Sharp LC-65XS1E: Tenký LEDový obr (profil)

vydáno 10. 7. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: 52XS1E, 65XS1E, Aquos, DVB-C, DVB-S, DVB-T, HDMI, HDTV, JPEG, LC-52XS1E, LC-65XS1E, LC-XS1, LCD, LED, MP3, MPEG-2, MPEG-4, Pioneer, Sharp, televizor, USB, XS1, XS1E

SHARP - logo

Full HD LCD televizor s LED podsvícením

Tábor příznivců plazmových televizorů zaujímá vůči zastáncům LCD panelů podobně nesmiřitelný postoj, jako by se jednalo o dvě politické strany. Výměna názorů většinou skončí na otázkách podání barev (zejména té nešťastné černé), což je bezesporu oblast, ve které mají LCD panely stále co dohánět. Možná se ale začíná blýskat na lepší časy…

Spásu v očích té náročnější veřejnosti by pro LCD televizory mohlo znamenat LED podsvícení, které se začíná objevovat u renomovaných výrobců v rámci nejvyšších řad. Jednou z prvních vlaštovek je společnost Sharp se svou řadou AQUOS XS1. Ta je nazývaná „novou generací“ LCD televizí, a má k tomu hned několik důvodů.

LEDové ostří

Nejdůležitějším z nich je právě zmiňované LED podsvícení, díky kterému dosahují nově vyvinuté panely dosud nevídaného kontrastního poměru více než 1000000:1. Tato hodnota zní sice velmi slibně, samozřejmě se ale jedná o dynamický kontrast. Faktem ovšem je, že LED podsvícení opravdu dosahuje diametrálně lepších výsledků, než klasické trubicové technologie. Je to vidět na první pohled – černá je konečně sytě černá.

LCD LED HDTV Sharp AQUOS LC-65XS1E

V této třídě je jakousi samozřejmostí 100 Hz technologie. Díky dopočítávání „chybějících“ snímků působí i velmi rychlé pohyby plynulejším dojmem, takže ani sledování sportovních přenosů nemusí být na tak velké úhlopříčce utrpením. K tomu přispívá i velmi dobrá odezva panelu – 4 ms.

Design televizoru s sebou přináší druhou nejviditelnější změnu, označení „ultra tenký“ si tento model totiž skutečně zaslouží: panel je v nejtenčím místě silný pouze necelé tři centimetry (v nejsilnějším pak velmi příjemných pět) a podobně úzké jsou i okraje kolem něj. Na druhou stranu je vhodné upozornit na „ultra těžké“ provedení – hlavně díky kovovému rámu váží televize s úhlopříčkou 165 centimetrů solidních téměř pětašedesát kilogramů.

Externí síla

LCD televizor s LED podsvícením Sharp LC-52XS1E - dálkový ovladač

Další novinkou je audiopanel ve stejně tenkém designu jako televizor, připevněný pod obrazovkou. Na jeho vývoji spolupracoval Sharp se společností Pioneer a nutno říct, že s ohledem na skutečně zanedbatelnou tloušťku je výsledný zvukový dojem nečekaně kvalitní a svou přirozeností a čistotou za sebou s přehledem nechá zabudované ozvučení jakékoliv běžné ploché televize.

Samotný LCD panel je vybaven pouze jedním HDMI konektorem, tento vstup je určen k propojení s externí AV jednotkou. Ano, právě díky tomu bylo možné docílit tak malé tloušťky obrazovky – je totiž skutečně jen zobrazovačem. Všechny vstupy, tunery a sloty pro CA karty jsou součástí AV jednotky, která svou velikostí a stříbro-černým provedením bez problémů zapadne mezi ostatní komponenty domácího kina.

Výbava této AV jednotky pak jistě uspokojí každého videofila. Kromě analogového tuneru je k dispozici i trojice digitálních (DVB-T, DVB-S a DVB-C), ty si navíc poradí nejen s MPEG-2 vysíláním ve standardním rozlišení, ale i s HDTV MPEG-4 signálem. Z dalších vstupů stojí za zmínku USB, pomocí kterého lze z připojených zařízení (externí a flash disky, fotoaparáty, přehrávače) zobrazovat JPEG fotografie a přehrávat MP3 soubory. Podpora videosouborů se bohužel nekoná.

Proč si ho pořídit?

Výjimečný design, kvalitní materiály, nejnovější technologii podsvětlení, bohatá výbava, kvalitní ozvučení, obří úhlopříčka… Z toho všeho ovšem plyne poněkud nestandardní cena. V běžných domácnostech se modely 65XS1E nebo o pár desítek tisíc levnější 52XS1E s úhlopříčkou 52" asi objevovat nebudou, ale například jako součást interiéru luxusního hotelu – proč ne?

Cena v dubnu 2009: 349990 Kč

Technické parametry

Úhlopříčka 165 cm / 65" – 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast / jas > 1000000:1 dynamický / 450 cd/m2
Doba odezvy 4 ms
Pozorovací úhly 176° / 176°
TV tuner DVB-T, DVB-S, DVB-C (MPEG-2, MPEG-4 HDTV) + analog, 999/99 předvoleb, EPG
Teletext 2000 stran
Přípojná místa panel: 1× HDMI, 1× USB, AV jednotka: 3× HDMI, 2× SCART, 1× komponentní video, 1× kompozitní video, 1× S-Video, 1× VGA, 2× USB, 2× CI slot, 1× RS232C, 1× audio digital out, 1× audio analog out, 1× 3,5 mm jack (sluchátka)
Technologie RGB-LED, 100 Hz, Advanced Super View, Pure Black Panel, filmový režim (24fps), digitální redukce šumu, automatická úprava jasu, SRS TruSurroundXT, Clear Voice
Zvukový výkon 2× 7,5 W + 15 W (RMS)
Příkon / Standby panel 512 W / < 1 W, AV jednotka 49 W / 0,5 W
Rozměry (Š x V x H) panel 1528 x 1046 x 61 mm, AV jednotka 430 x 71 x 329 mm
Hmotnost panel 87 kg, AV jednotka 3,8 kg

(Profil původně vyšel 28. dubna 2009 v čísle 5/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře