Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

vydáno 10. 2. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma 3D, Televizory | 7 komentářů

Tagy: 3D, 3D Active Glasses, 3D Full HD, Full HD, Full HD 3D, HDTV, LCD, LED, LG, NeoLCD, NeoPDP, Nvidia, Panasonic, Samsung, televizor, True 240Hz

Samsung logo

Ať už chceme nebo ne, 3D technologie se v těsném závěsu za masově přijatým Full HD standardem prodírají mezi běžné spotřebitele. Probíhají testy televizního 3D vysílání, na letošní rok je v plánu několik filmových Blu-ray 3D titulů. Pomalu tedy přestává být problém s 3D obsahem a přichází otázka – na čem ho sledovat?

Podle 3D specifikace, která vznikla těsně před koncem minulého roku, bude pro zobrazování prostorového obrazu potřeba televizor nebo projektor, zvládající obnovovací frekvenci 120 Hz (120 Full HD snímků za sekundu, čili 60 + 60 střídavě pro každé oko). To technicky není žádný problém, bohužel to ve většině případů bude znamenat nákup nového zobrazovače.

TIP: Všechny články o 3D pro vás shromažďujeme na jednom místě. To je praktické, že?

Společnost LG v lednu představila první 3D projektor na světě, s prostorovým obrazem nemá problém ani Panasonic se svými NeoPDP a NeoLCD řadami, ke 3D se všeobecně kladně staví všichni přední výrobci televizorů a třeba i Nvidia. Nejdále je teď ale podle všeho jihokorejský Samsung.

Ten totiž na přelomu ledna a února oznámil, že spouští sériovou výrobu 3D Full HD LCD televizí s LED podsvícením o úhlopříčkách 40, 46 a 55 palců. Samozřejmostí je přítomnost firemní technologie True 240Hz (tedy dvojnásobek požadovaných 120 snímků za sekundu) a brýlí s aktivní závěrkou (oficiální název podle CEA je 3D Active Glasses), bez toho by ostatně efektu 3D obrazu nešlo dosáhnout.

Samsung 3D LCD HDTV

Pozitivním efektem je snížení doby odezvy nových panelů o 20 % na pouhé 4 milisekundy, což koresponduje s nutností rychlejšího střídání snímků pro levé a pravé oko. Přínos to ale samozřejmě bude mít i v případě „obyčejného“ 2D Full HD obrazu, nižší doba odezvy totiž všeobecně zlepšuje výsledný divácký dojem.

Samsung si od výroby 3D LCD televizí zatím nemůže příliš slibovat – 3D technologie si v roce 2008 ukously z pomyslného tržního koláče HD elektroniky nějakých 902 milionů dolarů, což je v podstatě zanedbatelná částka. Z hlediska předpokládaného dlouhodobého vývoje se ale jistě jedná o správný krok, v roce 2018 by se totiž mělo prodat 64 milionů 3D televizorů (v roce 2009 to pro srovnání bylo 200 tisíc).

Štěstí prostě přeje připraveným a Samsung chce být mezi nimi. Jste i vy připraveni na 3D? Chcete ho vůbec doma? Počítáte s další investicí do 3D zobrazovače a související elektroniky, nebo je to pro vás nereálné? Mělo by snad 3D zůstat jen v kinech na velkých plátnech?

Projevte prosím svůj názor v komentářích pod článkem nebo využijte naše samostatné diskusní fórum »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil papinak (bez ověření), 11. Únor 2010 - 9:06

Obrázek uživatele papinak

Můj názor je ten, že 3D patří na velké plátno a proto jsem si dal podmínku, že pokud 3D domů, tak jedině 3D projektor. Myslím, že 3D na televizích do 50" a i s pozorovací vzdáleností cca 3m prostě nemá smysl. Je jsané, že na kvalitní 3D projektor za rozumnou cenu si ještě hodně počkám, ale asi se to vyplatí.

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil d.f.h, 11. Únor 2010 - 9:31

Obrázek uživatele d.f.h

Tak tohle je hodně rozumný názor.

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Únor 2010 - 21:06

Obrázek uživatele Anonym

Jste můj člověk. Já jsem stejného názoru. Sice jsem vlastník 50" FHD plazmy, ale mám vše přípraveno i na instalaci projektoru. Právě toto, 3D je věc proč si momentálně/v nelbližší době projektor pořídit. Samozřejmě bez plátna ani ránu.

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil LukasX (bez ověření), 11. Únor 2010 - 10:48

Obrázek uživatele LukasX

Naprosto souhlasim s papinakem. Televizi kvuli tomu zmenit nehodlam ani ted, ani ve viditelnem horizontu – proste koukat do malinke bednicky na 3D mi prijde prastene. Jako labuznicky vlastnik velkeho platna a filmoveho projektoru ovsem s nadejemi hledim na 3D projektory. Nerikam, ze budu early adopter, ale jakmile mi odejde lampa v soucasnem panasonicu, tak se urcite porozhlednu i po tehle variante.

Mam ale dotaz – k projektoru mam natazeny 10m HDMI 1.3 – bude to stacit i pro 3D? Vim, ze je navrzena nova specifikace 1.4, ale pevne doufam, ze kabel ve zdi a pod 10cm betonu menit nebudu muset (i kdyz je v husim krku, ale znate to …)

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil papinak (bez ověření), 12. Únor 2010 - 9:39

Obrázek uživatele papinak

Tohle by mě taky zajímalo.Panasonic teď například začal v Japonsku prodávat své 3D TV a ty již mají HDMI 1.4, který ale asi bude zpětně kompatibilní.Na druhou stranu Playstation 3 dostane někdy v létě nový firmware na podporu 3D a tam bude muset vše projít přes 1.3 tak nevím.

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil Freeze (bez ověření), 12. Únor 2010 - 17:05

Obrázek uživatele Freeze

Já bych to viděl podobně jako s BD … koupí si to jen zvědavci (když na to budou mít) a lidi co neví co s prachama. Každej „normální“ člověk si nejdřív dobře rozmyslí jestli „potřebuje“ domu nějaký to 3D nebo ne…

Freeze

Re: Samsung zahajuje sériovou výrobu 3D LCD HDTV

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Únor 2010 - 21:10

Obrázek uživatele Anonym

„Pozitivním efektem je snížení doby odezvy nových panelů o 20 % na pouhé 4 milisekundy,“

Pěkně marketingově napsáno :). Číseln vyjádřeno = zlepšení z 5ms na 4ms. Úžasný to pokrok :))) Ať žije LCD (ironie) :)