Sharp a Pioneer spojují síly

vydáno 24. 9. 2007 | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: Blu-ray, LCD, Pioneer, plazma, Sharp, televizor

Společnosti Sharp a Pioneer ohlásily v Tokiu svou oficiální spolupráci. Ta spočívá jednak v kapitálovém propojení obou společností, ale také ve společné práci na nových výrobcích především z oblasti Blu-ray, automobilové elektroniky a domácích sítí.

Sharp koupí za 357 milionů dolarů 14,7 % akcií Pioneeru, Pioneer naopak získá za 171 milionů dolarů 0,9 % podíl ve společnosti Sharp. Prezidenti obou společností popřeli, že by existovaly plány na spojení obou značek.

Co tedy ze spolupráce vzejde?

Sharp je jeden z největších světových výrobců LCD televizorů, soupeří v podstatě jen se Sony a Samsungem. Pioneer oproti tomu vyrábí hlavně plazmy a celkově byl v posledních letech ve ztrátě, protože nedokázal vyrábět produkty tak efektivně, jako třeba Matsushita nebo LG Electronics. Teď bude Sharp dodávat displeje pro Pioneer, který tak může vytvořit vlastní řadu LCD televizorů s úhlopříčkou menší než 42". Ta mu totiž dosud zcela chyběla.

Dále se spojenci zaměří na nástupce DVD, čímž jsou zcela jistě myšleny Blu-ray disky. Pro společné výrobky by se měla využít specializace Sharpu na modrolaserové technologie a zkušenosti Pioneeru v oblasti optických disků. Ke slovu by měly přijít i síťové technologie pro domácí elektroniku.

Celkem zásadně by se měly obě společnosti angažovat v automobilové elektronice. Sharp má neocenitelné zkušenosti s malými a středními displeji, komunikací a čidly, Pioneer bude dodávat navigaci a další technologie.

V plánu jsou také zcela nové audio a video produkty s využitím nastupujících technologií (například OEL displeje) a postupů. Dohoda dále zavazuje ke společné marketingové propagaci výrobků a vzájemnému nákupu komponent.

Mikio Katayama, prezident společnosti Sharp, k celému spojení mimo jiné řekl: „Technologie se vyvíjí daleko rychleji než v minulosti. K získání postupů, které zatím nemáme, je pro nás výhodnější strategické spojení, než vlastní dlouhodobý výzkum.“

Zbývá už jen dodat, že k dokončení vzniku kapitálového propojení dojde 20. prosince tohoto roku.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře