Revoluce se nekoná, Hobit bude ve 48fps jen v limitovaném počtu kin

vydáno 9. 8. 2012 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky, Extra HD | téma 3D, Filmy | 3 komentáře

Tagy: 3D, 48fps, 4K, Avatar, HFR, High Frame Rate, Hobit, James Cameron, Peter Jackson

Když James Cameron prvně představil HFR, tedy zvýšenou snímkovou frekvenci, automaticky jsme jí začali považovat za další evoluční krůček filmařské i projekční techniky, stejně jako tomu bylo se 3D. Tím spíše, že se do sotva rozjetého vláčku rozhodl naskočit Peter Jackson, jehož druhá trilogie ze Středozemě (ano, Hobit bude mít tři díly) bude pvním velkým komerčním projektem natočeným ve 48 snímcích za vteřinu. Očekávalo se od něj, že kinaře přinutí k upgradu projektorů stejně, jako se to podařilo Jamesi Cameronovi s Avatarem.

Jenže reakce na první úryvky z Hobita v HFR nebyly nikterak pozitivní a sám Peter Jackson, snad aby filmu neublížil po finanční stránce, se rozhodl, že bude ukázky z Hobita předvádět raději v klasickém 24fps. Tehdy své rozhodnutí odůvodňoval tvrzením, že chce, aby si fanoušci první pohled na Hobita užili nezatíženi technickými aspekty prezentace. Čerstvé rozhodnutí studia Warner Brothers ale potvrzuje, že budoucnost HFR není zrovna růžová. Studio totiž oznámilo, že Jacksonův film ve 48fps uvede jen v limitovném množství kin.

Hobit

Co přesně to znamená, ještě není jisté, avšak už teď můžeme počítat s tím, že každý, kdo bude chtít film vidět v „plné palbě“, tedy ve 48fps, 4k a 3D, bude muset hodně cestovat, aby si své přání splnil. A to nemluvíme o tom, že bude Hobit jako jeden z prvních filmů namíchaný v Dolby Atmos. Kina, která jsou takto vybavená, rozhodně nestojí na každém rohu. Vlastně jich je po celém světě jen několik desítek (a světe div se, jedno takové najdete v Praze, brzy z něj přineseme reportáž).

Co za rozhodnutím poslat Hobita v HFR jen do limitovaného množství kin stojí? Prsty v něm má hned několik problémů. Jedním z hlavních je fakt, že se Warneři o svou megainvestici oprávněně bojí. Pán prstenů je sice jedna z nejúspěšnějších sérií všech dob a Hobit se nízkých tržeb rozhodně bát nemusí, negativní reakce na HFR by se ale na finančních výsledcích dlouhodobě odrážet mohly. Zvlášť, pokud si technicky méně znalí diváci začnou míchat jablka s hruškami a budou se Hobita bát, „protože ho kámoš viděl a vypadalo to jak telenovela“.

Hobit

Pak je tu technické vybavení kinosálů. Většina moderních projektorů je na 48fps připravena, upgrade ale může vyjít až na deset tisíc dolarů, což je investice, do které se kinařům logicky nechce – zvlášť vzhledem k tomu, že na HFR nejsou pozitivní ohlasy. V tom případě nepomůže ani dobré slovo samotného Camerona nebo Jacksona.

Za 3D stála digitalizace kinosálů a ohromný tlak marketingu. Za HFR momentálně nestojí nic a jak to tak vypadá, v blízké budoucnosti se to nezmění. Místo další tsunami změn se tedy pravděpodobně vzedme jen malá vlnka, která kolem laické veřejnosti propluje bez povšimnutí. Na rozdíl od jiných čerstvě se rozjíždějících technologických pokroků (jako je 7.1 zvuk nebo Dolby Atmos) se jí navíc budou diváci pravděpodobně vyhýbat. Je tedy možné, že zůstane bonusovou fičurou, s níž se budou chlubit jen moderní kinosály a v níž bude distribuováno naprosté minimum filmů – logicky těch nejdražších, akčních a ve 3D.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře

Re: Revoluce se nekoná, Hobit bude ve 48fps jen v ...

Vložil Redi (bez ověření), 11. Srpen 2012 - 21:37

Obrázek uživatele Redi

A půjde teda někde u nás jít na tu „plnou palbu“? Já bych se na to v 4K, 48fps, 3D docela podíval…

Re: Revoluce se nekoná, Hobit bude ve 48fps jen v ...

Vložil moviereaper (bez ověření), 11. Srpen 2012 - 22:00

Obrázek uživatele moviereaper

No doufám, že zdejší kina hodlají uvést, zda je film v daném multi/kině ve 48 fps a nebo 24 fps… no necháme se překvapit…

Re: Revoluce se nekoná, Hobit bude ve 48fps jen v ...

Vložil KARLOS (bez ověření), 11. Srpen 2012 - 22:18

Obrázek uživatele KARLOS

Alespoň co si pamatuju z toho, co sem o tom kdysi zjišťoval, tak všechny 4k stroje dokázaly buď 2k3D, nebo 4k2D, nehledě na snímkovou frekvenci, díky tomu, že 4k3D už nestíhaly prodatové přenosy… Tak to ale bylo cca před třema rokama, dnes už se jede v podstatě druhá (až třetí) generace moderních DCI strojů, takže by to mohly možná i zvládat. Tak jako tak by to mohl jistit IMAX, tedy až přejde na laserové mašiny, které by měly být konečně 4k… Ovšem ty se plánujou nasazovat prvními kusy až během podzimu 2013, takže „jedničku“ Hobita nestihnou určitě.