Prodeje vinylů by měly i letos růst

vydáno 16. 1. 2017 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Hi-Fi audio

Tagy: analýza, Deloitte, elpíčka, gramofony, LP, průzkum, vinyly

Prodeje vinylů (neboli hezky česky elpíček) jsou na 25letém maximu. Vypadá to, že návrat jejich popularity nebyl pouhou sezónní trendovou záležitostí.

Optimismus potvrzuje i analytická firma Deloitte, která předpovídá, že celosvětové prodeje vinylových desek, gramofonů a příslušenství dosáhnou v letošním roce hranice jedné miliardy dolarů (asi 25 miliard korun). Jestliže se předpovědi zrealizují, pak to bude poprvé od přelomu století, kdy bude tento segment tak vysoko.

Z tohoto čísla budou 90 procent zaujímat prodeje nových a použitých vinylových desek, zbytek pak prodeje gramofonů a příslušenství. Očekává se, že se letos prodá asi 40 milionů nových vinylů, což je asi 15 až 18 procent veškeré hudby prodané na fyzických médiích, a asi 6 procent veškeré hudby, včetně té digitální.

Nicméně i přes vysoký růst Deloitte předjímá, že vinyly budou stále okrajovým formátem vzhledem k jejich relativní vyšší ceně oproti CD nebo streamované hudbě. Stejná zpráva pak říká, že si letos 20 milionů z nás koupí „malý počet desek za vysokou cenu za kus ve srovnání s většinou ostatních hudebních formátů.“

Podle Deloitte bude vinyl i nadále relevantním formátem hlavně díky své sběratelské povaze. Přece jenom nákup jedniček a nul není něco, co by konzervativnější posluchači preferovali.

Zdroj: What Hi-Fi?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře