Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

vydáno 11. 2. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma Filmy, Ze světa | 13 komentářů

Tagy: Blu-ray, film, prodej, RED, Summit Entertainment, Twilight

Red (2010) (Blu-ray)

Že by budoucnost distribuční politiky? Red slaví na Blu-ray megaúspěch. Kdo by byl řekl, že taková jednoduchá akčňárna, která kiny prosvištěla skoro bez povšimnutí, dokáže rozvířit stojaté vody Blu-ray trhu.

I přes to, o jak nevýrazný film se jedná, se mu daří držet už druhý týden v kuse na první příčce nejprodávanějších filmů formátu.

Boj to přitom není úplně jednoduchý, Red totiž stojí proti Social Network Davida Finchera, poslednímu Saw (které bývá zpravidla velmi silné), staré Alence v říši divů (šedesáté výročí) a na paty mu šlapou hity jako Počátek, Já, padouch, Kick-Ass, Toy Story 3, Avatar (recenze), Temný rytíř a další filmy, držící se v první dvacítce nejprodávanějčích titulů.

Jaký recept tedy studio Summit Entertainment, mimochodem poměrně mladá štika na trhu s filmy (kterou vyzvedl megaúspěch Twilight ságy), na úspěch svého filmu použilo?

Vždyť v kinech mu nepomohlo ani to, že je Red velice solidně obsazené (Bruce Willis, Morgan Freeman a Helen Mirren tu hrají supertajné agenty v důchodu, které se někdo snaží zlikvidovat), nahláškované a podle trailerů vypadalo velmi akčně (což, pravda, nakonec moc nebylo).

Je to docela jednoduché. Studio vyslyšelo prosby trhu.

V praxi to znamená, že do světa vypustilo dvě rozdílné edice. Žádná novinka, vždyť speciální edice, sběratelské edice, navrch k tomu novinky jako Double Play / Triple Play (název odpovídá počtu kopií v balení – SD na DVD a v digitální kopii, HD na BD) jsou tu už nějaký ten pátek. Jenže Summit Ent. na to šlo od lesa.

Vedle speciální edice (která je na tom po bonusové stránce stejně mizerně) totiž do světa pustilo i tzv. „Movie Only“ edici, tedy jak název napovídá – jen film samotný bez jakékoliv přidané hodnoty.

I když MSRP takové placky pořád okupuje hranici třiceti dolarů, ve velkých obchodních řetězcích se film ještě v den své Blu-ray premiéry objevil za pouhých třináct dolarů! To je na novinku naprosto nevídané (dokonce i céčkové tituly se zpočátku prodávají dráž). Za normálních okolností cena filmu tak značně klesne až po několika měsících na trhu.

A zákazníci se na tuhle extrémně zajímavou nabídku chytli. Red se druhý týden drží na první příčce nejprodávanějších Blu-ray titulů a share HD formátu se pohybuje kolem výborných padesáti procent (to znamená, že prodej DVD vs BD je 50:50).

Ačkoliv tedy kiny prosvištěl docela nenápadně (i tak se nicméně zaplatil, stál totiž kolem šedesáti milionů a celosvětově jich vydělal téměř dvě stě), na Blu-ray kraluje trhu.

Vyvstává tak otázka, která musela začít vrtat hlavou i ostatním studiím: Blu-ray má být sice ultimátní nabídkou jak nejvyšší možné kvality, tak přidané hodnoty, co když ale film ošidíme o přidanou hodnotu a nabídneme jí pouze jako alternativu?

Jistě, už se to párkrát zkoušelo, Red nicméně poukazuje na to, že by takový obchodní model mohl formátu pomoct k rychlejší adopci. Padesátiprocentní share je totiž sakra hodně.

Kdyby každý film – i ty největší blockbustery – vycházel jak ve speciální edici (s bonusy, s dalšími kopiemi apod.), tak v totálně ošizeném balení doslova za pár šupů, výsledná prodejnost by byla podstatně vyšší.

V době, kdy nastupuje VoD a kioskové rentaly (které studiím zásadně ukrajují z koláčů prodejnosti, protože člověk si zpravidla film radši jen půjčí, než aby ho kupoval) je to velice rozumná alternativa.

