Samsung se snaží lákat na SUHD televizory a představil i 8K model

vydáno 13. 1. 2015 | autor Petr Semecký | sekce Novinky | téma Televizory, Ze světa

Tagy: 8K, Samsung, SUHD, televize

Někdy je svět technologií skutečně bizarní místo. Žijeme sice v době, kdy se plochý zobrazovač vyskytuje v podstatné části domácností. Většina z nich je však pouze ve FullHD, anebo dokonce jen v 720p, tedy HD ready. Přesto na nás z obchodů útočí nabídky na „super nové“ 4k televizory s ještě lepším obrazem, lepšími barvami a softwarovými vychytávkami, z nichž se většině soudné populace zvedá s prominutím kýbl.

Zaprvé se na vymoženosti typu „motion flow“ či „motion plus“ nedá dívat. A za druhé si na podobných televizor s aktuální nabídkou titulů ve 4K beztak nic nepřehrajete. Hardware zkrátka předběhl software a dokud se na tom nic nezmění, jsou další kroky z hlediska rozlišení televizorů jen zábavnou kuriozitou. Jako třeba nové modely od Samsungu představené na CES.

Samsung představil nové SUHD modely

Korejci s sebou do Las Vegas přivezli hned tři nové řady, na nichž se vyřádili především v marketingovém oddělení. Nesou totiž označení SUHD a ačkoli se může z názvu zdát, že se jedná o zobrazovače s rozlišením 8K, opak je pravdou. Jedná se o obyčejné 4K televize, které budou v prodeji ve třech modelových řadách a velikostech od 48 do 88 palců. A proč SUHD? Protože nanokrystalová technologie Quantum Dot, jež má napomoci k lepšímu kontrastu, širší škále barev a vyššímu jasu. A samozřejmě i lepší podobě upscalovaných dat s nižším rozlišením.

Zkrátka marketingová klasika, kterou podtrhlo představení nového 8K prototypu, jenž působí v roce 2015, kdy se v prodejích nedaří ani polovičnímu rozlišení, jako něco s čím Samsung (i jiní výrobci) přichází jen proto, aby si uzmul větší sousto publicity.

Výrazně zásadnější může být pro běžného uživatele naopak oznámení, že veškeré nové modely Samsungu budou nově pro své Smart funkce využívat operační systém Tizen, čímž se kruh korejského ekosystému do jisté míry uzavírá. Tizen teď totiž naleznete opravdu všude. Teď ještě, aby Smart funkce lidé začali i používat.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře