Seriáloví Simpsonovi poprvé na Blu-ray

vydáno 10. 12. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa | 2 komentáře

Tagy: 20th Century Fox, 720p, ČT1, DTS-HD Master Audio, film, HDTV, MPEG-4 AVC, seriál, Simpsonovi, Simpsonovi ve filmu, The Simpsons, The Simpsons Movie

Simpsonovi / The Simpsons (1989-?)

Animovanou žlutou rodinku typických Američanů z dílny Matta Groeninga jistě není potřeba dlouze představovat. Televizní diváky po celém světě baví Simpsonovi (The Simpsons, FDb.cz) už od roku 1989, dokonce i u nás aktuálně běží už dvacátá sezóna (jsme tedy jen o jednu pozadu). A právě tato jubilejní řada se teď chystá na Blu-ray.

Žádná jiná sezóna se přitom Blu-ray vydání ještě nedočkala, je to tedy úplně poprvé, co si budeme moct vychutnat seriálové Simpsonovy ve vysokém rozlišení z optického disku – samozřejmě jsou tu ale ještě celovečerní Simpsonovi ve filmu, kteří už na Blu-ray vyšli.

V polovině dvacáté sezóny navíc došlo v rámci dlouhodobě zaběhnuté výroby seriálu k obrovské změně: počínaje epizodou Take My Life, Please jsou Simpsonovi širokoúhlí a vysílaní v HDTV rozlišení 720p (a to i u nás v rámci testovacího HD vysílání programu ČT1). To je samozřejmě další dobrý důvod pro uvedení této revoluční sezóny na Blu-ray.

O to se samozřejmě postará studio 20th Century Fox, které připravuje Blu-ray vydání pro region A (USA) na 12. ledna (tou dobou se mimochodem bude vysílat díl s neuvěřitelným pořadovým číslem 450). Dvoudiskové vydání bude vybaveno DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem a MPEG-4 AVC obrazem, který bude na prvním disku (prvních deset epizod) v obrazovém formátu 4:3 a na druhém (jedenáct epizod vyrobených v 720p) v 16:9. Jediným bonusem bude dokument The Twentieth Anniversary Special Sneak Peak by Morgan Spurlock.

Studio Fox bohužel svá Blu-ry vydání regionálně kóduje, americkou edici Simpsonů si u nás tedy přehrají jen šťastní majitelé region-free Blu-ray přehrávačů (oba dva). Evropská Blu-ray edice se zřejmě časem také objeví, s téměř stoprocentní pravděpodobností na ní ale nebude k nalezení žádná česká jazyková podpora. Simpsonovi to na našem trhu mají vůbec docela těžké, třeba jen obyčejné DVD vydání, které je ve světě dostupné už mnoho let, se k nám dostalo až letos…

Simpsonovi / The Simpsons (1989-?)

Simpsonovi / The Simpsons (1989-?)

Oficiální text distributora k DVD vydání první sezóny seriálu

Vítejte u první z mnoha předražených luxusních sad DVD se seriálem Simpsonovi. Než vyjde v plechové krabici všech více než 280 dílů, uběhne spousta času a tak možná posbíráte celou sadu Simpsonů na DVD dřív, než se objeví nějaký nový formát. Díky za nákup! Čeká na vás 13 ledabyle animovaných dílů prvně vysílaných v letech 1989–1990.

Všechny jsou vyzdobené, vyčištěné a doplněné o vychytávky, bonusové materiály a sebelítostné komentáře. Pokud by se vám zdáli Homer, Marge, Bart, Líza, a Maggie trochu divní, budou-li vám jejich hlasy znít strašidelně nebo odlišně a animace bude poněkud nemotorná, vzpomeňte si na tohle: sakra, tenkrát jsme vůbec netušili, kam až to povede.

Při sledování těchto starých dílů mě stále rozesmívá fakt, kolik vtipů a postav zůstalo živých i po více než desetiletí. Miluju Spasitele vrhajícího se o Vánocích Homerovi do náruče, premiéru tříoké ryby Blinky; Bartovo vítězné slovo ve Scrabble „KWYJIBO“ („tlustá, hloupá, plešatící severoamerická opice bez brady“); elektrošokovou terapii doktora Marvina Monroea; Lisinu hru na saxofon s Murphym Krvavou Dásní; Homerovu záměnu za Velkou nohu a Jacquese, Margina bowlingového instruktora, kterého chvílemi nečekaně opouštěl jeho francouzský přízvuk.

Rád vzpomínám i na dopis dědy Simpsona do televize: „Jsem znechucen ze způsobu, jakým jsou staří lidé v televizi znázorněni. Všichni nejsme energičtí a života užívající sexuální maniaci. Z mnoha z nás se stali zahořklí a naštvaní jedinci, kteří vzpomínají na staré dobré časy, kdy byla zábava mdlá a neškodná.“

Tak si to užijte. Máme toho ještě hodně co natočit, pak vysílat, pak zopakovat, pak naporcovat pro vydání, pak prodat na DVD. Ale víte co? Jinak by to ani nešlo!

Váš přítel, Matt Groening

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Seriáloví Simpsonovi poprvé na Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 12. Prosinec 2009 - 11:10

Obrázek uživatele Anonym

tak to je naperd tedy, jestli to u nás bude bez cz dabingu. ten originální se totiž nedá ani poslouchat:(

Re: Seriáloví Simpsonovi poprvé na Blu-ray

Vložil d.f.h, 12. Prosinec 2009 - 13:28

Obrázek uživatele d.f.h

To je taková hloupost, že se k tomu radši ani nebudu vyjadřovat :-)