stát součástí domácího kina v každém obýváku.

Jakkoliv se tedy plány na ovládnutí trhu pomocí Blu-ray mohou zdát nereálné, určitý potenciál tu je a Sony ho jistě beze zbytku využije. Dosluhující DVD si přece jen zaslouží důstojnou náhradu a tou může být právě Blu-ray.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře