Rodinný zámotek se ukryje na Blu-ray

vydáno 3. 3. 2010 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: 20th Century Fox, Andělé a démoni, Apollo 13, Blízká setkání třetího druhu, Blu-ray, Cocoon, DTS-HD Master Audio, film, MGM, Oscar, Šifra mistra Leonarda, Zámotek

Zámotek (Cocoon, 1985)

Osmdesátá léta přála divácky velmi zábavným filmům: Akční béčka, která by dnes šla přímo do videodistribuce, přelomové sci-fi snímky, které pomohly definovat žánr a dočkaly se mnoha pokračování, krvavé horory, u kterých se dnes už jen shovívavě usmíváme… A také rodinné komedie s nezaměnitelnou atmosférou.

Fantastický snímek herce a režiséra Rona Howarda Zámotek (Cocoon, FDb.cz) má všechny znaky emotivní podívané „spielbergovského“ rodinného kina. Podobně jako některé jiné snímky z produkční stáje Stevena Spielberga totiž pracuje se schématy, divácky ověřenými právě ve filmech slavného tvůrce: kontakt s přátelskými mimozemšťany je zde pojat obdobně jako v Blízkých setkáních třetího druhu nebo v klasice E.T. – Mimozemšťan.

Jednoduchý příběh v sobě skrývá prostou ideu o touze po věčném životě, jehož může dosáhnout každý, pokud dokáže radostně vychutnávat život přítomný. Tvůrci nekladli důraz ani tak na zvláštní efekty (i když za ně po právu získali Oscara), jako na emotivitu vyprávění, jíž napomáhá obsazeni rolí důchodců hollywoodskými hereckými veterány (například Oscarem za vedlejší roli oceněný Don Ameche).

Ron Howard se sice od osmdesátých let žánrově poněkud vypracoval a dal vzniknout celé řadě velmi uznávaných „vážných“ filmů (Apollo 13, Čistá duše, Duel Frost/Nixon) i letních blockbusterů (Šifra mistra Leonarda – recenze, Andělé a démoni – recenze), na jeden z jeho prvních komerčně úspěšných filmů se ale nezapomíná ani dnes. U příležitosti pětadvaceti let výročí vzniku totiž studio Fox ve spolupráci s MGM připravuje Blu-ray vydání.

Zámotek (Cocoon, 1985)

To by se v regionu A (USA) mělo objevit 6. dubna s poměrně standardní výbavou: DTS-HD Master Audio 5.1 zvuk, audiokomentář režiséra, dokumenty ze zákulisí, Underwater Training a Creating Antareans, profil režiséra a herců, trailery a televizní spoty. Bonusy nepředstavují nic nového, všechny už vyšly na DVD edici v roce 2004.

Studio Fox bohužel své Blu-ray disky v naprosté většině případů regionálně kóduje, import z regionu A si tedy budou moct dovolit jen šťastlivci s region free Blu-ray přehrávačem. Všichni ostatní si budou muset počkat na vydání pro náš evropský region B, na kterém by se čistě teoreticky mohla objevit i česká jazyková výbava ve formě titulků a/nebo dabingu.

Zámotek / Cocoon (1985)

Romantická vědeckofantastická komedie opravdu pro celou rodinu, plná humoru, něhy i dokonalých triků.

Několik důchodců náhodou objeví opuštěný bazén a začnou ho pravidelně navštěvovat. Jaké je jejich překvapení, když zjistí, že je začínají opouštět jejich choroby a znovu dostávají chuť do života. Ne, není to zázrak – mají v tom prsty mimozemšťané, kteří v bazénu ukryli to, co jim patří. Nevadí jim, že někdo objevil jejich tajemství. Dokonce jsou ochotni pomoci ještě víc…

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře