Samsung představil první masově vyráběný OLED s 55´

vydáno 14. 5. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma 3D, Televizory | 5 komentářů

Tagy: HDTV, LCD, LG, OLED, Samsung

O technologii OLED se mluví již několik let jako o nástupci plazmových televizorů i všech druhů LCD, s její masovou výrobou ve větších úhlopříčkách to ale zatím vypadalo dost bledě. OLED televizory bylo ještě nedávno výrobně téměř nemožné dostat do velikostí, na které jsme si u moderních televizorů začali zvykat (tedy přes jeden metr), nehledě na to, že je technologie sama o sobě nesmírně drahá, ať už je vyrobena v jakékoli úhlopříčce. Jenže zatímco cena bude postupně klesat, úhlopříčky budou stoupat.

Samsung minulý týden představil OLED HDTV s pětapadesátipalcovou obrazovkou. Na téhle krasavici je krom toho, že se jedná o jednu z prvních OLED takové velikosti, zajímavý i fakt, že na World´s Fair představený model není žádný prototyp – jedná se o televizor, který vyjel z linky připravené na sériovou výrobu. Díky tomu se bude moct dostat mezi první šťastlivce ještě letos (někdy v druhé polovině roku), a to za nějakých devět tisíc dolarů. Pokud se dostane k nám, pravděpodobně se bude na její cenovce pohupovat suma kolem dvou set tisíc. A to není úplně málo.

Samsung OLED

Jenže Samsung je na svůj OLED patřičně hrdý. Měl by mít o 20% lepší reprodukci barev než jakékoliv existující televizory, černá může být opravdu naprosto černá a o číslice v kolonce kontrast už se nikdy nebudeme muset starat – OLED zvládne téměř jakýkoliv.

Samsung svůj první OLED televizor osadil dual-view funkcí, tedy konceptem, který se objevuje na stále větším množství zobrazovačů, jen dotaženým do extrému. Dva diváci díky němu budou moct pozorovat na tom samém televizoru dva odlišné televizní kanály, k čemuž jim poslouží klasické 3D brýle (ve 2D módu, kanál pro druhé oko zabere onen druhý pozorovatel). Jak chce funkci Samsung řešit po zvukové stránce, se nepochlubil, ale snad myslel i na to.

Z téhle zprávy je každopádně nejdůležitější fakt, že se OLED televizory v atraktivních velikostech začínají vyrábět sériově. Vždyť svou´„pětapadesátkovou“ OLED má i LG a ve velkém se připravují i další společnosti. Tento rok proto bude pro technologii zlomový. Cenově přijatelné modely se sice nezačnou objevovat dříve než za dva roky, začínají se však konečně vyplňovat prognózy, které už několik let slibují nástup OLED televizorů do jednoho roku.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Samsung představil první masově vyráběný OLED s ...

Vložil Anonym (bez ověření), 14. Květen 2012 - 12:52

Obrázek uživatele Anonym

tak ked cenu porovnam s nastuppm plazmovych tv velkosti okolo metra za cenu 500 000 tak to co ponuka Samsung sa da predpokladat, ze prechod na „normalnu“ cenu nebude trvat tak dlho. Na OLED telkace sa tesim, toto bude uz iny obraz. A ked sa pridaju dalsi vyrobcovia tak ceny mozu byt porovnatelne so sucasnymi TV uz o 2 roky…

Re: Samsung představil první masově vyráběný OLED s ...

Vložil HDman (bez ověření), 14. Květen 2012 - 14:59

Obrázek uživatele HDman

„World´s First OLED TV“

Neskutečné… a ani se nezačervenat.

Tady pro Samsung, aby se probral… https://en.wikipedia.org/wiki/Sony_XEL-1

… a hned druhá OLED TV byla od tvého konkurenta LG 15EL9500 OLED TV

přeji dobré ráno.

Re: Samsung představil první masově vyráběný OLED s ...

Vložil st39.6, 16. Květen 2012 - 11:00

Obrázek uživatele st39.6

Jenze to nebyla HDTV (dokonce ani 720p) a mela podstatne mensi uhlopricku (nehlede na tuny vad a uzivatelskou neprivetivost). Samsung samozrejme klame marketingovymi recmi, ve vysledku ale opravdu je tim, kdo prijde s masove vyrabenou OLED v tak vysoke uhlopricce jako prvni – tedy pokud ho samozrejme jeste nestaci nekdo predbehnout.

Re: Samsung představil první masově vyráběný OLED s ...

Vložil HDman (bez ověření), 16. Květen 2012 - 14:10

Obrázek uživatele HDman

„World´s First OLED TV“

Kde vypadlo to HDTV? Kde je 55"?

SAMSUNG klame, začíná to být jeho TRADEMARK.

Na wiki k SONY XEL-1: It was released in the United States, Canada, Russia, Japan, the European Union, and Australia.

Docela široký trh, obvzlášť na OLED TV z roku 2008,ne?

Re: Samsung představil první masově vyráběný OLED s ...

Vložil Stíhač (bez ověření), 16. Květen 2012 - 14:05

Obrázek uživatele Stíhač

Ano bude mít lepší obraz, ale na jak dlouho? Otázka životnosti zdá se je úmyslně ignorována.