Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

vydáno 7. 5. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma 3D, Televizory | 10 komentářů

Tagy: 3D, 3D Active Glasses, 3D Blu-ray, 3DTV, Blu-ray 3D, Panasonic, Samsung, válka formátů

Samsung logo Panasonic - logo

Pamatujete si ještě na takzvanou válku formátů, ve které proti sobě stály dvě technologie vysokého rozlišení – Blu-ray a HD DVD? Když se dva perou, podle rčení by se měl ten třetí smát. Když ale soupeří dva výrobci elektroniky, spotřebitel z toho většinou nic moc pozitivního nemá. Připravte se na to, že v roce 2010 spolu budou bojovat… 3D brýle.

Ať chceme nebo ne, letošní měsíce budou skutečně patřit pozvolnému nástupu prostorového HD obrazu do našich domácností. Kdo chce, může si už teď pořídit 3D LED LCD Samsung nebo 3D plazmu Panasonic, ideálně i s novým Blu-ray 3D přehrávačem a také receiverem, vybaveným HDMI 1.4. Otázkou sice zůstává, na co se pak ve 3D dívat, ale i zde se situace začíná pomalu lepšit (viz odkazy na související články na konci textu).

To ale není všechno – aby trojrozměrný obraz vystoupil z obrazovky, divák potřebuje „kouzelné“ 3D brýle. Ty ovšem nepracují na desítky let starém primitivním principu polarizačních filtrů; jedná se o takzvané závěrkové brýle (3D Active Glasses), které elektronicky zatmívají střídavě levé a pravé sklo, samozřejmě velmi rychle a v synchronizaci s právě zobrazovanými snímky pro levé a pravé oko.

3D brýle Samsung - SSG-2200AR, SSG-2100AB a SSG-2200KR

Takové brýle tedy nejsou žádná levná záležitost, běžně přijdou na několik tisíc korun (někteří výrobci nebo prodejci je ale v rámci promoakcí k televizorům přidávají zdarma). To by ovšem byl ten nejmenší problém – brýle si koupíte jednou a máte je při troše štěstí na celý život. Nepříjemné ovšem je, že mezi tím nesmíte změnit značku televizoru.

Ačkoliv je technická specifikace 3DTV, výše velmi jednoduše nastíněná, pevně daná existující specifikací, na každém výrobci zůstává její konkrétní realizace. A tak došlo k tomu, že se Samsung rozhodl z pozice leadera domácího 3D „podrazit“ ostatní: Použil sice naprosto stejnou technologii, jako například zmiňovaný Panasonic, ale doslova ji obrátil vzhůru nohama.

Pokud se díváte s 3D brýlemi Panasonic na 3D televizi Panasonic, je vše v pořádku. Televizor zobrazí snímek pro levé oko, brýle zatmí pravé oko. Televizor zobrazí snímek pro pravé oko, brýle zatmí levé oko. A tak dále. Samsung má ovšem celý proces synchronizace naopak – v tu samou chvíli, kdy 3DTV Panasonic zobrazuje snímek pro levé oko, zobrazuje Samsung snímek pro pravé oko a podle toho se chovají i 3D brýle značky Samsung.

3D brýle s aktivní synchronizací Panasonic TY-EW3D10

V praxi to tedy znamená, že na 3D televizi Panasonic s brýlemi Samsung žádný prostorový obraz neuvidíte (a samozřejmě i naopak), v podstatě neuvidíte nic. Ten, koho takový „vynález“ napadl, to zcela jistě nemohl mít v hlavě úplně v pořádku, možná z přílišného sledování testovacích Blu-ray 3D disků… Jediným řešením totiž je otočit si brýle konkurenční značky na hlavě vzhůru nohama, aby se tím z levého skla stalo vlastně to pravé.

Pokud se tedy 3D někdy dočká opravdu masového rozšíření a na návštěvu ke známým si pro jistotu budeme nosit vlastní 3D brýle, bude vždy dobré zeptat se i na značku jejich televizoru. Ovšem jestli se každý výrobce rozhodne jít trochu jinou cestou a vykašlat se na kompatibilitu s ostatními, může to být skutečně problém.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil papinak (bez ověření), 7. Květen 2010 - 8:31

Obrázek uživatele papinak

No jo, Korejci se zase předvedli. Ani mě to nepřekvapuje. Jinak myslím, že leader 3D je spíš Panasonic než Samsung. Podle testů bych 3D TV od Samsungu fakt nechtěl ( zdvojený obraz, ztráta obrazu z úhlu apod. )Myslím, že pokud 3D TV tak jedině Panák.

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil bugbear (bez ověření), 7. Květen 2010 - 10:12

Obrázek uživatele bugbear

Souhlas.

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil ERT (bez ověření), 7. Květen 2010 - 12:49

Obrázek uživatele ERT

Proto chci polarizovane a zářím zkouší různé anaglyphy. Spokojenost vysoka a dostupnost materialu dobra.

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil Daniel (bez ověření), 7. Květen 2010 - 16:13

Obrázek uživatele Daniel

Musíte brát v úvahu, že nejlevnější 3D TV od Panasonicu stojí minimálně 80 litrů, zatímco, v podstatě ta stejná od Samsungu 40. Neviděl bych to ze Samsungem tak černě a dokonce si dovolím tvrdit, že jsou v tom nejlepší a jejich TV mají obraz nejkvalitnější…

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil d.f.h, 7. Květen 2010 - 16:30

Obrázek uživatele d.f.h

Heh, tak to se asi pohádáme :-) Já to totiž chci vidět černě, proto na plazmy Panasonic nedám dopustit ;-) Ona ta cena se skutečně někde projeví…

A když se to tak vezme, tak 3D je pro mě (a myslím že i pro většinu ostatních) okrajová záležitost, důležitá je prostě pořádná televize na pořádné Blu-ray filmy.

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil papinak (bez ověření), 9. Květen 2010 - 6:49

Obrázek uživatele papinak

50" 3D Panasonic ma dop. cenu 62 tisic. Tzn. ze se bude prodavat tak za 57. A pokud povazujes prepalene omalovanky za nejkvalitnejsi obraz tak potom jo. Plazmy Samsung jsou na tom o chlup lip nez jejich LCD ale proti Panaku to je o dve tridy niz.

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil dax (bez ověření), 8. Květen 2010 - 20:19

Obrázek uživatele dax

dnes som v predajni pozeral na 3d samsung a musím priznať ,že som bol milo prekvapený obraz ostrý kvalitný a naozaj priestorový…

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil JendaIV (bez ověření), 22. Květen 2010 - 22:13

Obrázek uživatele JendaIV

Já zastávám názor, že 3D patří do kina. A už vůbec nepatří do běžného TV vysílání. Domů pořádná TV ve Full HD.

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil langys (bez ověření), 7. Červen 2010 - 22:14

Obrázek uživatele langys

tak předně, 3D plasmu má jak Panasonic tak i Samsung což se možná zas až tak neví…

každý má svoje pro i proti, bohužel pro mě podstatný zádrhel je že plasma při satelitním příjmu 1080i prostě bliká… vzhledem k tomu že v případě integrovaného tuneru u Panasonicu se rozlišení nedá měnit je jediné řešení satelitní reciever s progresivním výstupem

Re: Samsung a Panasonic staví 3DTV na hlavu

Vložil zawináč (bez ověření), 24. Červen 2010 - 15:55

Obrázek uživatele zawináč

Autor sám uvádí v textu, že výrobci přikládají brýle k 3D TV, což je pravda. Proč mu tedy o řádek níže vadí, že při změně značky televizoru mu nebudou staré brýle fungovat? Vždyť k nové TV dostane nové…