Resident Evil (recenze Blu-ray)

vydáno 16. 9. 2010 | autor Petr Semecký | sekce Recenze | téma Filmy | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, Dolby TrueHD, film, Horizont události, Mortal Kombat, MPEG-4 AVC, Rallye smrti, Resident Evil, Street Fighter, Vetřelec vs. Predátor

Resident Evil (2002) (Blu-ray)

Režisér Paul W.S. Anderson je jako přerostlé dítě. Paří po nocích videohry, miluje trashovou kinematografii s hektolitry vyhřezlých tělních tekutin, a je absolutně nevyzpytatelný ve chvílích, kdy dostane do rukou nové technologické hračky a nemá okolo krku producentské vodítko, držící jeho bujnou fantazii na uzdě.

Jako důkaz se stačí podívat na jeho dosavadní filmografii, snadno popsatelnou jako sbírku tzv. „hit and miss“, neboli tref „do černého“ (Mortal Kombat, Horizont události, Rallye smrti) a „úplně mimo“ (Žoldák, Vetřelec vs. Predátor – recenze).

Resident Evil by se přitom dal zařadit do první kategorie už jen proto, že jako jeden z mála herních převodů obstál dlouhodobě po finanční stránce (za bukem číhá soudě z trailerů katastrofální čtyřka s podtitulem Afterlife) a nabídl diváctvu zážitek, při pohledu na nějž nezačne žaludek tancovat breakdance.

Ne, nejedná se o žádný zázrak, ale historie zná mnohem větší zvěrstva. Bizarním Super Mariem počínaje a spin-offem klasické rubanice Street Fighter: Legend of Chun-Li konče.

Anderson pojal úvodní kapitolu nejvýdělečnější a zároveň asi nejneoblíbenější (především ze strany hráčů) zombie řežby posledních let jako „nultý díl“, jenž událostem známým z her teprve předchází. Čímž se sice ladně vyhnul déjà vu efektu, ale zároveň se zbavil nejvýraznějších fanouškovských atributů – oblíbených postav a prostředí.

Respektive je odmítl věrně reinkarnovat a raději vyzobal individuální charakterové vlastnosti, inspiroval se záběrováním a „feelingem“, a jediné, co se dostalo do filmu v kompletní podobě, jsou nemrtvá psiska a oblíbený Licker.

Pod Raccoon City se tedy najednou vyskytuje rozsáhlý podzemní komplex zvaný Hnízdo, v jehož útrobách stovky vědců tajně pracují na biochemických experimentech. A protože zombie musí nějak vzniknout, je do ovzduší vypuštěn T-virus, udržující mozek i po smrti v aktivitě, přičemž se jedinec soustředí na základní lidskou potřebu k přežití – jídlo.

Resident Evil (2002) Resident Evil (2002) Resident Evil (2002) Resident Evil (2002)

To mu má nevědomky poskytnout elitní military jednotka, mající za úkol prověřit podivnost celého incidentu a zajistit každého, kdo zůstal na živu (včetně posléze überdrsné a celou dobu polonahé Milly Jovovich).

Což se samozřejmě poněkud zvrhne ve chvíli, kdy se na scéně objeví první smrtící past, první nemrtvý a také první logický kopanec, jichž má Anderson do konce filmu připravenou celou řadu.

Resident Evil však o inteligenci příliš být nechce a v rámci daného žánru ho po něm může v přehnané míře požadovat skutečně jen milovník existenciálních artů o kufru plovoucím po hladině rybníku. Potíž je ovšem v tom, že neví ani čím by vlastně chtěl být a nenabízí dostatečné tempo a zábavu, jimiž by své vady dokázal zastřít.

Anderson si vydatně ujíždí na herní stylizaci, ale zároveň není schopný působivě vtáhnout do fiktivního světa ani z poloviny tak rychle a snadno jako se to daří hře samotné.

Nabízí o poznání rozbředlejší atmosféru a napětí, k jejichž budování vesměs vůbec nepoužívá táhlé kamerové jízdy, jež jsou pro žánr nepostradatelné. A po akční stránce se až příliš omezuje na pochlebování předloze (statická střelba), aniž by dodal materiálu dynamiku jinak než hlasitou hudební masáží a rychlým střihem.

Resident Evil tak působí až příliš rozklíženě a žánrově nesourodě. Jako horor je překvapivě málo děsivý (na čemž se podepsal i trikový zub času), jako regulérní akční film se stádem jdoucím na popravu také vyloženě neuspokojí a jako konspirační thriller o zlé korporaci toužící po ovládnutí světa je zase příliš hloupý.

Resident Evil (2002) Resident Evil (2002) Resident Evil (2002) Resident Evil (2002)

Zůstávají pouze sexy baby, obstojné praktické efekty a vydařený ústřední motiv, jemuž se v mrazivosti vyrovná jen poslední záběr na zdevastované Raccoon City. Škoda, že mi není (znovu) dvanáct, aby mi jedna odhalená bradavka, burácející Marilyn Mason a zmínka o programu Nemesis stačily ke štěstí.

Technické provedení

Samotný Blu-ray disk (americká verze, česká zatím není ani oznámená) by nadšence potěšit mohl, neboť dva roky starý katalogový výlisek patří při vědomí, že jde o osm let starý titul za pár šupů, nepochybně k vyššímu standardu.

Obraz (MPEG-4 AVC) sice ničím výrazně nezaujme, ale to je dáno samotným materiálem (mdlá kamera s chladnější paletou barev a nízkým počtem eye-candy záběrů), nikoliv diskem, který odvádí solidní práci.

Konstrast a barvy jsou perfektní, drobnokresba v obličejích nadprůměrná a i ve větších celcích je patrné solidní množství detailů, přičemž Millu v rouše Evině si lze vychutnat mnohem lépe než kdy dřív.

Světlé scény vůbec dobře naplní většinu dnešních standardů, problematičtější jsou až tmavší sekvence v tunelech a v místnosti se zakonzervovaným Lickerem, v nichž lze občas zaznamenat „ghosting“ a výraznější šum v pozadí, který vedle čistého zbytku působí nepřirozeně a rušivě. Černá je však za všech okolností krásně sytá a minely jako DNR či Edge Enhancement jsem ani jednou nezaznamenal.

Resident Evil (2002) - Blu-ray video bitrate

Pochvalu si zaslouží i šestikanálové Dolby TrueHD, využívající naplno všechny kanály a kladoucí důraz na kontrast mezi klasickým, o atmosféru se snažícím Beltramiho soundtrackem a hudebním doprovodem z dílny Marilyna Mansona, který dává subwooferu při akčních momentkách řádně pohulit.

Zvuk je nádherně čistý, stejně tak i dialogy, jimž povětšinou nedělá problém vyniknout ani během hlučnějších pasáží. A třeba pískání brzdícího vlaku ve finální akční scéně nemá absolutně chybu.

Česká podpora je samozřejmě nulová.

TIP: Všechny dostupné technické informace, další screenshoty, popis jazykové výbavy a informace o možnosti importu ze zahraničí naleznete v našem Blu-ray katalogu na stránce s detailem tohoto filmu: Resident Evil.

Bonusy

Přídavné materiály rovněž nejsou nejhorší. Blu-ray sice prezentuje pouze kompletní náplň obstarožního DVD (v nepříliš pohledném 1080i), ale ta není ani trochu špatná.

Playing Dead: Resident Evil From Game to Screen Anderson odhaluje problematiku herních adaptací a svou vášeň pro první dva díly herní série. The Making of Resident Evil je typickým filmem o filmu, v němž se během pár minut proberou základní okruhy příprav natáčení a některé zásadní scény.

Resident Evil (2002) Resident Evil (2002) Resident Evil (2002) Resident Evil (2002)

Stopáží rozsáhlejší dokumenty uzavírá ještě Scoring Resident Evil, v němž režisér a oba hudebníci rozebírají inspirační zdroje soundtracku a výsledek, jehož chtěli dosáhnout.

Poté následuje ještě několik drobnějších „fíčur“ (do pěti minut) o monstrech, psech, výtahové, vlakové a laserové scéně, jejichž jediným problémem je fakt, že se v nich často opakují informace z předchozích dokumentů.

Vcelku zajímavý je i nepoužitý (a hrozně stupidní) alternativní konec a zcela zbytečně naopak působí videoklip od Slipknot a ohromná várka trailerů.

Zdaleka nejlepší na celé bonusové sekci je ale audiokomentář, který se ohledně zábavnosti nemusí stydět ani před legendárním „zhuleným speakováním“ ke druhému Bladeovi. V tomto případě je za mikrofonem ženské herecké duo, režisér a producent, přičemž Anderson s producentem se snaží mluvit k věci, zatímco Michelle Rodriguez dodává určité zajímavosti z natáčení a Milla naprosto netuší, co má dělat

Mele tedy páté přes deváté, naváží se do některých Andersonových záměrů (požaduje vidět hlavu uraženou výtahem), svoji oddanost filmu dokládá poznámkami o odhalování bradavek, a nezapomene zmínit ani historku, kdy se půlka herců v poslední den natáčení zrušila šampaňským a málem nebyla schopná odtočit úvodní výsadek zvláštní jednotky. Něco podobného se skutečně neslyší každý den.

Mohly by vás zajímat naše další recenze Blu-ray filmů a HD elektroniky »

Související recenze

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Recenze

Komentáře

Re: Resident Evil (recenze Blu-ray)

Vložil Roman (bez ověření), 17. Září 2010 - 21:18

Obrázek uživatele Roman

Zdravím …Dnes jsem si obědnal Resident evil Apokalypsa a Resident evil zanik na blu-ray a ještě čekám na tu jedničku no :D a na novej valím do kina v 3D …Nevíte jestli se bude uvažovat o te 1 na Blu-ray?

Re: Resident Evil (recenze Blu-ray)

Vložil KillerShot (bez ověření), 13. Říjen 2010 - 17:15

Obrázek uživatele KillerShot

Tohle je velmi dobrá otázka, taky mě zajímá jestli u nás bude jednička na blu-ray.