PS3 i Xbox jdou do online distribuce videa

vydáno 16. 7. 2008 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Přehrávače, Ze světa | 5 komentářů

Tagy: 20th Century Fox, Disney, E3, film, Final Fantasy, GameBoy, GT-TV, LionsGate, MGM, Microsoft, Mii, Netflix, Nintendo, Paramount, PlayStation 3, PS Store, PS3, PSP, Sony, Sony Home, Square Enix, Top Gear, video, VoD, Warner Bros., Wii, Xbox 360, Xbox Live

Na multimediální konferenci E3 se první dva dny děly velké věci. Prezentaci si totiž stačilo odbýt jak Nintendo, tak Microsoft a Sony. Zatímco Nintendo nejvíce zazářilo s novým rozšířením ovladačů a novinkami pro GameBoy a Wii, Microsoft a Sony se pustili do – v rámci konzolí – neprobádaných vod stahovatelných filmů.

Microsoft Xbox 360 Elite

Tedy neprobádaných – jak se to vezme. V rámci Xbox Live si konzolisté filmy mohli stahovat už dávno, Microsoft ale dělá všechno pro to, aby službu vylepšil. Na podzim proto připravil velký firmware update, který pro Xbox 360 přinese nové 3D uživatelské prostředí, sociální síť (včetně nových avatarů, kteří vypadají jako Mii z Wii) a nově podporu Netflixu, sítě online videopůjčoven.

S Netflixem Microsoft podepsal exkluzivní smlouvy, které povedou k rozšíření katalogu o 10000 filmů a seriálů. Na Xbox Live tak vznikne nabídka více jak dvaceti tisíc filmů. Smlouva s Netflixem pro stávající uživatele Live a Netflixu znamená, že se budou na obě služby moct přihlásit pod stejným uživatelským jménem a službu VoD ovládat jak z PC, tak z prostředí Xboxu samotného.

Microsoft také představil novou cenovou politiku. Současný 20 GB model klesl s cenou o $50, navíc ho začne postupně vytlačovat 60 GB verze za $349. Herní svět ještě k tomu zasáhl bombastickou zprávou: studio Square Enix podepsalo s Microsoftem smlouvu, v rámci které slibuje release třináctého dílu Final Fantasy právě na Xbox 360. Padla tím exkluzivita PlayStationu, jehož neodbytnou součástí bylo FF od samotného počátku. Věřte, že pro herní svět je to hodně velký zvrat a ačkoliv se o něm sem tam šuškalo, nikdo tomu nevěřil.

Strategie Microsoftu je teď celkem jasná, hodlá se zaměřit hlavně na evropský trh, kde má navrch nejen Nintendo Wii, ale i PlayStation 3. Utváření sociálních komunit a prostředí více uživatelsky přívětivé (i pro obyčejné hráče, nejen pro pařany stříleček) by mu mělo nahnat nějaké body k dobru, stejně tak celkem značné snížení cen. Do jisté míry je to odpověď na dlouho chystanou sociální komunitu, kterou chystá Sony – Home.

Sony PlayStation Home na konferenci E3

To už nám Sony slibuje dobré dva roky, takže zřejmě nikoho nepřekvapilo, že ani na E3 jsme se nedozvěděli datum premiéry. Z nové ukázky jsem se ale dozvěděli jedno – Home momentálně vypadá mnohem lépe, než podle starších videí. Prostředí je velkolepé, grafika špičková a interakce vypadá vskutku zajímavě. Na exkluzivním obsahu pro tuto online službu se navíc podílí třeba EA, Activision nebo Lucas Arts.

Na Home si sice ještě nějakou chvilku počkáme, na co ale nemusí čekat alespoň Američané je Movie Download Service. Sony slíbilo, že datum spuštění služby ohlásí na E3. Spousta lidí věřila, že to bude někdy na podzim, protože ještě před pár dny nemělo Sony podepsané smlouvy s žádnými studii. O to víc na včerejší konferenci Jack Tretton novináře překvapil, když službu spustil přímo před nimi.

PSN Movie Downloads - hlavní nabídka PSN Movie Downloads - filmy v HD PSN Movie Downloads - detail filmu PSN Movie Downloads - stahování filmu

Od dnešní půlnoci je tak PSN Movie Downloads pro Severní Ameriku dostupné. Samozřejmě opět zadarmo, ke službě se uživatelé dostanou přes záložku v PlayStation Store. Sony nakonec stihlo podepsat smlouvy s většinou velkých studií – krom Sony a MGM je to Disney, Warner Bros., Fox Home Entertainment, Lionsgate a také Paramount. Pro začátek nabízí velice solidní obsah, zjevně odrážející nabídku Blu-ray formátu. Ale nebojte, ke stažení jsou tu i filmy dostupné jen na DVD.

K dostání tu budou navíc i nové epizody seriálů, za ty pak uživatel zaplatí od $1,99 za epizodu. Film si může půjčit jak v SD, tak v HD a to za $2,99 – $5,99, nebo hned koupit v cenové relaci od $9,99 do $14,99. Ceny jsou to celkem rozumné, zvlášť vezme-li člověk v potaz současný kurz české koruny, která láme rekordy jako o život.

PSN Movie Downloads - stažený film v PS3 PSN Movie Downloads - info o bitrate při přehrávání v PS3 PSN Movie Downloads - film přenesený do PSP PSN Movie Downloads - film přehrávaný v PSP

Movie Download Service jsme chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, ani přes americký účet jsme se k němu ale nedostali. Uživatelé v Americe přitom dostupnost už hlásí, těžko tedy říct, jestli jde o přetížení serverů, nebo je služba zatím nedostupná i pro Evropany s americkým účtem (což by bylo vůbec poprvé, kdy by podobné omezení na PSN vzniklo). Ale nebojte, služba je slíbená i pro evropský trh, ten by měl přijít na řadu velmi brzy. Katalog bude zřejmě velmi podobný, ale jak to bude s rychlostí těžko říct.

PSN má své chvilky a umí šlapat velmi rychle, ale také nás umí nechat pěkně dlouho čekat. Tretton slibuje stažení filmu v SD tak za dvě hodiny, přičemž film můžete sledovat už v okamžik, kdy začnete stahovat (tedy stejně, jako s videi na PS-Store). O velikostech HD verzí se asi dozvíme až v okamžik, kdy budou dostupné, ale čekejte kompromis. Stažené filmy a seriály budou přenosné, můžete je tak zkopírovat na PSP a vyrazit s nimi na cesty.

PSN Movie Downloads - info o epizodě seriálu v HD PSN Movie Downloads - podrobnosti o pravidlech zapůjčení PSN Movie Downloads - přehrávání HD epizody v PS3 PSN Movie Downloads - info o bitrate při přehrávání HD epizody

Sony také slíbilo, že PSN účty budou na podzim dostupné i na PC, takže budeme moct vstupovat do PS Store nejen přes PlayStation, ale odkudkoliv z počítače. Mezi další novinky patří upravený model PS3 s 80 GB HDD (za stejnou cenu jako 40 GB verze), práce na God of War III a spousta exkluzivních titulů pro PSN (nový Pain, Ratchet & Clank…), PSP (Resistance: Retribution) a samozřejmě PS3 (Motorstorm 2, Resistance 2, LittleBigPlanet, MAG – online střílečka až pro 256 hráčů!).

Sony PlayStation GT-TV na konferenci E3

S příchodem Gran Turisma 5 se navíc na PSN objeví 1. srpna nová služba GT-TV. Ta bude dostupná sice jen pro majitele hry, ale přinese ohromné množství exkluzivního obsahu – pohled pod pokličku továrny na Ferrari, od nichž se budeme také dozvídat novinky z první ruky, okruhové závody kolem celého světa (třeba japonské Super-GT), nebo špičkový britský seriál Top Gear – to všechno a mnohem víc jen na GT-TV, dost možná nejrychlejším zdroji informací o automobilismu.

Z těchto novinek je jasné, že herní svět se brzy bez sociálních komunit a provázanosti služeb neobejde, stejně tak že nástup VoD je neodvratný. Tak doufejme, že se Movie Download Service brzy objeví i u nás, ať se mu můžeme podívat na zoubek.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: PS3 i Xbox jdou do online distribuce videa

Vložil heksa (bez ověření), 17. Červenec 2008 - 22:33

Obrázek uživatele heksa

„Movie Download Service jsme chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, ani přes americký účet jsme se k němu ale nedostali. Uživatelé v Americe přitom dostupnost už hlásí, těžko tedy říct, jestli jde o přetížení serverů, nebo je služba zatím nedostupná i pro Evropany s americkým účtem“

je to tak si ze PS3 overi IP adresu z ktere se uzivatel pripojuje a gdyz zjisti ze IP adresa neni z USA tak ho tam nepusti, ani Kanadani se na filmy nedostanou

Re: PS3 i Xbox jdou do online distribuce videa

Vložil d.f.h, 17. Červenec 2008 - 22:39

Obrázek uživatele d.f.h

To je samozřejmé :-)

Re: PS3 i Xbox jdou do online distribuce videa

Vložil heksa (bez ověření), 17. Červenec 2008 - 22:56

Obrázek uživatele heksa

jo jeste doplneni… SD videa sou v rozliseni 720×480 sou v nejakych me neznamych souborech .MNV a film Undead od Lionsgate kterej ma 1hod a 37min ma velikost 1.6GB filmy v HD nevim jaky maji rozliseni ale sou taktez v souboru .MNV a 24min filmu zabira 1.5GB

Re: PS3 i Xbox jdou do online distribuce videa

Vložil st39.6 (bez ověření), 18. Červenec 2008 - 1:09

Obrázek uživatele st39.6

v jakych je to souborech je jedno, sou stejne mineny jen na PS3/P. SD je samozrejme 480p kvuli NTSC

Re: PS3 i Xbox jdou do online distribuce videa

Vložil Anonym (bez ověření), 18. Červenec 2008 - 10:12

Obrázek uživatele Anonym

to je teda pecka