Smrtonosná zbraň i Casablanca na Blu-ray končí

vydáno 21. 2. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Casablanca, film, Lethal Weapon, Lethal Weapon 2, Lethal Weapon 3, Lethal Weapon 4, Lethal Weapon Collection, Smrtonosná zbraň, Smrtonosná zbraň 2, Smrtonosná zbraň 3, Smrtonosná zbraň 4, Warner Bros.

Casablanca (1942) (Blu-ray)

Studio Warner Bros. trochu překvapivě uvaluje moratorium na pět svých filmových hitů – na Casablancu a všechny čtyři díly Smrtonosné zbraně. Dělá tak z jednoho jediného důvodu: Casablanca bude příští rok slavit sedmdesáté výročí svého vzniku, Smrtonosná zbraň pak pětadvacáté.

Pro studio je to záminka, proč všechny filmy vydat v nových, ještě ultimátnějších edicích s ještě větší dokumentární nadílkou a s kvalitnějším obrazem i zvukem.

Na HDmag.cz už jsme psali několikrát, že výročí bývají pro studia nejčastějším důvodem, proč filmy nově vydávat. V případě Casablancy a vlastně i Smrtonosné zbraně to ale působí podivně.

Vždyť Casablanca už nějaký ten pátek na Blu-ray existuje a to dokonce v ultimátní sběratelské edici, která obsahuje jak špičkový přepis, tak závratné množství dokumentárních materiálů. Potřebuje trh tak brzy novou edici?

Něco podobného platí i u Smrtonosné zbraně, tam je to ale trochu komplikovanější. Celá série před koncem roku vyšla v Evropě v remasterované edici (v Česku jsou filmy dostupné samostatně), ve Spojených státech ale vyšly jen první dva díly (a je to sakra dlouho – ještě v době HD DVD), které na tom navíc po kvalitativní stránce nebyly dvakrát dobře – dvojka je na tamním Blu-ray rozkostičkovaná víc jak DVD.

Otázkou tedy je – a Warneři to blíže nespecifikovali – jestli bude moratorium (platné od 28. března) uvaleno na edice po celém světě, nebo jenom na ty na americkém trhu. Což by dávalo větší smysl, zvlášť vezmeme-li v potaz, že výroční edice plánované na rok 2012 budou pravděpodobně pocházet z těch samých zdrojů, jako ony evropské.

Navíc je tu fakt, že Warneři své ultimátní sběratelské edice většinou vydávají jenom ve Státech, takže by kvůli jejich existenci nemělo moc velký smysl stahovat i mutace ve zbytku světa – zvlášť když ty vyšly úplně čerstvě.

Zdejšímu zákazníkovi tak zbude na výběr – buďto si koupí / nechá tuzemskou edici, nebo – pokud mu nevadí absence české podpory – si počká na příští rok a zvolí import. Americká edice Smrtonosné pasti (a vlastně i Casablancy) bude bez debat podstatně zajímavější jak obsahově, tak cenově.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře