První pohled: Vyšperkovaní Všichni dobří rodáci

vydáno 28. 6. 2013 | autor Anna Kopecká | sekce Novinky | téma Filmy, Z domova | 2 komentáře

Tagy: All My Compatriots, KVIFF, Letní filmová škola Uherské hradiště, MFFKV, Národní filmový archiv, NFA, Projekt 100, Soundsquare, Universal Production Partners, UPP, Vojtěch Jasný, Všichni dobří rodáci

Všichni dobří rodáci režiséra a scenáristy Vojtěcha Jasného patří mezi to nejlepší z československé kinematografie. Trezorový film, který pojednává o krušných časech na vesnici v době vítězného února, teď konečně prošel slibovanou očistou a diváci ho budou moci poprvé vidět už zítra, a to na Filmovém festivalu v Karlových Varech ve 12:30 ve Velkém sálu hotelu Thermal (dále 3.7. v 19:30 v Lázně III). A podle dostupných materiálů se mají naše oči opravdu na co těšit.

Rodáci_4

Vše má, stejně jako u Markety Lazarové a Hoří, má panenko na svědomí především Národní filmový archiv, který pečlivě sbíral veškeré dostupné materiály, aby film ve výsledné podobě vypadal tak, jak bylo zamýšleno. I z toho důvodu se do procesu zapojil i samotný režisér Vojtěch Jasný. Digitální restaurování filmu zabralo neskutečných tři tisíce hodin, pracovalo se s třemi a půl kilometry filmového pásu a naskenovalo se 170 tisíc filmových políček.

Všichni dobří rodáci Menšík

Tuto práci obstarává nespočet horlivých koloristů, retušérů, restaurátorů, ale i kameramanů z UPP (Universal Production Partners) a Soundsquare. Část práce samozřejmě odvedou mašiny, ale lidský zrak je nenahraditelný a tak po poloautomatickém čištění přichází na řadu i čištění ruční. Tady jde především o odstraňování drobných nečistot jako jsou prach a různé chmýří, opravit se ale musí i praskliny na filmovém páse a neméně důležitá je i práce koloristů.

Rodáci_2

Všichni dobří rodáci, kteří jsou mimo jiné nositelem ceny za režii za rok 1969 z filmového festivalu v Cannes, budou kromě Karlových Varů k vidění na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Odtud pak 1. srpna poputují díky Projektu 100 do běžné kinodistribuce .

Rodáci_3

Do budoucna bychom se, kromě zmíněné a na Blu-ray již dostupné Markety Lazarové (která celý restauratérský „boom“ odstartovala), Hoří, má panenko a právě Všech dobrých rodáků (zatím pouze kino, Blu-ray snad brzy), mohli v digitálně zrestaurované podobě dočkat i klasik jakými bezpochyby jsou filmy Kristián, Spalovač mrtvol, Ostře sledované vlaky, Ucho, Kočár do Vídně, Intimní osvětlení či první československý oscarový film Obchod na korze. Vše by pak bylo ve spojení s Filmovým festivalem v Karlových Varech, kde by se vždy měla konat premiéra daného snímku.

V Karlových Varech ostatně uvidíme Všechny dobré rodáky i my, a tak se během víkendu můžete těšit na první dojmy z projekce.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: První pohled: Vyšperkovaní Všichni dobří rodáci

Vložil marduk (bez ověření), 29. Červen 2013 - 0:50

Obrázek uživatele marduk

na bluray hori ma panenko uz vysla nie?

Re: První pohled: Vyšperkovaní Všichni dobří rodáci

Vložil marko (bez ověření), 29. Červen 2013 - 13:15

Obrázek uživatele marko

ja by som bol rad keby vysiel Jozef Svejk s Hrusinskym, a myslim si, ze by si to aj zasluzil!