Skyfall (recenze Blu-ray)

vydáno 23. 2. 2013 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy, Z domova | 9 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, James Bond, Skyfall

Skyfall (2012) (Blu-ray)

Třiadvacátého přírůstku do rodiny bondovek jsme se měli dočkat už v roce 2010, kvůli finančním problémům studia MGM jsme si však museli počkat o dva roky déle. Ale vyplatilo se, neboť Skyfall patří nejen k nejlepším filmům série o neohroženém agentu ve službách monarchie, ale i k nejlepším filmům loňského roku.

Důvodů je několik. Tím hlavním je ovšem bez diskuze režisér Sam Mendes, který po dravém restartu v Casinu Royale a béčkovém akčním artu v Quantum of Solace zařadil zpátečku a obrátil Bonda směrem ke kořenům.

Ačkoli spousta lidí tvrdí, že bondovky s Craigem ztrácí s každým dílem prvky pro sérii typické a stávají se jen generickými akčními filmy, opak je pravdou. Skyfall JE čestným a v ničem se neodlišujícím zástupcem bondovek. Ba co víc, pravděpodobně nejvěrnější bondovkou (pokud bereme v potaz původní romány i ustanovující díly s Connerym) od dob, kdy Waltheru PPK vládl Timothy Dalton.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Jen zběžně: Bond Girls, Aston Martin, Vodka-Martini, představovačka, úvodní akce, střela do ústí pistole, Q, Moneypenny, M, znetvořený záporák, to všechno je jen část atributů, které chápeme jako povinné a které jsou nedílnou součástí jak Skyfall, tak většiny předchozích filmů.

Mendes nezapomněl ani na příběh, který jako by vypadl z toho nejlepšího od Fleminga. Scenárista John Logan dal dohromady hutnou osobní story, která nezapomíná na velkolepé momenty (samozřejmě nelogické, v rámci žánru však naprosto respektovatelné), po vzoru předchozích dvou filmů se ale rozhodně neštítí ani psychologie a osobních chvil, jakými jsou Bondovo zmrtvýchvstání, vztah „matka-syn“ nejen v případě 007 a M, ale i M a Bardemova Silvy. A nezapomněl ani na pro bondovky typický historický rámec.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

Ačkoli jsou bondovky s námi již 50 let, v mysli podstatné části publika se usídlila představa, že tyto filmy jsou vždy tématicky stejné. Jistě, vždy je tu konfrontace Bonda, zastupujícího MI6, a organizace či jedince, jenž chce někoho/něco zničit a případně se ještě obohatit. Celkový rámec (politický, sociální) se ale vždy měnil podle dobových změn. Bond soupeřil s komunisty a teroristy, přizpůsoboval se space operám (Moonraker), případně moderním technologiím (brosnanovky). Reflektoval dobu Studené války a období po ní.

Je tak jen logické, že Mendes s Loganem ve Skyfall reflektují nárůst anonymních hrozeb, kdy už nečelíme národům a určitým lokalitám, nýbrž terorismu bez tváře a cyberterorismu. Zároveň se pak snaží předestřít, že ačkoli je dobré přizpůsobit se době, je stále potřeba mít na paměti, že staré (nikoliv zastaralé) postupy mají stále právo na existenci.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

Bond je ve Skyfall oním starým postupem. Slovy Moneypenny „starým psem“, jenž se dovede naučit „novým kouskům“ a adaptovat se v době, ve které existuje, pokud chce přežít. A přizpůsobení znamená pochopení, že pokud se soupeři nemůžete vyrovnat v jeho vrcholné disciplíně, musíte změnit pravidla.

Například tím, že postaru zmizíte do Skotska, kde ve westernovém finiši zapálíte zaporákovi a jeho družině koudel u zadnice a nakonec je odstřelíte přesně mířenou ranou z upilované brokovnice.

Z takového popisu by se mohlo zdát, že je Skyfall příliš přemýšlivý a artistní (jak si z něj ostatně dělá legraci tento Honest Trailer), Mendes ovšem dokázal najít přesnou rovnováhu mezi psychologií a uměleckostí a přímočarou zábavou pro masy.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Ve Skyfall tak najdete jak dostatek akčních scén (všechny jsou precizní – přehledné, dynamické, nápadité a s kotlem hlášek) a technických vychytávek (procházka hernou, úvodní záběr, souboj při světle neonů), tak silných niterných momentů, kdy se jen ze slov zvedají chloupky na zátylku. A že k nim Mendesovi občas stačí jen Bond hledící v dáli na zamlženou krajinu, prázdný bar či plápolající vlajku Britského království.

Zkrátka a dobře, Skyfall je film, který se vyplatí vidět, a rozhodně film, jenž udělá největší radost tradicionalistům, kteří s 007 prožili již nějaký ten pátek a ocení nejen Mendesovu snahu o míšení novátorství se starou školou, ale i četné odkazy, jimiž je Skyfall jako výroční bondovka prošpikovaná výrazně lépe, než retardovaně povrchní přehlídka citací známá jako Dnes neumírej. I bez nich by se ale jednalo o vynikající akční spektákl, jenž přes všechny exploze a efektní nasvícení nezapomíná ani na jádro buldoka – svoje postavy.

Technické provedení

Pokud hledáte nový demo disk, se kterým budete přátelům předvádět možnosti domácího kina, jste na správné adrese. Blu-ray Skyfall se totiž povedl úplně stejně jako předchozí Craigovy bondovky a po technické stránce předvádí pomyslné maximum.

Což je jedině dobře, protože geniální kamera Rogera Deakinse (jestli nebude Oscar, hodláme podpálit Hollywood) si zaslouží jen tu nejlepší intepretaci. Od první vteřiny je přitom jasné, že ji dostává. Už úvodní záběr, kdy bond přichází ze stínů do zaostření, kdy ho osvětluje jen proud světla okolo očí, ukazuje precizní práci přepisu jak v oblasti stínokresby, kvality černé, tak ostrosti a míry detailů.

Vše je na maximu, takže si můžete celý večer prohlížet Craigovy čerstvě nabyté vrásky, nechat se strhnout fantastickým svícením, užívat si dokonale černé siluety a samozřejmě i hromadu detailů v prostoru. To když se „nulanulasedmička“ prohání Tureckem na motorce a vy doslova vidíte, jak se jí práší od kol. Nádhera.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

Disk navíc ohromí i dokonalou reprodukcí tělovek, velmi jemným zrnem a dle očekávání nezaváhá ani v nočních sekvencích, které v bondovském vesmíru nikdy nevypadaly lépe. Celá sekvence v Šanghaji díky všudypřítomným neonům, kontrastujícím s hustou černí noci způsobem, doslova laská vaši sítnici. Finální přestřelka s poletujícím vrtulníkem, explodujícím sídlem a tunou rozžhavených kulek létajících prostorem jakbysmet. A když se agent Jejího Veličenstva utká s jedním ze zabijáků pod hladinou jezera, má filmový fajnšmekr podobný pocit jako když jeho restaurační kolega dostane na stůl medium-rare steak z toho nejvybranějšího hovězího a k tomu léty prověřené burgundské.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

Což se dá bez problémů prohlásit i o zvuku. Bond sice vyfasoval „jen“ šestikanálové DTS-HD Master Audio, nicméně mix je to stále naprosto profesionální, pro požitek ze Skyfall plně dostačující a vizi režiséra podporující.

Skvěle zní nejen akční scény, které mají pro bondovky typickou dynamiku a celou plejádu nápaditých zvukových řešení, nýbrž i klidnější pasáže, kdy má vyznít dialog, popřípadě zvukový přechod.

Výborně prodaný je kupříkladu přechod z deště do vodopádu po Bondovu úvodním postřelení, anebo řeč M před komisí, kdy silná slova doprovází vzrůstající Newmanův doprovod, jenž je králem celého filmu.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

TIP: Další FullHD screenshoty v PNG a podrobné technické informace o obrazu a zvuku najdete na našem Blu-ray profilu filmu

Bondovské filmy vždy měly velmi ostrý hudební profil a platí to i pro Skyfall, které s angažováním Thomase Newmana dostalo pořádný závan svěžesti, jež však vlastní i určitý nádech retra, který Blu-ray vždy dovede bez zaváhání prodat.

Pokud si tedy potrpíte na precizní disky, tady máte jednu povinnou koupi před sebou.

Bonusy

A nezklame ani bonusová nabídka. Jistě, původně nabušený seznam materiálů nakonec nabízí bez započítání audiokomentářů „jen“ něco málo přes hodinu krátkých featurettů. Upřímně řečeno jsou ale dostačující.

Hodinový segment „Shooting Bond“, jenž je rozdělen hned na několik krátkých „fíčur“ (lze je přehrávat najednou i samostatně), nahlíží na Skyfall ze všech úhlů. Rozebírá se natáčení úvodní akční scény, titulková sekvence, zbytek akčních scén i nové postavy. Pro někoho se může jednat o vyprávění z rychlíku, upřímně řečeno však materiály řeknou vše zásadní – natáčelo se hlavně na skutečných lokacích, plně trikový záběr ve filmu nenajdete, skoro vše bylo řešeno pomocí tradičních old-school metod a Mendes hodně tlačil styl směrem ke starým bondovkám.

Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012) Skyfall (2012)

Pokud chcete podrobnější rozbor filmu, stačí si pustit audikomentář režiséra, kde Mendes rozebírá film scénu po scéně s důrazem na kompozici záběrů, vyznění scén a budování charakterů. Druhý komentář obsahující výpovědi producentů je výrazně slabší, film spíš jen chválí a přináší několik zajímavých historek z natáčení. Audiokomentáře jako jediné nemají české titulky.

Po výživné porci bonusů zbývají jen drobky. Můžete si pustit krátkou reklamu na filmový soundtrack, sestříhaný záznam z britské premiéry a samozřejmě nechybí ani obligátní trailer.

A to je vše. Může se zdát, že je toho ve výsledku málo, faktem ovšem je, že kombinace krátkých featurettů a výživných komentářů vám zabere okolo pěti hodin, během nichž se toho o posledním Bondovi dozvíte víc než dost.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil Krtek (bez ověření), 24. Únor 2013 - 2:17

Obrázek uživatele Krtek

Celkem slušná Bondovka. Co se týče Craiga, tak mnohem lepší než Quantum of Solace, ale na Casino Royale to nemá

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil Krtek (bez ověření), 24. Únor 2013 - 2:25

Obrázek uživatele Krtek

A co se týče Bonda jako takového, tak musím souhlasit s tím, že každý díl se bohužel vzdaluje od kořenů Bondovek jako takových. Bonda přece nedělá jen Vodka s Martini, nebo hláška Bond.. James Bond. Mnohem víc mi u Craiga chybí určitá galantnost a noblesa, se kterou Bond vždycky řešil všechny situace. Celá mytologie se už bohužel posouvá někam jinak a nebýt toho, že tomu modrookámu blonďákovi z vyzáží ukrajinského gangstera říkají Bond, mohl by to být klidně jakýkoliv slušný akční film..

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 24. Únor 2013 - 11:55

Obrázek uživatele marko

pekna recenzia! film je ako samotny super, ale tiez mam pocit, ze Cassino Royale je lepsie…

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil Psema (bez ověření), 24. Únor 2013 - 12:42

Obrázek uživatele Psema

Tak filmový Bond se vždycky měnil. Osobně mám kromě Craiga rád hlavně Daltona, který je v zásadě jeho předobraz. Nepříliš galantní, nemluvný, navíc se sklony k určité brutalitě. On ani ten Connery nebyl jenom fešák v kvádru. Tenhle noblesní přístup nastolil až Moore se svým přístupem „na akci jsem dřevo, tak budu vtipnej a šarmantní“. Nevadí mi ani takový přístup, ale radši mám právě tu buldočí zarputilost, oddání se třepetající vlajce a nekompromisnost. Po Brosnanovi museli otočit kormidlo a pro dnešní „bourneovský“ publikum to byl logický vývoj. :)

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 25. Únor 2013 - 9:47

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Mně naopak připadá Craig mnohem víc Bond než takový Moore (fakt nechápu, jak může zrovna on mít nejvíc natočených filmů) nebo dokonce Lazenby. Vlastně bych řekl, že ze všech, kdo přišli po Connerym, se mu blíží nejvíc.

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil atlass (bez ověření), 24. Únor 2013 - 12:35

Obrázek uživatele atlass

vdaka za paradnu recenziu. Dozvedel som sa vsetko co som potreboval. Isto kupujem steelbook.

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil marko (bez ověření), 1. Březen 2013 - 16:47

Obrázek uživatele marko

tak plechovku uz mam zakupenu…

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil Jirka SW (bez ověření), 1. Březen 2013 - 17:26

Obrázek uživatele Jirka SW

Chtěl bych se zeptat, proč zvuk v českém 5.1 DD šumí a není prostě ticho, když jsou klidné pasáže. Už se mi to při pár filmech stalo a u tohodle to také dělá. Předem díky za názory

Re: Skyfall (recenze Blu-ray)

Vložil KURO (bez ověření), 25. Březen 2013 - 11:03

Obrázek uživatele KURO

No nepochopitelne tu je slaby zvuk v celej uvodnej sekvencii (myslim samozrejme original DTS-HD MA)Neskor su vo filme perfektne zvukove momenty (nalet vrtulnika na Skyfall ma naozej grady), ale ten uvod je ako keby mi niekto hodil na hlavu deku – neporovnatelne napr. s uvodom QOS !!! Myslel som, ze sa mi to take zdalo len v kine, ale teraz som si to potvrdil…