Průvodce světem tabletů: Vše, co jste kdy chtěli vědět (ale báli jste se zeptat)

vydáno 4. 3. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Extra HD | téma IT a software | 4 komentáře

Tagy: 720p, Android, Apple, Blackberry, Galaxy Pad, Google, iPad, iPad 2, LG, LG Electronics, netbook, Samsung, tablet

Apple sice mívá tendenci přicházet na trh s ohromnými hity, přesto se nenašlo moc takových, které by úspěch iPadu nezaskočil. Společnost se svým „přerostlým iPhonem“ nejen že našla díru na trhu, ale také odstartovala novou módní vlnu, díky níž si obzvlášť letos užijeme ohromný příliv tabletů od dalších výrobců.

Nástup nováčků

Ano, společnostem jako HP, Samsung, Motorola, Dell, Sony nebo BlackBerry trvalo téměř rok, než přišly s rozumnou alternativou k iPadu – o to zajímavějším se teď ale trh stává. A aby toho nebylo málo, Apple po měsících šuškandy představilo iPad 2, nástupce veleúspěšného modelu, který celou revoluci odstartoval.

Na trhu už to ale nebude mít ani zdaleka tak jednoduché, jak totiž zmiňujeme na začátku: Společnosti konečně začaly přicházet s vlastními alternativami, které stojí za zmínku minimálně ze dvou důvodů.

Tablet Samsung Galaxy Tab 2

Tím prvním budou rozhodně „vnitřnosti“. Většina nových tabletů totiž nabízí rovnou dvoujádrové procesory nVidia Tegra s frekvencí kolem 1 GHz na čip, což je dostatečný výkon nejen na základní kancelářské aplikace, ale i na práci s multimédii včetně toho nejnáročnějšího: Full HD videa, ke kterému se navíc pomalu plíží všude proklínané – ale i přes to všude integrované – 3D.

K čemu je ale výkonný hardware, když nemá s čím pracovat? Vždyť prakticky celý minulý rok byl na trhu vedle iPadu s naprosto skvěle zpracovaným iOS pouze Samsung Galaxy Tab, operující na Androidu 2.2 (až později přišly menší tablety od Dellu, i ty ale operovaly s 2.2), nebo čínské plagiáty přístroje od Apple, které běžely na nižších verzích Androidu.

Přitom Android je operační systém, určený především pro „chytré“ mobilní telefony. Pro tablety ještě donedávna nebyl vůbec přizpůsobený. O rozdílech v operačních systémech si ještě povíme, důležité je teď vědět, že to byl jeden z největších zádrhelů, bránících výrobcům v rychlejší odpovědi na iPad. Druhým důvodem tedy budou nové operační systémy – přichází Android 3.0 s přezdívkou Honeycomb.

Tablet LG Optimus Pad

Proč tablet?

Než se vůbec dostaneme k různým srovnáním a představení jednotlivých zařízení, musíme si odpovědět na otázku, kterou si teď možná kleda většina našich čtenářů: K čemu je takový tablet dobrý? A nebo ještě hlouběji: Co to vlastně je?

Začneme hezky od konce: Tablet je něco mezi chytrým mobilním telefonem a netbookem. Zatímco druhý zmíněný už si svým boomem prošel, výkonné mobilní telefony, které nás všechny přechytračí, jsou stále oblíbenější.

Tablet je takovou rozumnou alternativou pro obě zařízení – je vysoce mobilní, vždy připraven k použití (stačí jen „odemknout“ obrazovku a můžete pracovat), má velice vysokou výdrž baterie, které se většina notebooků nevyrovná (mezi osmi a deseti hodinami práce), pracuje s mobilním internetem (takže můžete surfovat i mailovat, aníž byste byli připojení k wi-fi).

Jeho možnosti jsou dík Wi-Fi, Bluetooth, 3G, GPS, různým směrovým senzorům a hlavně zdarma dostupným aplikacím, kterých jsou desetitisíce (a vývojáři denodenně vymýšlejí nové) prakticky nevyčerpatelné:

Tablety Apple iPad

Můžete na něm hrát hry, pohybovat se po sociálních sítích, používat přístroj jako mapu/navigaci, ovládat s ním jiná zařízení (receiver, televizor, různý software na vzdáleném PC…), zapisovat si do něj poznámky, dělat na něm prezentace, sledovat videa, prohlížet fotky, poslouchat hudbu… Nespočet možných aktivit.

Tablet toho vlastně umí o něco víc než klasický počítač nebo notebook, protože má výhodu v mobilitě. Přitom je jeho ovládání nesmírně jednoduché a intuitivní, tedy uživatelsky podstatně přívětivější.

Jeho jediné nevýhody spočívají v absenci fyzické klávesnice – i když na té softwarové se díky velkým uhlopříčkám píše relativně slušně (a k většině tabletů se dá přikoupit dok s vlastní klávesnicí) a v neschopnosti komunikace s externími zařízeními (myš/harddisk apod., na připojení kamery nebo foťáku zapomeňte – můžete je ale pomocí aplikací ovládat!).

Roli samozřejmě hraje i o něco nižší výkon, díky kterému jsou na tabletech náročné operace (rendering videa, grafiky nebo fotek apod.) tak trochu Mission: Impossible. Jenže ruku na srdce: Jak často je běžný uživatel počítačů potřebuje?

Steve Jobs označuje novodobý tablet (tablety už jsou mezi námi deset let, možná i déle, až jejich „přemyšlení“ v podobě iPadu ale spustilo ohromný boom) jako přístroj post-PC éry a mluví o tom, že se o něm musí přemýšlet trochu jinak. Jeho ovládání musí být co nejsnazší. Člověk pro práci s programy nepotřebuje žádné znalosti, jejich koupě i instalace proběhne jedním jediným tapnutím na dotykový displej.

Apple iPad 2

Není potřeba žádná údržba systému, boj proti virům (i když to je jen otázka času), nic. Člověk tablet jenom zapne a jede. A práce je to opravdu příjemnější než na PC – už jen proto, že si ji můžete vzít doslova kamkoliv a zdroj energie nebude potřeba ani po celém dni aktivity. Efektivita práce se tím samozřejmě znásobí a to podstatně.

Operační systémy

Na trhu s operačními systémy pro tablety jsou čtyři velcí hráči: iOS od Appleu(samozřejmě běží jen na iPadech), webOS od HP (původně PalmOS, který HP odkoupil), BB Tablet OS (běžící pouze na BlackBerry přístrojích) a Android od Google.

Android je otevřená platforma, která je zdarma (tedy prostá licenčních poplatků), díky čemuž jí dneska najdete prakticky na každém chytřejším telefonu. Windows 7 jsou bohužel prakticky úplně ze hry a Microsoftu tabletový trh doslova utekl (Windows prý budou „tablet-ready“ až příští rok).

Zatím je samozřejmě nejrozšířenější iOS (iPad okupuje přes 90 % trhu), který je ze zmíněných asi uživatelsky nejjednodušší (vychází z OS iPhonu). Momentálně je přímo na něj vytvořených téměř sedmdesát tisíc aplikací (ano, člověk si opravdu vybere) a pro představu, jak systém funguje, bude zřejmě nejlepší vás odkázat na jednu ze stovek videorecenzí na YouTube – třeba tuhle:

webOS ani BB Tablet OS si ještě moc lidí neosahalo a moc se o nich neví, dá se ale předpokládat, že se budou snažit o to samé, co umí iOS nebo Android, jen v trochu jiné formě. Obrovskou nevýhodu mají v tom, že na ně existuje naprosté minimum aplikací a jelikož se pravděpodobně nikdy nerozšíří ani jako iPad, ani jako systémy běžící na Androidu, asi se na tom nic nezmění.

Android od Google je dostupný pro kohokoliv a zdarma – můžou ho tedy používat jak známí výrobci mobilních telefonů, tak čínští výrobci plagiátů. Všechny verze Androidu jsou ale uzpůsobeny pouze pro mobilní telefony, ne pro tablety.

Přesvědčit se o tom mohli majitelé Samsung Galaxy Tabu, což byl takový první pokus o konkurenci iPadu. Ten běží na Androidu 2.2 a ačkoliv je docela svižný, některé nedostatky jasně poukazují na to, že jeho OS není přizpůsobený pro práci na větší ploše (a ve větším rozlišení).

To se mění s příchodem Androidu 3.0 s přezdívkou Honeycomb. Google OS pozměnil především po grafické stránce, přidal několik funkcí vylepšující práci s aplikacemi na větší ploše a Androida připravil pro tablety.

Samsung GALAXY Tablet

Ostatně Honeycomb bude první Android, na který na mobilech nenarazíte. Google ho připravil spolu s Motorolou, jejíž Xoom byl na Honeycomb optimalizovaný a který je první vlaštovkou opravdových androidích tabletů (následovat bude Samsung Galaxy 10.1 a LG Optimus Pad, oba také s 3.0).

Také nejnovější tablety s Androidem mají ale po stránce aplikací drobnou nevýhodu. Budou na nich sice naprosto normálně (roztaženě) fungovat aplikace pro telefony, ty by ale mohly na velkém displeji tabletu působit občas dost legračně nebo dokonce uživatelsky nepřívětivě.

Ačkoliv tedy Android Market nabízí kolem sta tisíc aplikací, těch úplně optimalizovaných pro „tablet experience“ je jen pár desítek. Změní se to ale zcela jistě hodně rychle – tablety s Honeycomb se teprve začínají distribuovat v Americe (resp. zatím jen Xoom), LG Optimus Pad a Samsung Galaxy 10.1 se na pultech tuzemských obchodů začnou objevovat pravděpodobně až během dubna a května (což platí i pro Xoom).

Specifikace pro Honeycomb tedy sotva dorazily k developerům a aplikace se začnou objevovat ve velkém v následujících týdnech. Pro představu, jak vypadá Honeycomb v akci, mrkněte třeba na tohle (pětkrát zrychlené) preview:

Multimédia

Práce s multimédii je na tabletech jednou z klíčových funkcí. Všechny zmíněné přístroje zvládají focení a natáčení videa (v 720p nebo 1080p, LG Optimus Pad dokonce ve 3D – má pasivní 3D displej a dva foťáčky), práci s hudbou (včetně pokročilých „DJských funkcí“, když nainstalujete správnou aplikaci), nově střih videa a samozřejmě přehrávání všelijakých video-formátů.

K jejich ukládání poslouží integrovaná paměť o 16 GB, 32 GB nebo (u iPadu a BlackBerry PlayBooku) 64 GB.

iPad 1 i 2, HP Touchpad i BlackBerry Playbook jsou v tomhle směru trochu zaostalejší, protože mají rozlišení 1024×768 a třeba displej iPadů není poměrem stran k přehrávání videa úplně ideální (BlackBerry má navíc o dva a půl palce menší uhlopříčku než zbytek zařízení).

Kdežto nejnovější tablety od Samsungu, Motoroly nebo LG mají rozlišení 1280×800, což je po odečtu osmdesáti pixelů nástrojové lišty rozlišení naprosto ideální na 720p video (nebo downscalované 1080p).

Zatím není známo, jestli bude mít Samsung HDMI (pravděpodobně ne, bohužel), má ho ale Xoom a bude ho mít i Optimus Pad, které přes kabel dokážou poslat video i na váš televizor (nebo zrcadlit operační systém, jak to čerstvě umí iPad 2).

Tablet Motorola XOOM

Každopádně sledovat seriály nebo i ty filmy na cestách je na 720p obrazovce opravdu velice příjemný zážitek (při přehrávání videa tablety přežijí mezi sedmi a devíti hodinami), ať už je to v letadle nebo v metru při cestě do práce. Tablety si poradí s většinou používaných formátů. Samozřejmě to není vaše domácí kino, jako společník na cesty nebo sledování seriálů je ale tablet skvělá volba.

Výběr?

Jaký z nových tabletů vybrat? Je to samozřejmě volba osobních preferencí, nicméně první u nás budou dostupné iPady 2 (jedničkové už jsou tu samozřejmě dávno), na další momentálně dostupné tablety na českém trhu nemá smysl ani koukat (běží zpravidla na starých Androidech a výkonnostně ani výdrží na tom nejsou kdovíjak skvěle).

Na nováčky si musíme počkat: Tablety s Honeycomb se tu začnou objevovat pravděpodobně až v dubnu nebo v květnu a cenově se budou pohybovat hodně vysoko (počítejte mezi patnácti a dvaceti tisíci – i když třeba Samsung reagoval na release iPadu 2 tím, že pravděpodobně změní cenovou politiku, aby byl vůbec konkurenceschopný). Jestli se tu objeví HP nebo BlackBerry, zatím není známo.

Z hlediska designu jsou si všechna zařízení velmi podobná (jen iPad 2 je tenčí a pravděpodobně ho jako jediný rozeznáte na první pohled), vnitřnosti mají vlastně také skoro stejné. Podívejte třeba na tuhle srovnávací tabulku hardwaru rozdílných platforem nebo na tabulku s iPadem vs. novými „androiďáky“ (klikněte pro zvětšení):

Apple iPad 2 vs. Motorola XOOM vs. LG G-Slate vs. Samsung Galaxy Tab

Rozhodovat tedy nakonec budou jednak ceny, druhak volba operačního systému. Android má oproti iOSu výhodu v tom, že umí Flash, což je při prohlížení webu docela důležitá vlastnost; navíc nabízí widgety (interaktivní součásti plochy), které jsou mimořádně praktické.

OS od Apple je zase stabilnější a svižnější. Aplikace – stejně jako je tomu ve sféře mobilních telefonů – budou na obou platformách časem prakticky stejné. Uvidíme, s čím je vytáhne BlackBerry, jehož výhoda by mohla spočívat v tom, že úzce spolupracuje s Adobe a jejími vývojáři.

Během druhé poloviny roku navíc přijdou na řadu společnosti jako Sony, Dell, ViewSonic, HTC a další, které se samozřejmě pokusí do války tabletů promluvit svým vlastním těžkotonážním kalibrem. Zpravidla budou mít ale společné minimálně to, že poběží na Honeycombu, ze kterého by se tím pádem velice rychle mohl stát silny konkurent iPadů.

Zbylé dvě platformy asi do souboje těchto rivalů nebudou mít moc co říct.

Související články

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Extra HD

Komentáře

Re: Průvodce světem tabletů: Vše, co jste kdy chtěli ...

Vložil Dave (bez ověření), 5. Březen 2011 - 18:49

Obrázek uživatele Dave

„Android má oproti iOSu výhodu v tom, že umí Flash, což je při prohlížení webu docela důležitá vlastnost“ … ja mam sice na notebooku (windows) flash samozrejme aktivni, ale ze by byl dulezity? Jako k cemu? Osobne mam pocit, ze ve flashi vidim ze stranek, ktere navstevuji, pouze reklamy. Flashove hry nehraji. Myslim tedy, ze bezny clovek, za ktereho se povazuji, nepritomnost flashe nezaregistruje. Jsou snad nejake vyznamne weby pouze ve flashi? Me tedy zadny nenapada … ale rad se poucim, v cem je flash dulezita vlastnost pri prohlizeni webu. Co jsem zkousel v datartu, tak na iPadu funguji dokonce vlozena videa z youtube na jinych strankach, takze fakt nevim v cem ma byt flash dulezity?

Re: Průvodce světem tabletů: Vše, co jste kdy chtěli ...

Vložil d.f.h, 5. Březen 2011 - 20:31

Obrázek uživatele d.f.h

YouTube videa fungují bez Flashe jedině proto, že si to Google pořešil na své straně a pro prohlížeče, které to už podporují, je schopen videa servírovat přes <video> tag v rámci HTML5. Safari od Apple, kterým se na iPadech a iPhonech zobrazuje web, je jedním z těchto prohlížečů.

Ovšem ne všechny video hostingy jsou schopny toto zařídit (znamená to mimo jiné překódování všech videí do jiného formátu), a že jich není právě málo. Navíc nejde jen o video, Flash se používá i pro přehrávání audia, což je úplně ten samý případ.

No a o hry, o ty jde na internetu především :-) O reklamy už naštěstí moc ne, ty se bez Flashe skutečně obejdou…

Takže i já jakožto jeden z největších odpůrců Flashe uznávám jeho právo na existenci, pokud je to v rámci poskytování obsahu skutečně nevyhnutelné.

Re: Průvodce světem tabletů: Vše, co jste kdy chtěli ...

Vložil Dave (bez ověření), 5. Březen 2011 - 21:08

Obrázek uživatele Dave

no kvuli hram flash, no nevim, pokud vim, tak ipad ma spoustu her primo pro nej, takze bych to s hrami nevidel tak zle. Osobne jsem nehral flashove hry nejmene rok a predtim to bylo stejne takove, ze jsem u hry vydrze 2–3 minuty. Takze pro me osobne to fakt neni problem. Ja co navstevuji weby pravidelne, tak proste nikde neni flash klicovy.

A co se tyka videii, tak proste vetsina webu dava stejne videa na youtube. A ty tam funguji vsechny. Pak jsem cetl, ze i stream.cz uz predelal svoje videa, aby fungovala bez flashe. Co se tyka ruznych TV archivu, tak mam pocit, ze vsichni oznamuji predelani videi i pro html5 (napr. CT), takze ja bych to tak horke s flashem nevidel. Napriklad tady na webu vidim flash snad jen v reklame na Skodovku.

Nicmene tim neberu, ze nekomu flash muze na ipadu chybet. Ale sam ze sveho okoli vim, ze kdybych se zeptal „tak co flash na webu, chybel by vam“, tak stejne nikdo nebude vedet co to je. Ale je to holt ma zkusenost, ze znam lidi, kteri na internet lezou kvuli informacim, clankum, diskusim, videim … a tam proste flash neni dulezity.

Kazdopadne musim pochvalit clanek, libil se mi. Sam uvazuji o porizeni tabletu. Najdu pro nej uplatneni a bude to na 99,9 procent iPad 2 …

Re: Průvodce světem tabletů: Vše, co jste kdy chtěli ...

Vložil Anonym (bez ověření), 28. Říjen 2013 - 20:36

Obrázek uživatele Anonym

Ahoj všem. Jsem starší osoba a asi jsem úplně blbá, ale pořád nechápu co všechno můžu s tabletem dělat? prosím můžete mi někdo jako pro blba napsat co to všechno dělá?? Např. můžu na tom psát jako na ntebooku v textáku? A když je to kombinace mobilu s notebookem, umí to snad i telefonovat??