Sony a Panasonic vyvíjí novou generaci optických disků. S kapacitou minimálně 300GB.

vydáno 30. 7. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Datová média, Ze světa

Tagy: Blu-ray, LB-DM9, Optical Disc, Panasonic, Sony, XDCAM HD

Ano, je tomu skutečně tak. Společnosti Sony a Panasonic podepsaly dohodu, podle které budou v následujících letech úzce spolupracovat na nové generaci optických disků, které by podle tiskového prohlášení měly být do roku 2015 schopny spolknout přinejmenším 300GB dat.

Z hlediska nás diváků se však nejedná o nic zásadního. Sony a Panasonic takto spolupracují dlouhodobě a jejich nová dohoda má ještě více prohloubit vývoj archivačních médií pro profesionální použití. Žádný nástupce Blu-ray, jak se děsí hned několik čtenářů zahraničních webů, se nechystá.

Sony Optical Disc Archive

Sony a Panasonic ovšem tímto krokem dávají jasně najevo jednu věc, a to, že ani v době rozmachu digitální distribuce nehodlají zahodit hardware do popelnic. Obě společnosti věří, že co se týče skladování dat, jsou optické disky ideálním způsobem, jak je chránit před vnějšími vlivy a jak zachovat multigenerační kompatibilitu mezi různými formáty. Je jim ovšem jasné, že pro profesionální užití dnešní Blu-ray standardy nevyhovují a je potřeba prostor disků zvětšit.

Ostatně Sony již loni v září vyrukovala s vysokokapacitními cartridgemi s optickými disky jako „vnitřnostmi“, kteréžto řešení nabízí úložný prostor od 300GB do 1,5TB. A Panasonic nezůstal pozadu, když vypustil od světa LB-DM9 sérii, která je schopná pohltit dokonce až 180TB a díky využití moderní RAID technologie netrpí ani pomalým přenosem dat.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře