Prodeje CD letos prudce klesají

vydáno 24. 9. 2018 | autor Pavel Kreuziger | sekce Novinky | téma Ze světa

Tagy: CD, hudba, prodeje, RIAA, statistiky, streaming, tržby, vinyl

Organizace RIAA (Americká asociace nahrávacího průmyslu) zveřejnila svoje statistiky tržeb za první polovinu letošního roku. A pro fanoušky CD to není právě pěkné čtení.

V první polovině roku 2018 byla prodána CD za 245 milionů dolarů. To zní jako poměrně slušné číslo, dokud si ho nesrovnáte se statistikou srovnatelného období loňského roku, kdy toto číslo činilo 420 milionů dolarů. To představuje výrazný propad o 41,5 % neboli 175 milionů dolarů.

Velký propad tržeb jde ruku v ruce s počtem prodaných CD. V USA se tohle číslo propadlo z 35 milionů kusů (v první polovině roku 2017) na pouhého 18,6 milionu v tomto roce.

Pololetní zpráva RIAA ovšem nebyla jen negativní. Tržby v oblasti nahrávané muziky jako celku (streamovaná i fyzické) vzrostly v prvním půlroce meziročně o 10 procent na 4,6 miliardy dolarů.

Přesun ke streamingu i nadále pokračuje, přičemž placené sekce Apple Music, Spotify či Tidalu vynesly na tržbách 2,5 miliardy dolarů. CD si sice svoji fanouškovskou základnu stále drží (stejně jako vinyl), nicméně zveřejněná čísla jsou prvním znamením toho, že by tento formát mohl mít problémy. Uvidíme, ovšem byla by škoda, kdyby do budoucna zanikl úplně…

Zdroj: What Hi-Fi?

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře