Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

vydáno 7. 2. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy, Z domova | 11 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, 3D, Blu-ray, film, Skrytá hrozba, Star Wars

Star Wars (3D)

Na tenhle okamžik čekají miliony fanoušků po celém světě: Star Wars se vracejí do kin. Nikoli však s novým dílem, nýbrž s obnovenou premiérou, v jejímž rámci bychom se měli každý z následujících šesti roků setkat v kině s jednou epizodou, která byla postprodukčně konvertována do 3D. Aby k tomu došlo, musejí si na sebe (respektive na onu konverzi) filmy vydělat, tedy musejí mít dostatečně vysoké tržby, aby se producentům jejich převod do 3D a následná distribuce vyplatily. Co si ale budeme povídat, po úspěchu 3D re-releasů jako Lví král nebo Kráska a zvíře je už teď jasné, že Star Wars příští týden v kinech trhnou balík.

TIP: Podívejte se na trailer na 3D re-release Skryté hrozby!

UPDATE: Star Wars vyjde ve 3D i na Blu-ray

Smutné na tom samozřejmě je, že na ty nejlepší díly, tedy na pátou, čtvrtou a třetí epizodu si budeme muset počkat dva až čtyři roky. Mezi tím Star Wars natáhnou do kin dlouholeté fanoušky, mládež odrostlou na Clone Wars nebo úplně nové generace, jimž se Hvězdné války ještě nestačily představit. Co si budeme povídat, z marketingového hlediska je to geniální tah, který Lucasovi vydělá balík, ještě zvýší úspěch frančízy a položí základy pro dlouho vyvíjený hraný televizní seriál (jehož oficiální název byl představen nedávno, Star Wars: Underworld). Ze Star Wars se stala značka s neuvěřitelnou silou a jak ukázala nová trilogie, respektive její první a druhá epizoda, je to síla neotřesitelná sebehorším filmem.

Star Wars (3D)

Tím první epizoda s podtitulem Skrytá hrozba tak trochu je. Lucasův návrat do starwarsáckého univerza na konci devadesátých let byl v mnohém ohromující (i na dnešek veliké množství digitálních triků, první plně digitální postava…), zároveň byl však značně rozpačitý. Skrytá hrozba poodhaluje Lucasovu neschopnost napsat kloudné dialogy, vypořádat se s tempem a oddělit zbytečný balast od důležitého děje. První plně digitální postava je samozřejmě výhra jen do té doby, dokud jí nespatříte – existuje jen malé množství sebetrýznitelů, kteří by Jar Jara nenenáviděli. A ohromné množství digitálních efektů, které zestárly překvapivě málo, neoslňuje dost na to, aby zastřelo, že Lucas prakticky nemá o čem vyprávět a děj značně natahuje vedlejšími dějovými liniemi – což je ostatně problém celé nové trilogie.

TIP: Kompletní pokrytí Blu-ray edice Star Wars ságy – recenze, technické info, screenshoty …

Na druhou stranu je fakt, že má Skrytá hrozba spousty skvělých momentů: kluzákové závody jsou natočené výborně, klasicky gradované finále „Jediové-země-vesmír“ šlape na jedničku a bitka s Darth Maulem neztratila nic ze svého kouzla ani dramatičnosti – pořád je to jeden z nejlepších soubojů v celé sáze a v mnohém předčí finále Pomsty Sithů. Skoro až pedofilní romantickou linku, Jar Jara a Gungany všeobecně, nebo nudu na Tatooine Lucasovi těžko odpustit, ono kouzlo Star Wars ale přetrvalo i do nové trilogie.

Star Wars (3D)

Proto je člověk unešen pokaždé, když Jediové rozsvítí světelný meč, nebo když poprvé nahlédne na radu v čele s (čerstvě digitálním) Yodou (a zároveň zapláče nad Lucasovým zbytečným vysvětlením Síly jakožto proudu nějakých pitomých midichlorianů). Vesmírné souboje jsou stále tím nejzábavnějším, co nám kinematografie dala (pokud tedy vynecháme Battlestar Galacticu), rozmanité planetární systémy rozšiřují už tak úchvatný svět předaleké galaxie, všelijaké vesmírné lodě, gadgety, různé vesmírné rasy … je to prostě stále úchvatná fantasy, která má více much, než si jsme ochotni přiznat, ale co naplat, kouzlo Star Wars nás nutí přimhouřit oči a film si užívat více, než si sám zaslouží. I když, abych pravdu řekl, celou pasáž na Tatooine jsem na projekci prospal a vzbudil se až na kluzáky. A popravdě už chci mít od Skryté hrozby na pár let pokoj. Nostalgie daná odrůstáním na VHSkách staré trilogie a láskou ke Star Wars univerzu už nademnou má jen omezenou moc. Docela jistě nejsem sám.

