Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na Blu-ray

vydáno 25. 7. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy | 7 komentářů

Tagy: 1080p, 70mm, 8K, Baraka, Blu-ray, film, FullHD, Samsara

Mladší sestra Baraky ještě ani nedorazila do kin a už se chystá na Blu-ray. Modří přitom vědí, že je čeká audiovizuální oslava lidských hodnot, krásy a přírody, kterou si není radno nechat ujít. Film totiž vznikal dlouhých pět let v pětadvaceti zemích na pěti kontinentech a hlavně: je natáčený na 70mm, což znamená, že se dočkáme vizuálního skvostu, který bude vytěžovat digitální kina i Blu-ray na maximum. Kéž by Samsara stihla dorazit do IMAXu, než z něj zase zmizí 70mm projektor!

Film se každopádně chystá do amerických kin v srpnu (zatím to vypadá nadějně i s tuzemskou premiérou, i když až s říjnovou), na Blu-ray pak dorazí s klasickým čtvrtročním odstupem. Americká vysokodefiniční premiéra Samsary tedy byla stanovena na 2.prosince pod distribučním dohledem OsciloScope, což znamená, že pokud se nebudete bát importu, dorazí vám film přímo pod vánoční stromeček. Předobjednat se dá na americkém Amazonu už teď, a to za $24.49 (kolem pěti set korun).

Bonusová nabídka ani bližší technické specifikace titulu zatím nejsou známy, je ale jasné, že po audiovizuální stránce se bude jednat o referenční záležitost – stejně, jako tomu bylo u Baraky, která vypadá na Blu-ray naprosto famózně.

K přepisu samotnému máme alespoň drobné informace, která potěší všechny fajnšmekry (takže snad všechny naše čtenáře;). Na oficiálních stránkách se totiž objevil text, popisující přepis analogu do digitální podoby:

Samsara

Samsara patří mezi hrstku filmů (včetně Baraky), které byly v posledních čtyřiceti letech natočeny na 70mm formát.

Proces konverze 70mm analogového zdroje do digitální podoby požadoval, aby byl každý snímek naskenován v rozlišení 8k, z čehož vzešel masivní datový soubor (jehož velikost přesahujie 20 terabajtů!). Až následně byla jejich velikost redukována k vytvoření finálního filmu. Filmaři tuto metodu rozsáhle testovali, aby se ujistili o benefitech přesamplování při skenování filmu do digitální podoby. Výsledkem je nepřekonatelný divácký zážitek s obdivuhodnými detaily, jasnými barvami a ostrostí.

Průkopníky této metody byli lidé zodpovědní za vzývaný Blu-ray Baraky a od té doby jí přijali za svou mnozí profesionálové v oboru. Barace se podařilo dosáhnout toho, že byl na Blu-ray trhu poprvé představen film ze 70mm analogu v adekvátní digitální kvalitě.

Jinými slovy: 70mm byl naskenován v 8k a až poté přesamplován do digitálních formátů pro kina a následnou prezentaci na Blu-ray, díky čemuž došlo k minimálním ztrátám kvality. Těžko něco nahradí analogovou sedmdesátku, i tak bude ale na obrazu jasně znatelné, že se jedná o „trochu“ jinou kvalitu než u pětatřicítky.

Máme se na co těšit. Hodláte Samsaru koupit na Blu-ray? A už jste ve FullHD viděli jejího předchůdce Baraku?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil marko (bez ověření), 25. Červenec 2012 - 17:35

Obrázek uživatele marko

jasne Baraku na blucku mam doma a povazujem ju za klenot v zbierke filmov! je to spickovy obraz aj zvuk na Samsaru sa tesim viac ako na Indiho, Titanic a Promethea…

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 25. Červenec 2012 - 22:05

Obrázek uživatele KARLOS

Baraku mám, obrazově naprosto super, ale napodruhé už mě to emocionálně nesemlelo tak intenzivně jako napoprvé. Kamera je ovšem pořád nádherná a FHD je u tohohle filmu opravdu naprostou nutností… Na samsaru se těším, a disk asi budu brát určitě, jen teda nevím, jestli ze států a hned…

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil Jarry (bez ověření), 28. Červenec 2012 - 4:52

Obrázek uživatele Jarry

To bude sousto pro notorické stahovače až si to budou pouštět do obřích jednopalcových 4K displejů v hodinkách!!!

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil Jarda (bez ověření), 24. Srpen 2012 - 13:24

Obrázek uživatele Jarda

Podle http://barakasamsara.com/updates to vypada, ze Samsara bude v distribuci jen jako DCP a o analogovem pozitivu se v soucasnosti neuvazuje. :-(

„We have chosen to output SAMSARA to DCP for digital projection rather than creating 70mm film prints this time. There are many reasons for this, but the bottom line is we believe a digital output from the high res scan of our film negative yields the best possible viewing experience.“

Je tedy otazkou, zda-li jit na Samsaru do 2k IMAXU s velkym platnem (pokud tam bude uvedena), nebo do 4k v Hostivari… Zvuk je mastovany v Dolby 7.1.

Premiera v CR a SR 25.10.2012. Uvadi DCinema.

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil Anonym (bez ověření), 24. Srpen 2012 - 18:33

Obrázek uživatele Anonym

Ach jo, lidi se nepouci. Samsara i Baraka byly tocene na normalni 70 mm film tj vertikalni pohyb, 5 perf na okenko a ne na 15/70 horizontal IMAX. Baraka nebyla a Samsara taky nebude v IMAXech! A proc jen digitalne? kdo jeste dnes ma normalni 70 mm projektor.

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil st39.6, 24. Srpen 2012 - 20:26

Obrázek uživatele st39.6

ze se jedna o jinou sedmdesatku, jeste neznamena, ze by blowup nevypadal skvele ;) ale rozhodnuti o digitalni distribuci je jasne a logicke, wtz.

Re: Samsara, 70mm dokument od tvůrců Baraky míří na ...

Vložil Jarda (bez ověření), 24. Srpen 2012 - 23:24

Obrázek uživatele Jarda

Ale nam je jasne, ze Panavision System 65 je normalni sedmdesatka a Samsara nebyla snimana na horizontalni IMAX 15/70. Ale i autor clanku zminuje, ze by ji velke platno IMAXU sluselo. Myslel jsem samozrejme hypotetickou digitalni projekci z 2k, ktere tam ted maji.

Nakonec i dnes se najdou kina, kde davaji i Baraku z analogove 70ky. Jen to neni, bohuzel, u nas. http://www.in70mm.com/…ng/index.htm

Rozhodnuti o digitalni distribuci samozrejme chapu a jina volba by byla sebevrazda. Ale mit moznost si nekam zajet na analog by nebyla marna. Takhle nam zbydou jen 4k kina.