Cenově se totiž kopie filmu v takovém případě blíží ceně vypůjčení a mnoho lidí by mohla zviklat ke koupi. Ale pozor, důležité je to slovo alternativa. Pořád by měla v nabídce být i „plnohodnotná“ verze, tedy ta, která osloví i náročnější zákazníky. Bylo by docela zajímavé sledovat poměr prodeje speciálních edic a těch ochuzených, troufnu si ale říct, že druhé zmíněné by měly navrch.

Samozřejmě je tu ještě jedna možnost. Nabídnout film ošizený o veškeré bonusy a napálit mu brutálně vysokou cenu. Říká se tomu „český Blu-ray trh“.

A když už jsme u něj, Red k nám na Blu-ray dorazí 30. března za doporučenou cenu 699,– korun. Kdo si chce vsadit na jeho bonusovou výbavu? Třeba v nedaleké Británii film vychází už příští týden a vedle audikomentáře, několika interview a vystřižených scén nabídne i Behind the scenes video, tedy víc, než speciální edice v Americe.

Zmíněný obchodní model se tedy jinde opakovat nebude (filmy po světě distribuují jiné společnosti). Tedy možná u nás, ale nedobrovolně.

Související články a trailery

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Buldog (bez ověření), 11. Únor 2011 - 18:37

Obrázek uživatele Buldog

Mě se to docela líbilo o agentech důchodcích, akční sceny byly natočeny docela slušně a bylo vidět,že film jako takový se nebere úplně vážně. Taková oddychovka

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil johnnym (bez ověření), 11. Únor 2011 - 21:36

Obrázek uživatele johnnym

Na movie only blu ray cakam uz dlho. Zo vsetkych bonusov co mam doma na dvd a BD som nevidel ani 1/3.

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Dave (bez ověření), 12. Únor 2011 - 17:08

Obrázek uživatele Dave

oni se vydavatele radi vymlouvaji na piratstvi, ale proste brzda (hlavne i u nas) je jen cena, nic jineho. Kdyby u nas stal film Red treba 299Kc, tak proste clovek si nejaky film cas od casu koupi. Zrovna tak, jako jdu s pritelkyni 4–5 do roka do kina, kdy stoji listek 169Kc jeden, tak proste misto 2 listku na film bych si koupil film na BD … ale za 699Kc si ho proste nekoupim, to si raci pockam a podivam se na nej na HBO HD …

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 16. Únor 2011 - 11:32

Obrázek uživatele Anonym

Přesně! Největší problém je nenažranost. V podstatě každý film vydělá už když je v kinech. Další bakšiš distributor dostane od televizí po celém světě, které ho za drahé peníze koupí. Plastové placičky by měly být reklamní materiál. Za DVD maximálně 100vku, BD možná tak ty 3, ale dočasně, za chvíli taky 100.

Red (2010) zas takový propadák nebude. CSFD má rating 75 %. Proč čekat na nějaké HBO. Kvalitní BDRip je ke stažení hned teď.

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Únor 2011 - 20:52

Obrázek uživatele Anonym

Zdravim, nevite nekdo neco o www.blurayedice.cz myslim ze budou vydavat levny Blu-ray filmy za 200 Kc. Tedy podobny jako v americe za 13 USD. Jsem na to celkem zvedavej. Ono mit za 2000 Kc 10 filmu nebo jen 3 je fakt rozdil…

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil st39.6 (bez ověření), 18. Únor 2011 - 21:12

Obrázek uživatele st39.6

kdyz uz tady tak rozkosne spamujes, tak ti odpovim … bude to jedna s*acka vedle druhy a nikoho to nezajima

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Pavla (bez ověření), 24. Únor 2011 - 22:34

Obrázek uživatele Pavla

No nevím sokolíku, polovina těch filmů co uvádějí na tom webu má na ČSFD hodnocení přes 75 %. Já osobně se už dost těším na Going Postal nebo Krabat. Řekla bych, že nikoho nezajímá spíš tvůj názor…

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil st39.6 (bez ověření), 25. Únor 2011 - 0:29

Obrázek uživatele st39.6

Vazne? Ne, ze by to byl nejaky ukazatel kvality, ale k 24.2.2011 mají filmy Blu-ray edice CSFD prumer 50,9% a to pocitam jen ty, ktere nekdo videl/maji profil – sest ze sedmatriceti nikdo nevidel/nemaji profil a tri dalsi uz byly davno v prodeji (SV), ze sedmatricet maji nad 75% cele ctyri filmy, z cehoz i hloupejsi clovek pochopi, ze to asi pres polovinu nebude, draha sokolice … takze diky a nazdar: Eldorado 35%, Whitee Lion – N/A, Evil 87%, Just Another Love Story 75%, Ztraceni na moři 32%, Cela 211 80%, Company K N/A, Vinyan 48%, Twin daggers 11%, Dark Floors 42%, Krabat 71%, Going Postal 83%, Flame and Citron 75%, Zátoka pirátů N/A, Tunnel Rats 60%, Wrath of Cain 47%, 7eventy 5ive 53%, Journey to Promethea 14%, Manhunt 56%, La Horde 55%, Exit Speed 52%, Beauty and the Beast 27%, The Terror Experiment N/A, Far Cry 39%, Backwaters N/A, Cold Prey 68%, Necesarry Evil N/A, Last Rites of Ransom Pride 34%, Deep Winter 50%, Bridal Fever 41%, Austion Powers … 62%, Westbrick Murders 37%, The Beacon 47%, KVASKA / BOBBY / KOZOROH 1 – dávno v prodeji, Exit 59%, Haunting of Winchester House 43%, Death in Love 20%, Klass 86%, The Ministers 41%

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Pavla (bez ověření), 25. Únor 2011 - 21:18

Obrázek uživatele Pavla

Děkuji za ucelený přehled.

Opravdu oceňuji, že sis s tímto příspěvkem dal tolik práce. Myslím, že se shodneme na tom, že hodnocení „jedna s*ačka vedle druhý“ bylo trošku unáhlené, stejně jako to moje :-). Pravda bude asi někde napůl. Na dost jejich filmů se už těším, a dost mne jich asi nechá chladnou. Kolik lidí, tolik chutí.

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil st39.6 (bez ověření), 27. Únor 2011 - 23:07

Obrázek uživatele st39.6

presne tak :) … ja vidim vsude jen to spatny, ty asi budes z toho optimistictejsiho ranku ;)

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Kaja (bez ověření), 25. Únor 2011 - 18:33

Obrázek uživatele Kaja

Hehe he, sokolik je zrejme od bontonu nebo Magic boxu. Pac kdyz si vezmu PLAN BREZNOVYCH TITULU TECHTO SPOLECNOSTI NA BREZEN: Cable Guy 52%, Hra na schovavanou 64%, Anastazie 68%, Dabel 65%, Pirana 3D 60%, Hory maji oci 66%, Kralovstvi nebeske 69%, Smrt a život Charlieho St. Clouda 62%, Stuj pri me 82%, Benga v zaloze 60%, Mesto 79%, Excalibur 82%, Smrtonosna zbran – prumer 82%, TAK MI VYCHAZI PRUMER 68% TAKZE ZADNA SLAVA. AKORAT PRUMERNA CENA BLU RAY DISKU JE 550 Kc !!! Mno ja osobne se budu rozhodovat titul od titulu. A cena je samozrejme take dulezita. Ne ze bych nemel 500 na BD film ale proc davat 500 kdyz se mi libi i filmy za 199, no?

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil d.f.h, 25. Únor 2011 - 21:54

Obrázek uživatele d.f.h

Sokolík je z HDmag.cz, stejně jako já. Koho chleba jíš, toho píseň zpívej – zpíváme si tedy zcela po svém.

Re: Red: Akční důchodci mávají prodejností Blu-ray

Vložil Marcel (bez ověření), 26. Únor 2011 - 11:38

Obrázek uživatele Marcel

Ať žijí nezávislí novináři