3D bez 3D, aneb konverze jako zbytečná záminka

Pokud jste se těšili, že na vás díky stereokonverzi budou vyskakovat panáčci a Jediové vám před obličeji zamávají světelnými meči, můžete se předem připravit na veliké zklamání. Nejen, že nás nic takového nečeká (což je vlastně dobře, podobné 3D efekty jsou zbytečné a zpravidla hloupé), ale především se samotná konverze nikterak nepodařila.

Star Wars (3D)

Ano, 3D je místy zpozorovatelné a některým záběrům dodává na hloubce, většina stopáže ale působí spíše dojmem, že se koukáte na obyčejné 2D. Na Skryté hrozbě je více než na jakékoliv dosud známé (nebo mainstreamové, chcete-li) konverzi citelné, že film nebyl ve 3D natočený, ba co více: že materiál pro 3D konverzi vůbec není vhodný.

To mohli zpozorovat už majitelé Blu-ray edice, z kteréhož remasteru samozřejmě současné 3D kopie vznikají, vy si to pak můžete ověřit na našich screenshotech v BD profilu filmu. Skrytá hrozba, jako jediná z nové trilogie ještě kompletně točená na klasický film, trpí hromadou neduhů (a to logicky platí jak o Blu-ray, tak o kinoverzi): přepis má často velice nízkou ostrost, špatnou drobnokresbu, některé záběry jsou špatně zaostřené (přidejte ještě neobvykle časté optické vady), obraz trpí nízkým kontrastem, špatným barevným přenosem (obzvlášť pleťovky jsou mizerné) a aby toho nebylo málo, na kontrastních přechodech je občas viditelná chromatická aberace a sem tam se objeví extrémně vyžehlená scéna (DNR ve své plné kráse). Nevzešlo z toho obzvlášť pěkné Blučko, logicky z toho nemohla vzejít ani pěkná stereokonverze.

Star Wars (3D)

Ta nějakou plasticitu přináší jen v detailech obličejů nebo ve scénách, kdy je přední plán záběru značně vzdálený od toho zadního (v případě, že je dobře zaostřený nebo netrpí jednou z výše zmíněných vad). Jinak se prostor tváří i přes veškerou snahu dvojrozměrně, a to i při větších celcích. Ano, pokud něco exploduje, pár úlomků vám kolem hlavy prosviští a pokud někdo míří přímo do kamery, nějaký ten prostorový efekt o sobě vědět dá. Jinak je ale 3D tak nenápadné, že o něm prostě nevíte.

TIP: Podívejte se u nás na krátké featurette o stereokonverzi Skryté hrozby

Ono by to nebylo na škodu, kdyby nám Lucas dal možnost jít na 2D verzi nebo na 3D. Jenže ona bude dostupná jen druhá varianta a tady je drobný problém, se kterým se potýkáme u všech 3D filmů: většina tuzemských kinosálů je špatně nastavená (platí to vlastně i ve světě) a kopie tomu nejsou přizpůsobeny. Takže zatímco zdrojový materiál přináší obraz s jasovými a kontrastovými hodnotami jako pro 2D projekci, výsledná 3D projekce ho silně degraduje – projektor musí tlačit dvojnásobnou snímkovou frekvenci a obraz posílá skrze polarizační filtry, čímž dochází ke ztrátě jasu, kontrastu a barev – a vy na to ještě koukáte skrze ztmavené brýle. Projektor by proto měl být ve „3D módu“ nastaven jinak než ve 2D, měl by mít všechny zmíněné obrazové složky vytažené. Jenže to ve většině kin nemá. Výsledkem je ospalý obraz s desaturovanými barvami, nulovou stínokresbou, slabým kontrastem a samozřejmě i jasem.

Star Wars (3D)

Nemusí to platit pro všechna kina, pro to, ve kterém jsme 3D Star Wars viděli my (zdravíme promítače v desítce smíchovského Cinestaru!), však ano. Nevadilo by mi, že se musím koukat na „ne3D 3Dčko“, vadí mi však, že to „ne3D 3D“, tedy obyčejné 2D s brýlemi, vypadá jak film puštěný na televizi v eko-módu.

Ačkoliv je tedy návrat Star Wars do kin skvělým tahem, většina lidí by samozřejmě ocenila především možnost jít na Skrytou hrozbu ve 2D (a tedy i v originálním znění, ačkoliv český dabing není zas tak strašný). Tuhle možnost nemáme a ze Star Wars je tak jen další film, který dělá poctivému 3D špatnou reklamu. Škoda. Těšit se alespoň můžeme na příští roky, druhá a třetí epizoda totiž budou po konverzi vypadat podstatně lépe, stejně jako vypadají lépe na Blu-ray.

Co vy, vydáte se po letech (nebo poprvé) na Star Wars do kin? Nebo vám stačila Blu-ray edice ve starém dobrém 2D?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil Lynx (bez ověření), 7. Únor 2012 - 18:46

Obrázek uživatele Lynx

Podle toho, co se v článku píše, by bylo rozumné, kdyby se aspoň při konverzi příštích dílů scénu s bluescreenem sestavily od základů znovu ve 3D a CG záběry znovy vyrenderovaly, také ve 3D, nejlépe přímo v ILM. Ale do toho se Lucasovi nejspíš nebude chtít.

Pro redakci HDmagu: Nemohli byste prosím v něakém článku popsat jaké 3D promítací technologie se v současnosti používají a jaké jsou mezi nimi rozdíly? Určitě by to byl zajímavý článek. :)

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil st39.6, 7. Únor 2012 - 19:38

Obrázek uživatele st39.6

Popřemýšlíme o tom :)

Jinak „znovurenderování“ by bylo extrémně drahé, to by se opravdu nevyplatilo.

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil lzw007 (bez ověření), 24. Únor 2012 - 16:40

Obrázek uživatele lzw007

Ne nutně, ceny redendrovacích farem resp poměr cena/výkon jdou stále dolů, a jestli mají kvalitní 3D modely už z doby výroby filmu, tak je prostě stačí jen nechat 2× vygenerovat už hotovou scénu a máme nativní 3D jak víno, prakticky bez lidského zásahu. Když to může dělat PIXAR kvůli znovuuvedení Toy Story a Příšerek s.r.o., včetně dodělávání modelů (předci jen od roku 95 se technika a složitost modelů posunula o řády dál), tak proč by to nemohl udělat Lucas v ILM, zvlášť když se jedná o nejúspěšnější ságu všech dob?

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil Marek (bez ověření), 7. Únor 2012 - 20:27

Obrázek uživatele Marek

Moc pěkná recenze!

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil marko (bez ověření), 7. Únor 2012 - 20:46

Obrázek uživatele marko

neviem mam taky pocit, ze tie konverzie do 3D starym filmom len ublizuju je to len prikraslenie obrazu…nemozem si pomoct nie som toho zastancom. V kine nepoviem na niekolko metrovom platne ale doma na plazme????

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil Polux (bez ověření), 7. Únor 2012 - 21:04

Obrázek uživatele Polux

Hmmm tak Lucas zklamal:-( Uvidíme, jak si povede Král světa s Titanicem.

Jinak – tehdy v kině při premiéře to byla samozřejmě neskutečná pecka (nové SW po 25 letech přece!), po letech z odstupem času je jasně patrné, že E1 byl koncepčně naprosto zbytečný díl. Stejně tak při pohledu na novou trilogii jako celek docházím k přesvědčení, že Lucas podcenil dramaturgii ságy – potřeboval odvyprávět spoustu dějových linek a přitom strávil 2h čistého času naprosto zbytečnými motivy, které nikam nevedly, načež musel silně dotahovat v závěru (také proto je E3 tak „přehuštěná“). Přitom vše podstatné z E1 (seznámení Anakina s Amidalou, Anankinův vstup do řádu Jedi, zvolení Palpatina kancléřem) mohl vtěstnat do 10 – 15 min. prologu E2 (která by se tak stala E1) a poté již pokračovat v rozvíjení příběhu. Celou dějovou linku E3 by poté mohl rozprostřít mezi E2 a E3 a měl by tak prostor pro prohloubení / rozšíření jednotlivých motivů.

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil Creator (bez ověření), 9. Únor 2012 - 0:34

Obrázek uživatele Creator

Amen

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil Dave (bez ověření), 9. Únor 2012 - 22:16

Obrázek uživatele Dave

prave jsem prisel z kina (cinestar) a asi jsem slepej, ale me to moc 3D neprislo … neprislo mi to v nicem lepsi, nez 2D verze co jsem videl v kine 1999 … takze kdo to v kine nevidel, tak to stoji za to. Ale osobne bych znovu na to nesel, to si radeji pustim svoji HD verzi :-)

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil TT (bez ověření), 13. Únor 2012 - 11:46

Obrázek uživatele TT

""zároveň zapláče nad Lucasovým zbytečným vysvětlením Síly jakožto proudu nějakých pitomých midichlorianů"" čo máte všetci proti tomu vysvetleniu, čo vás niekto za to plati či čo.

btw. CZ dabing je jeden z najstrašnejších aké som kedy počul.

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil st39.6, 13. Únor 2012 - 12:04

Obrázek uživatele st39.6

jasne, nekdo nas plati za to, aby se nam nelibilo vysvetleni existence sily :D

Re: Skrytá hrozba ve 3D: Jaký je návrat Star Wars do kin?

Vložil tuareg (bez ověření), 8. Leden 2013 - 2:25

Obrázek uživatele tuareg

Byl jsem na tom, 3D me nezajima, slo mi o to videt zase jednou Star Wars na velkem platne. Bohuzel dabing je pro me takova tortura, ze na dalsi dily nepujdu, i kdyby se promitalo zadarmo.