Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a Transformers, v IMAXu nabídne více obrazu

vydáno 26. 10. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Projektory | 8 komentářů

Tagy: 007, Blu-ray, film, IMAX, James Bond, Skyfall

Skyfall v IMAXu

Agent Jejího veličenstva si dnes v noci odbyl celosvětovou premiéru, v jejímž rámci se podíval nejen do obyčejných multiplexů, ale vůbec poprvé také do kin IMAX. Někteří šťastlivci už ho na velkoformátové projekci zhlédnout stačili, spousta dalších fanoušků se ale na novou bondovku teprve chystá. Pokud patříte mezi ně a nechcete si nechat ujít ojedinělý zážitek, máme pro vás neodolatelný tip. Zajděte si na Bonda do IMAXu. Nečeká vás totiž „jen“ větší plátno a grandióznější zvuk. Skyfall je tu promítán také v jiném poměru stran.

Na takový „imaxovský bonus“ si pomalu ale jistě začínáme zvykat a rozhodně proti němu nemůžeme říct ani popel. Vždyť IMAX scény Temného rytíře, druhých Transformers, čvrtého Mission: Impossible nebo Temný rytíř povstal vypadaly famózně a představa, že bychom podobnou vizuální nálož měli dostat také u nového dobrodružství agenta s povolením zabíjet, je sakra lákavá, ne?

Má to samozřejmě drobný háček, ten by ale nikoho odradit neměl. Skyfall nemá na speciální IMAX kamery točenou ani vteřinu – Mendes točil především na Arri Alexa  – ve změně poměru stran mu to ale nebrání. Nativně totiž Alexa točí v 16:9. Do 2.40:1, prezentovaného v klasických multiplexech, byl tedy tvůrci obrázek ořezán (běžná praxe). Pro IMAX kopie se ale filmaři rozhodli udělat krok zpět a pod dohledem režiséra i kameramana tak vznikl méně ořezaný obraz s poměrem stran 1.90:1:

IMAX

Z nového Jamese Bonda byste tak měli v IMAXech, ačkoliv nebyl točený na IMAX kamery, vidět rovnou o 26% více než v klasických kinech. V kombinaci s obřím plátnem je to opravdu hodně lákavá nabídka. Teď už jen sehnat na Bonda lístky. IMAX bude mít příštích několik dní všechna rozumná místa vyprodaná.

Vydáte se na Skyfall do kina? Zvolíte klasickou projekci s 2.40:1, nebo si raději počkáte na pořádnou IMAX projekci? A jak se vůbec stavíte k podobným čachrům v obrazových formátech? Vyhovují vám podobné prémiové zážitky spojené jen s některými technologiemi?

A než se zeptáte, jestli existuje reálná možnost, že by nejnovější bondovka vyšla v 16:9 také na Blu-ray – to bohužel zatím nevíme.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil marko (bez ověření), 26. Říjen 2012 - 19:09

Obrázek uživatele marko

no cestovat kvoli tomu do prahy do Imax kina sa mi zrovna nechce ale musi to vyzerat super, no skoda… pockam si na vydanie blucka…

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 26. Říjen 2012 - 21:00

Obrázek uživatele KARLOS

Tak už teď se pro IMAXy počítá s Open Matte formátem i u Hobbita, tam by to mělo být plných 1.78:1 8)…

JInak se k tomuto faktu stavím pozitivně. Pravda, vydávat se na každý film takhle do Prahy je fakt časově náročné, zatím mi to ale vždycky vyšlo a doufám, že vycházet bude, i když na Bonda si udělám čas nejdřív za týden a do Prahy se dostanu až o dost později, kdy už se pravděpodobně hrát nebude…

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil Snake (bez ověření), 26. Říjen 2012 - 22:17

Obrázek uživatele Snake

jak to vypada v imaxu uz je tam zas ten digitalni co? imax ne 4k projekce ?

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil Kolemjdouci (bez ověření), 27. Říjen 2012 - 10:39

Obrázek uživatele Kolemjdouci

Kdo by proboha chodil na Bonda, ktery chlemta pivo?

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil st39.6, 27. Říjen 2012 - 11:44

Obrázek uživatele st39.6

to si povime po prvnim reportu vikendovych trzeb. ale … priblizne vsichni

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 27. Říjen 2012 - 22:38

Obrázek uživatele Michal Kubeček

„Teď už jen sehnat na Bonda lístky. IMAX bude mít příštích několik dní všechna rozumná místa vyprodaná.“ – Rezervoval jsem si lístky v pondělí před půlnocí a bez problémů jsem si mohl vybrat na dnešek (sobotu) dopoledne doprostřed sálu.

„A než se zeptáte, jestli existuje reálná možnost, že by nejnovější bondovka vyšla v 16:9 také na Blu-ray“ – Pevně v to doufám… Úzké nudle na obrazovce moc nemusím a výřez z výřezu taky není nic moc.

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil Michal Kubeček (bez ověření), 28. Říjen 2012 - 19:19

Obrázek uživatele Michal Kubeček

Právě mne pobavil komentář uživatele „Hunt“ na ČSFD: „oproti hodnocení jiných uživatelů musím za sebe říct, že pro mě IMAX filmu neslušel, bylo znatelné, že pravá a levá část obrazu byla održíznuta, takže nevyzněla kompozice a celkové vyznění některých scén. Takže se ještě chystám do "normálního“ kina, kde bude velikost obrazu identická s natočeným formátem."

Re: Skyfall jde ve šlépějích Temného rytíře a ...

Vložil Martin (bez ověření), 28. Říjen 2012 - 22:27

Obrázek uživatele Martin

To mi rozum nebere........