Připravuje Apple vlastní HDTV?

vydáno 25. 10. 2011 | autor Štěpán Čermák | sekce Novinky | téma Televizory | 1 komentář

Tagy: Apple, HDTV

O tom, že by mohla společnost Apple připravovat ofenzívu do další sféry spotřební elektroniky, se mluví už několik dlouhých měsíců. Konkrétně se spekuluje o Apple televizorech, které by zúžitkovaly applácký ekosystém a zjednodušily uživatelské rozhraní, s nímž si technicky méně zdatní uživatelé často lámou hlavu.

Vstup Apple do této sféry by dával smysl. Sám Steve Jobs v rozhovorech pro svůj životopis přiznal, že se jednalo o jednu z jeho posledních vizí – dobytí trhu s HDTV. Samozřejmě by to byla mnohem těžší práce než v případě mobilních telefonů nebo tabletů, ale Apple nás už dávno naučilo pověstnému „nikdy neříkej nikdy“. Obzvlášť, pokud měl v raném stádiu spekulovaného HDTV projektu prsty ještě sám Jobs, by to mohlo znamenat, že nás čeká malá revoluce mezi televizory.

Apple

Prostoru pro zjednodušení, což je hlavní applácká devíza, je tady dostatek. Kdyby se společnost rozhodla prodávat vlastní televizory, mohla by si účtovat prémiovou cenu, za kterou by zákazník dostal nejen po softwarové i hardwarové stránce špičkový produkt, ale také skvostný designový výrobek a další článek do appláckého řetězce – jak je známo, všechny produkty společnosti z Cupertina spolu komunikují a sdílejí veškerý obsah.

V souvislosti s „Apple HDTV“ se mluví o integraci posledního iOS (což by také dávalo smysl) včetně Facetime nebo Siri. Televizor by si tedy poradil s aplikacemi, k jejichž ovládání by stačil nějaký jednoduchý ovladač s touchpadem a k jejichž zobrazení by se využívala jen část obrazovky, případně by mohlo být rovnou všechno řízeno hlasem přes Siri.

Všechno jsou to samozřejmě spekulace, je ale pravda, že trh s HDTV nezažil v rámci ovládání nebo uživatelského rozhraní prakticky žádný pokrok. Ano, je tu ovladač, se kterým můžete mířit na konkrétní bod obrazovky, nebo integrace widgetů/aplikací, případně plnohodnotného browseru, ale ve všech případech v dost nedomrlé formě.

Apple

Pokud by se Applu podařilo dát dohromady produkt, jenž ovládání televize a interakci s ní nějak zjednoduší, případně zatraktivní (nebo nejlépe obojí dohromady), zcela jistě by se jednalo o hit.

Otázkou je, jestli je na něco takového trh připravený. Místa na nový produkt je samozřejmě dost, ale prodával by se? HDTV je přece jen něco, co běžný uživatel neobměňuje jednou za rok jako telefon nebo tablet. Jedná se o investici třeba na pět až deset let a valná část trhu už jí má za sebou s přechodem z CRT na LCD nebo plazmu, tedy HDTV jako takové. Ostatně i to je jeden z důvodů, proč se tolik nedaří 3DTV (i když tam je těch důvodů více).

Jedno je každopádně jisté – pokud se spekulace potvrdí a Apple během roku 2012 opravdu vyrukuje s vlastní HDTV, měla by se provařeným výrobcům začít klepat kolena už teď.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: Připravuje Apple vlastní HDTV?

Vložil th0ca (bez ověření), 27. Říjen 2011 - 10:48

Obrázek uživatele th0ca

applovci si to urcite poridi, my ostatni nad tim mavneme rukou, leda ze by kvalita predcila soucasne modely a cena byla pod 10 000,– coz nehrozi :p