První dojmy: Zrestaurovaný Lawrence z Arábie

vydáno 5. 7. 2012 | autor Petr Semecký | sekce Novinky, Extra HD | téma Filmy

Tagy: 4K, 8K, Blu-ray, film, Lawrence of Arabia, Lawrence z Arábie

Na vydání Lawrence z Arábie na Blu-ray se společně s většinou filmových fanoušků těšíme již přes pět let, a nyní konečně víme, jak bude film na domácích nosičích vypadat. Na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech byla totiž po uvedení v Cannes promítnuta zrestaurovaná verze (skenovaná z původních negativů v 8K), kterou si studio přichystalo k padesátému výročí Leanovy dobrodružné perly rovnou ve 4K. A výsledek byl skvostný.

Pokud jste si na Blu-ray pořídili před několika měsíci vyšlého Ben-Hura, pak si můžete udělat velmi dobrý obrázek o podobě Lawrence. Tyhle dva filmy totiž sdílí mnohá pozitiva, ať už jde o zachování filmového looku prostřednictvím nefalšované vrstvy zrna, precizní odstranění všech škrábanců a nečistot, úroveň detailů napříč necelými čtyřmi hodinami stopáže či podáním barev, z něhož karlovarskému publiku nejednou zvlhly rohovky.

Lawrence z Arábie

Když nad arabskou pouští poprvé vycházelo slunce, Alec Guinness okupoval plátno v čistoskvoucím bílém hávu, který z plátna doslova zářil, anebo když se desítky velbloudů proháněly po písečných dunách s odlétávajícím pískem, osobně jsem neměl daleko k filmové nirváně. Několikrát jsem si přitom vzpomněl na poslední Mission Impossible, kde i navzdory užití skutečného písku vypadá písečná bouře v Dubaji poněkud falešně. U Lawrence se tenhle dojem vůbec nedostavuje, stejně jako není ani jednou rušivé klíčované pozadí. A že je těch matté kompozic ve filmu několik desítek.

Výsledek je jednoduše parádní, přičemž ve chvílích, kdy fascinovaně sledujete drobné vrásky na Lawrencově obličeji, máte tendence počítat chlupy na uších jeho velblouda a fascinovaně zíráte na dokonalé tělovky, rudé koberce a různobarevnou výzdobu blízkovýchodních interiérů, máte sto chutí zavolat do studia, ať už tuhle vrstevnatou dobrodružnou jízdu bez slabých míst konečně pošlou na modré placky. Nejlépe pak v režisérském sestřihu, který jsme bohužel vidět nemohli.

Přepisu by se sice dalo vyčíst několik velkých celků, trpících nižším kontrastem a horší ostrostí. Ale to už bych musel být opravdu velký hnidopich, neboť 1) je jasně patrné, že se jedná o dědictví původního materiálu, nikoliv o chybu restaurace a 2) tyto záběry zabírají v celém filmu maximálně dvacet vteřin, které vám bohatě vynahradí fantastická stínokresba a v nočních sekvencích moc pěkná černá. Ta vyniká především tehdy, když se Lawrence baví s Omarem Shariffem v absolutní tmě a vidět jsou v podstatě jen jejich obličeje a svítící oči. Nádhera.

Lawrence z Arábie

Ke všemu pak podtržená fantastickým zvukovým mixem, který většinu diváků vystřeloval na oběžnou dráhu už v úvodu na motorce, kdy drnčící motor pulzoval celým sálem. Vyzdvihovat geniální soundtrack Maurice Jarra (jeho Overture v úvodu vytvořilo dokonalou atmosféru), který by udělal epickou záležitost i z půldenního sezení na záchodě, už je potom úplně zbytečné. Stejně jako chválit celkové vyvážení tracku, v němž nezanikne nic od dialogů po drobné hučení pouštního větru. Tyhle věci si u Sony pohlídat zkrátka umí a pokud se nestane nic zásadního, i v tomto směru bude Lawrence z Arábie na Blu-ray naprosto povinnou koupí.

Takže se těšte, a pokud jste neměli čest vidět film na plátně teď, nesmutněte. Ačkoliv se Blu-ray chystá do obchodů možná až na konci roku (předtím by měl udělat čestné kolečko v kinech), v nejbližších týdnech byste ho měli uzřít například na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

P.S.: O restaurované verzi Hoří, má panenko se po Varech šíří samé superlativy. Sami se snad přesvědčíme v pátek odpoledne. Takže nezapomeňte „refreshovat“.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky, Extra HD

Komentáře