Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách Blu-ray všeobecně

vydáno 3. 12. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 14 komentářů

Tagy: Blu-ray, BluRayEdice.cz, Rozhovor

Petr Křivánek

Petr Křivánek je muž, kterému můžeme poděkovat za první tuzemská Blučka, jež prolomila cenovou hranici ne pěti set korun, ne čtyř set korun, ani tří set. Filmy na Blu-ray lze pod štítkem Blu-ray edice, jíž je ředitelem, zakoupit za pouhé dvě stokoruny. V rozhovoru jsme se bavili nejen o složitosti produkce takových disků, ale i o tom, co nás na tuzemském trhu čeká.

Kdy myšlenka Blu-ray edice vznikla a jak dlouho trvala cesta k prvnímu titulu?

Filmpark s.r.o. je na trhu s DVD filmy v Česku a na Slovensku již sedm let. Chtěli jsme přijít s novým produktem a Blu-ray formát se přímo nabízel. Podle průzkumů má již třetina české populace doma plazmový či LCD televizor s rozlišením Full HD nebo alespoň HD ready. Cena Blu-ray přehrávačů klesla na méně jak 2000Kč. Co bylo stále ještě velmi drahé, byly filmy na Blu-ray. Ty se na českém trhu pohybovaly a stále pohybují kolem pěti set až osmi set korun za kus (u novinek).

Tato cena nám přišla oproti zahraničí vysoká, a tak jsme se rozhodli přijít jako první na český a slovenský trh s Blu-ray filmy za poměrně nižšší ceny oproti konkurenci, tak, aby byly dostupné pro všechny zákazníky, nejen pro ty majetnější. Jako první jsme se také rozhodli pro distribuci přes novinové stánky, i když můžete filmmy nakupovat pohodlně také na e-shopu a také v supermarketech a dalších obchodech po celé republice.

Blu-ray edice

Cena 199 Kč (8 EUR) je v přepočtu na zahraniční ceny HD produkce světovým unikátem, jsme totiž první na světě, kteří HD filmy na BD i v prvních či premiérových vydáních nabízí za tak nízkou cenu, na čež jsme samozřejmě nesmírně hrdí.

Cesta k našemu prvnímu filmu ve vysokém rozlišení byla složitá. Blu-ray je zcela jiná technologie než DVD, jsou zde mnohonásobně vyšší náklady na materiály a zpracování, celý proces je náročnější a authoring či výroba BD disku trvá časově déle než u DVD. Proto jsme s prvním vydaným diskem měli malé zpoždění, protože jsme náročnost celé produkce mírně podcenili.

Navíc jsou zde ještě stále vysoké poplatky asociaci Blu-ray, resp. AACS, kterým musíme platit za implementaci ochrany, roční poplatky za užívání formátu Blu-ray a také poplatky z každého vyrobeného disku. To se u DVD nosičů neplatí. Proto nelze aktuálně ani v blízké budoucnosti jít s cenou ještě více dolů. I přes to je Blu-ray edice stále jediný distribuční kanál na trhu, který zákazníkům nabízí neošizený filmový zážitek ve Full-HD za takto nízkou cenu.

Podle čeho jsou konkrétní snímky vybírány?

Každý měsíc vychází převážně jedna až dvě novinky a jeden katalogový titul. U katalogových titulů, tedy těch, co u nás vyšly na DVD, vybíráme filmy podle úspěšnosti a prodejních výsledků. Novinky vybíráme velmi pečlivě, také podle toho, jestli si daný film vysoké rozlišení „zaslouží“ a bude mít smysl jej sledovat ve FullHD.

Dobrovolná oběť kanibala

A nezaměřujeme se pouze na dominantní americkou produkci, ale i na tu evropskou, čemuž se konkurence téměř striktně ale nesmyslně vyhýbá. V distribuci máme jak filmy americké, tak i francouzské, švédské, britské, africké, německé, dánské, španělské, kanadské filmy, někdy i s českou koprodukcí. Toto je nejpestřejší výběr filmů v HD kvalitě, který podle mého názoru u nás citelně chyběl.

Aktuálně máme v plánu i vydání několika filmů na Blu-ray, které doposud na BD nikde jinde nevyšly. Tyto filmy tak vyjdou v celosvětové Blu-ray premiéře právě u nás. Jedná se o exkluzivní tituly Na konci světa (End of the Spear), Zkažená mládež (Klass), Hladina adrenalinu (Deep Winter) nebo Hra (Jack in the Box).

Kde se Blu-ray disky vyrábějí?

V certifikované lisovně Technicolor v zahraničí, takže zákazníci získávají plnohodnotný a kvalitní Blu-ray disk, jak jsou zvyklí. Prozatím jsme neměli žádnou reklamaci nefunkčního disku, což je skvělé. Tedy až na jedince, kteří reklamovali, že jim BD nelze přehrát v DVD přehrávači :-).

Ironclad

U Blu-ray technologi je skvělé to, že jsou disky nadstandardně kontrolovány a defakto každý je certifikován zvlášť. Je tedy nepravděpodobné, že by vám Blu-ray nehrál, jako se to občas stávalo u DVD. Je také zajímavá udávaná životnost, která je až 10× vyšší než u DVD. Dá se tedy říct, že film na Blu-ray máte opravdu na celý život.

Samozřejmě jsme se také rozhodli dodržet formát originálních krabiček, takže „levný“ Blu-ray film od nás je k nerozeznání od těch, co stojí třikrát víc.

Je pro Vás Blu-ray edice ekonomicky výhodná?

V tomto případě jsme upřednostnili před ekonomickým ziskem zákazníka. Abychom mohli nabídnout Blu-ray film za 199 Kč, museli jsme někde ušetřit. Nešetřili jsme však na filmech, kvalitě českého dabingu, titulcích, kvalitě výroby apod.

Prostě jsme srazili naši marži na minimum a omezili jsme se na jednoduché menu a úplně jsme vyřadily bonusy. Vyroba bonusů a jejich česká lokalizace je nákladná, zjistili jsme, že hodně českých „bluček“ nemá bonusy ani opatřené českými titulky. Některé drahé Blu-ray disky dokonce nemají bonusy žádné, jiné jich mají dost, ale většina zákazníků bonusy ani jednou neshlédne.

End of Spear

Kupují si především film v té nejvyšší kvalitě obrazu a zvuku. Kdybychom vám řekli, že si za několik bonusů, které jsou stále ještě na Blu-ray dostupné často jen v DVD kvalitě, připlatíte 100 Kč, určitě by většina zákazníků řekla „Děkuji, nechci“.

Technicky a animačně náročná menu jsou sice hezká, ale zdržují načítání disku až na několik minut. A pak také zdržují čekáním, než skončí animace a vy si budete moct pustit samotný film. Pokud chcete rychle pustit film z Blu-raye, který se vám načte během sekund, je naše volba naprosto optimální. Úvodní trailery na začátku našich disků lze jednoduše přeskočit stiskem tlačítka MENU a pak dát PLAY – a je to. Prostě jsme se vyhnuli tomu, co zbytečně BD disky neefektivně prodražuje a komplikuje.

Kolik disků se za měsíc prodá?

Měsíčně se prodává několik tisíc kusů od jednoho titulu.

Od koho získáváte filmové přepisy a kde se (a jak) disky připravují (authoring apod.)?

Filmové přepisy získáváme od zahraničních licensorů, nebo je dokonce sháníme přímo u producentů. Bohužel k né každému filmu jsou HD materiály dostupné a také si dáváme pozor na jejich kvalitu. Authoring, dabing, české titulky atd. připravujeme v česku v našich externích studiích v Praze a Pardubicích.

Myslíte si, že je český Blu-ray předražený produkt, nebo že cena odpovídá úsilí, které je do jeho vzniku vynaloženo? Blu-ray edice se na trh snaží přijít s levnějšími alternativami a dokazuje, že to jde i levněji, ale opravdu to platí pro všechny tituly? Jaká si myslíte, že by byla odpovídající cena průměrného počeštělého Blu-ray disku?

Petr Křivánek

Pokud se podíváme do zahraničí, je zcela běžné, že jsou filmy na Blu-ray k dostání již od deseti dolarů, občas i levněji (v akci a ve výprodejích, případně starší tituly). Premiérové tituly a novinky se pohybují kolem patnácti až dvaceti dolarů a nejžhavější novinky mezi dvaceti a třiceti dolary. Ceny jsou tedy daleko nižšší než u nás a nechápu proč.

Zřejmě to bude tím, že jsme malý trh, to ano, ale masové podpoře stále „nově“ zaváděného formátu takto vysoké ceny nesvědčí. Četl sem kdysi anketu, kolik je průměrný Čech obětovat za film na legálním nosiči, tehdy se to vztahovalo na DVD. Myslím, že z ankety vzešlo něco kolem padesát až sta korun a já s tím souhlasím. U Blu-ray mi přijde optimální cena 199 až 299 Kč. Vyjímečně u opravdových top titulů či dvoudiskových vydání maximálně 399 Kč. Co se týká naší Blu-ray edice, tak jak jsem řekl výše, zejména jsme srazili naši marži na minimum, abychom dosáhli této ceny.

Je český Blu-ray trh lukrativní? Pokud ne, myslíte, že někdy v blízké budoucnosti bude?

Masovější rozšíření Blu-ray disků na úroveň DVD u nás ještě chvíli potrvá. Sice je třetina domácností díky zakoupenému HD televizoru připravena na BD formát, bohužel však stále chybí informovanost zákazníků. Stále se setkáváme s názory (určitě to však nejsou čtenáři HDmagu), že Blu-ray přehrávač kupovat nebudou, protože mají doma hodně zakoupených DVD filmů a na Blu-ray přehrávači by je nepřehrály.

Spousta lidí také stále neví, co to High Definition je. A pokud jste HD na vlastní oči neviděli na pořádném zobrazovači, tak je pochopitelné, že nebudete toužit mít ho doma. Otázkou je, když BD player již dnes stojí téměř stejně co DVD přehrávač a BD filmy se dají pořídit za necelé dvě stovky a jiné televize než HD se dnes již téměř ani neprodávají, kdy „mánie“ s Blu-ray filmy propukne, tak jako tehdy u DVD. To však ale nikdo zatím nedokáže zodpovědět. Podmínky pro rozvoj formátu až na stále drahá „blučka“ konkurenčních vydavatelů jsou nastaveny téměř ideálně, takže kdo ví. První větší převrat a rapidní nárůst BD přehrávačů se dá očekávat na letošní vánoce.

Proto také na prosinec a leden připravujeme kromě žhavých novinek také opětovné uvedení již vydaných Blu-ray titulů z naší edice do sítě novinových stánků a supermarketů.

Teď z trochu osobní roviny: Máte doma Blu-ray přehrávač? Pokud ano, kupujete si Blu-ray disky i mimo BDedici? Případně kolik jich máte a jaký je váš nejoblíbenější?

To ani nechtějte vědět. Doma mám nehorázně moc Blu-ray disků a to i od konkurence. Považuji se téměř za Blu-ray maniaka. Dnes už jsem ve fázi, že se nikdy nebudu dívat na film v televizi. Vadí mi tam logo televize, přerušování reklamou a prozatím stále chybějící HD rozlišení – až na některé vyjímky. A podle mě je to stále malý obraz pro plnohodnotný filmový zážitek.

Domácí kino

Filmy dnes sleduji výhradně ve vlastním domácím Blu-ray kině. Doma mám na kino vyhrazený samostatný, stále zateměný pokoj s HD projektorem a tří metrovým plátnem určeným přímo pro HD projekci. A abych ani v létě filmově nestrádal, na chatu jsem si pořídil letní kino s nafukovacím obřím plátnem s úhlopříčkou 8 metrů a profi HD projektorem. Takže o spoustu návštěv mám postaráno, protože pořád mi někdo volá, jestli nemůže přijet na letní kino :-)

Podle mě má být film zážitkem a jak jinak si film užít než ve vysokém rozlišení a pokud možno ani na počítači, ani na malé plazmě, ale na co možná největším plátně. Ostrost a obraz filmů na Blu-ray i v 8-mi metrové úhlopříčce je přímo úchvatná.

Mezi mé nejoblíbenější filmy patří Krotitelé duchů, filmy s Indiana Jonesem a klasiky typu Fantomas, Četník a starší české (zejména Vorlíčkovy) komedie. V poslední době jsem viděl několik skvělých filmů na BD: C.R.A.Z.Y. (Dar od boha), Gympl, Ženy v pokušení, Pana nebo orel a Salt.

V Blu-ray edici se střídají výborné filmy s ne zas tak dobrými, který z těch dosud vybraných je váš osobní favorit a na který se těšíte nejvíce v budoucnu?

To je velmi subjektivní, bohužel máme z prodeje DVD zkušenosti, že velmi kvalitní a oceňovaný film v prodejích u nás propadne a naproti tomu jiný „béčkový film“ trhá rekordy prodejnosti.

Tentýž film může někdo zbožňovat, jiný nesnášet. Proto jako u DVD tak i u BD z naší edice chceme uspokojit „všechny“ diváky a nabízíme jak hodnotné a umělecké filmy, které získaly prestižní filmová ocenění, tak i ty další typy filmů určených spíše k zábavě a pobavení.

Z dosavadních Blu-ray filmů miluji Bílého lva, Zaslanou poštu a Celu 211. Cela 211 je neskutečně dobrý film, má spoustu cen, netradiční zápletku a děj který vás strhne od začátku až do konce. Myslím, že i z vaší recenze tohoto filmu, kterou jsem četl tady na HDmagu, je zřejmé, že se jedná o naprosto výjimečný film.

Blu-ray

Bílý lev je ideální film na Blu-ray. Nádherné přírodní scenérie, zajímavý a dojemný příběh natočený s divokými zvířaty, určený pro celou rodinu. Zajímavým válečným snímkem je Plamen a Citron, který byl natáčen v české koprodukci, byl natáčen i částečně v České republice a objevují se v něm i čeští herci. Jde o vynikající válečné drama. Za naprostou špičku co do kvality obazu i děje považuji film EVIL – Zlo mezi námi. Na podzim se mohli vaši čtenáři těšit na opravdové top tituly:

V říjnu jsme uvedli historický velkofilm Ironclad. Osobně se mi líbí i pozoruhodný dobrodružný snímek Na konci světa a jsem zvědavý i na šokující film Dobrovolnou oběť kanibala. V listopadu jsme uvedli další tři zajímavé snímky, zejména horor Hra stojí za povšimnutí. Nemám rád horory, neboť většina hororů je nechutných, nebo stupidních, tento má však neuvěřitelnou atmosféru. Skoro jsem u něj nedýchal.

prosinci se můžou zákazníci těšit na legendárního Austina Powerse a také na světovou BD premiéru filmu Hladina adrenalinu. Tento film je v HD rozlišení prostě úžasný…

Čeká vás však mnohem více zajímavých titulů, jejichž přehled naleznete vždy na stránce BLURAYedice.cz nebo zajisté i tady na HDmag.cz

Nakonec bych rád vaše čtenáře informoval o naší speciální vánoční akci, v jejímž rámci dostanou exkluzivní vánoční dárek zdarma.

Panu Křivánkovi děkujeme za rozhovor.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Martin (bez ověření), 3. Prosinec 2011 - 21:14

Obrázek uživatele Martin

To co povedal je pekne ale mam urcite vyhrady k bonusom ja bonusy pozeram a dokonca pri kupe davam prednost zberatelskym ediciam ! Niesom zberatel ktory roby je TO DVD kupujem BD Kupujem doma ma potom kopec dvd/bd z ktorych mnohe su PODRIEMERNEJ !! Kvality DVD zo stanku za 3.9eur zo STEREO zvukom a bez bonusov to si radsej kupim v kamenom za 8/10eur ale bude plnohodnotne chcem sa vsak spytat kde je HD ZVUK ? Setrit na bonusoch dobre dajme tomu ?! Ale co zvuk ? Ich heslo je KRISTALOVO CISTY ZVUK !! Ja sa pytam kde ho maju ? Ked na ich BD Je len obycajne DD? To setria aj na bonusoch a HD ZVUKU ? BOlo by BD drahsie ak by malo Hd zvuk ???

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil st39.6, 4. Prosinec 2011 - 11:18

Obrázek uživatele st39.6

predem upozornuji, ze vulgarni prispevky budou mazany

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Dan (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 0:11

Obrázek uživatele Dan

Hlavně si promažte forum s tou Viagrou kdo tam má něco najít !!!

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Fulci (bez ověření), 4. Prosinec 2011 - 20:07

Obrázek uživatele Fulci

Křivánek se svojí edicí používá lživou reklamu – na obalu Ironclad je napsáno „CSFD: 96%, Film roku“. Tak nevím, jestli se mám smát, nebo brečet. Je to pěkná vyčůranost a hloupost. Nehledě na to, že v rozhovoru básní o béčkových filmech, po kterých ani pes neštěkne, natož pak filmový fanoušek.....

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Martin (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 11:36

Obrázek uživatele Martin

Já se tomu vůbec nedivím, jak jinak prodávat brak, než klamavou reklamou :)

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Anonym (bez ověření), 4. Prosinec 2011 - 21:47

Obrázek uživatele Anonym

niet sa co cudovat, chcu setrit na kvalite cize sa necudujme ze filmy stoja 199,– kc, obsencia HD zvuku, pripadne bonusov.

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Dan (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 0:06

Obrázek uživatele Dan

Tak to napíšu znovu – úroveň filmů nestojí zanic a nizká cena to nezachrání. Dále upozorňuji že jde o fa. DVDedice která se k zákazníkům nechová při reklamacích vstřícně. Doufám admine že už jsi spokojený a tohle tady zůstane. Děkuji.

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Martin (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 11:22

Obrázek uživatele Martin

Naprosto souhlasím, jde o stejně „proslulou“ firmu…na jeden slušnej film připadá deset „déček“. Ale budiž, každému, co jeho jest, jenom kdyby ty filmy nedistribuovali v tak šílený „kvalitě“ – viz. Andělé Slunce – kdo viděl, nechápe, kdo neviděl, nepochopí......Ruce pryč od téhle firmy a radši si připlatte.

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Dan (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 0:09

Obrázek uživatele Dan

Dále mne překvapilo jak pan Křivánek vesele zve své známé k veřejné produkci originálních filmů ve svém kinosále – no OSA ale určitě dostala zaplaceno, he he.

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Martin (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 11:41

Obrázek uživatele Martin

Nomen Omen. :)

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil Derek (bez ověření), 5. Prosinec 2011 - 9:26

Obrázek uživatele Derek

podívejte, já si pár bluček za ty 200 koupil a jsem spokojený. ano, zvuk není HD, ale obraz je víceméně solidní, filmy nejsou špatné ( ikdyby byli, za to přece nemůže prodejce, ale režisér ( tvůrce ) filmu ) a ano, bonusy tam nejsou. pokud chcete, te´d je nový časopis, mají tam film za 300 včetně bonusů a HD zvuku, ale protože to pro Vás jistě bude málo peněz, kupte si ho v obchodě za plnou cenu :)

p.s. jde momentálně o clifhanger a bluray extra – viz moje recenze ve foru

p.p.s. a když je film blbej, tak si ho nekoupím,no ne ??

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil th0ca (bez ověření), 6. Prosinec 2011 - 13:35

Obrázek uživatele th0ca

cekat ze v tyhle edici vyjde Captain America je asi nesmysl, jak jinak se dostat s cenou za bluray nez filmovym odpadem, kterej nikdo nechce. Nicmene nekdo ten prvni krok udelal, a to se musi nechat. Diky takovymto edicim pujdou ceny dolu. Kdyby kazdej prodaval bluray za 500,– a vys, tak se do dnes nedockame niceho … ne?

Re: Rozhovor: Petr Křivánek o Blu-ray edici a cenách ...

Vložil gogo (bez ověření), 14. Prosinec 2011 - 19:41

Obrázek uživatele gogo

První kulhavý krůček,ale s póvlshitblůčkami jak ukrajinské pšeničné lány!

Petr Krivanek - obycejny zlodej

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Leden 2013 - 21:26

Obrázek uživatele Anonym

Zdravim, vim, ze to je casove mimo, ale treba se nekdo „splete“ a precte si toto varovani: DVD Edice v cele s Petrem Krivankem je neseriozni firma, ktera okrada lidi (a to nemluvim o to kvalite i kvalite filmu, ktery vydavaj)!