Samsung UE-46B7000: Centrální mozek digitální domácnosti (profil)

vydáno 26. 6. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Recenze | téma Televizory

Tagy: 100 Hz, 1080p, 24p Real Movie Mode, B7000, CES 2009, Content library, Crystal TV, DivX, DivX HD, DLNA, DVB-C, DVB-T, Edge LED, EPG, ethernet, Full HD, HDMI, JPEG, LCD, LED, matroška, MKV, MP3, MPEG-1, MPEG-2, Samsung, televizor, UE-46B7000, USB, WMV, WMV HD, XviD

Samsung logo

100 Hz Full HD LCD televizor s LED podsvícením

Začátkem roku představila společnost Samsung na veletrhu CES 2009 tři zcela nové řady LCD televizorů s LED podsvícením. Jednou z nich je řada 7000, která se kromě této stále oblíbenější technologie může pochlubit mnoha dalšími zajímavými vlastnostmi.

Jednou z nich je výrazné odlehčení celého televizoru. Zůstal sice zachován koncept Crystal designu z loňského roku a tím pádem i rudý nádech kolem „skleněných“ okrajů rámu obrazovky a stojanu, panel je ale lehčí a především pouhých třicet milimetrů silný. Veškerá elektronika a všechny konektory jsou přitom integrovány přímo v panelu, žádná externí AV jednotka se nekoná.

Této skutečně minimální tloušťky mohlo být docíleno právě díky už zmiňovanému LED podsvícení. Model je vybavený horkou novinkou – systémem Edge LED, při kterém jsou diody umístěny pouze na okrajích panelů. K rozptýlení světla pak slouží síť světlovodivého materiálu, umístěná za panelem.

Z principu tedy nelze lokálně zhasínat konkrétní skupiny LED, jako je to možné v případě maticového LED podsvícení, technologie Edge LED ale dosahuje srovnatelných výsledků a samozřejmě dalece překonává běžné trubicové podsvětlení.

LCD LED HDTV Samsung UE-46B7000

LCD panel i přes tento diskutabilní nedostatek (zkoumali jsme předprodukční vzorek modelu, který by se měl koncem března objevit i na našem trhu) ovšem poskytoval v rámci své cenové třídy nadprůměrně kvalitní obraz, kterému zdatně sekunduje několik podpůrných technologií.

Dnes už je téměř samozřejmostí 100 Hz zpracování snímků, které díky jejich zdvojování a dopočítávání na 100 fps dosahuje plynulejšího pohybu. Tento postup ale nelze doporučit v každém případě, například při přehrávání Blu-ray filmů se naopak daleko více hodí přesný režim 1080p/24 Real Movie. Ten je totiž zobrazuje přesně tak, jak byly natočeny klasickou filmovou kamerou – se snímkovou frekvencí 24 fps.

MKV, na scénu!

Milovníci multimédií by teď měli zbystřit: televizor disponuje dvěma USB vstupy, pomocí kterých lze z připojených zařízení zobrazovat JPEG fotografie, přehrávat MP3 soubory a také video. To může být jak ve formátech MPEG-1 a MPEG-2, tak DivX/Xvid nebo WMV. Vysoké rozlišení přitom není problém!

Televizor bez zaváhání přehrál jak 1080p MPEG-2, tak WMV HD, DivX HD sice zpracovat odmítl, pak ale skutečně překvapil: poradil si s Matroskou, tedy s oblíbeným kontejnerem MKV. Jedná se zřejmě o první televizor, který něco takového umí.

Jeho možnosti tím ale ještě zdaleka nekončí. Pomocí ethernetového konektoru lze Samsung připojit do domácí sítě, ve které dokáže vyhledat multimediální DLNA servery (typicky PC s příslušným programem) a přehrávat z nich stejnou paletu formátů jako přes USB.

LCD LED HDTV Samsung UE-46B7000

Pokud ho pustíme ven do internetu, přímo na obrazovce dokáže z určitých zdrojů naservírovat nejrůznější aktuální informace, od počasí až po denní zprávy. Lokální obsah bude dostupný v průběhu letošního roku.

Aby toho nebylo málo, i bez přístupu do sítě lze využít takzvanou Content library. Jedná se o multimediální obsah různého typu (slideshow s hudebním doprovodem, obrazové recepty, tipy na cvičení, hry pro děti a další), který je od výrobce uložen přímo v televizoru.

Na standardní televizní vysílání je televizor také dobře připraven. Kromě analogového tuneru obsahuje i DVB-T a DVB-C tunery a je schopen přijímat vysílání ve vysokém rozlišení (MPEG-4). Všechny kanály mají společný seznam, ve kterém jsou označeny podle typu (analogový, digitální a rádio) a lze je také zařazovat do „oblíbených“. EPG je samozřejmostí, stejně jako výhled na týden dopředu a možnost načasovat sledování konkrétního pořadu.

V podstatě jediné, o čem se nedá hovořit příliš nadšeně, je zvuk TV. Reproduktory jsou umístěny ve spodním okraji, vyzařují směrem dolů a výsledek je odpovídající zanedbatelné tloušťce panelu. Takový televizor si rozhodně zaslouží lepší, externí ozvučení.

Co slibuje?

Pojem „centrum digitální domácnosti“ dostává s řadou 7000 LCD televizorů Samsung konečně ten správný význam. Televize, která nejen skvěle vypadá a má výborný obraz, ale dokáže i zobrazit fotografie z dovolené, přehrát oblíbené album z počítače v pracovně nebo epizodu seriálu v HD z USB disku, z internetu stáhnout aktuální informace a vše naservírovat v uživatelsky příjemném kabátku – to je prostě splněný sen.

Cena v březnu 2009: 59990 Kč

Technické parametry

Úhlopříčka 117 cm / 46"
Rozlišení 1920×1080 bodů (16:9)
Kontrast Mega Contrast (obchodní název, řádově miliony:1)
Pozorovací úhly 178°/178°
TV tuner DVB-T, DVB-C (MPEG2, MPEG4 H.264/AVC) + analog, EPG
Teletext 1000 stran
Přípojná místa 4× HDMI, scart (redukce), komponentní video (redukce), kompozitní video (redukce), VGA (PC), PC/DVI audio (3,5 mm jack), 2× USB, 1× CI slot, 1× ethernet (RJ-45)
Technologie LED Engine, 100Hz Motion Plus, 1080p/24 Real Movie, Ultra Clear Panel, BD Wise, SRS TruSurround HD
Zvukový výkon 2× 10 W (RMS)
Příkon / Standby 170 W / < 1 W
Rozměry (Š x V x H) 1129 x 705 x 30 mm bez stojanu
  1129 x 767 x 275 mm se stojanem
Hmotnost 17,7 kg bez stojanu
  22,5 kg se stojanem

(Předpremiéra původně vyšla 31. března 2009 v čísle 4/2009 časopisu Stereo & Video, zde zveřejněno se souhlasem redakce.)

Stereo & Video 2/2010

Stereo & Video 2/2010

3D: Místo bubliny realita
Navštívili jsme prestižní přehlídku spotřební elektroniky CES 2010

Televizory LED LCD
Testovali jsme zobrazovače pracující s LED podsvětlením

Videoprojektory pro domácí kino
Přehlídka přístrojů v cenách od 15 do 90 tisíc korun

Obsah časopisu Stereo & Video 2/2010 naleznete zde »

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře