Podivuhodný Blu-ray disk Benjamina Buttona

vydáno 21. 3. 2009 | autor Daniel Felix Hrouzek | sekce Novinky | téma Filmy, Ze světa

Tagy: Blu-ray, Criterion, DTS-HD Master Audio, film, hra, Klub rváčů, MPEG-4 AVC, Paramount, Paramount Pictures, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, Sedm, The Criterion Collection, The Curious Case of Benjamin Button

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008)

Filmy režiséra Davida Finchera jsou všechny bez výjimky řemeslně kvalitní, divácky úspěšné, kritikou výtečně přijaté a často se stávají kultovními (např. Sedm, Hra nebo Klub rváčů). Z tohoto zaběhnutého schématu nevybočuje ani jeho zatím poslední dílo – Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, FDb.cz).

Snímek byl nominovaný na třináct Oscarů a tři z nich nakonec získal: za výpravu, masky a vizuální efekty. Ty jsou skutečně nedílnou součástí filmu a téměř každý záběr je jich doslova plný, působí ovšem naprosto přirozeně. Stejně tak masky – postupně mládnoucího starce hraje po celou dobu Brad Pitt, v jehož případě trvala práce maskérů každý den pět hodin. Filmaři také spolupracovali s firmou Levi's, aby získali konkrétní kusy oblečení z kolekce Levi's Vintage Clothing a mohli dosáhnout lepší autenticity různých časových úseků, zachycených během filmu.

Blu-ray vydání tohoto výjimečného snímku je zřejmě překvapením roku – bude na něm totiž spolupracovat studio Paramount s dobře známou společností Criterion. Ta se specializuje na DVD a v poslední době i Blu-ray edice filmů, vždy určitým způsobem významných pro světovou kinematografii. Filmy takzvané The Criterion Collection se přitom vždy vyznačují velmi kvalitním obrazovým přepisem, u starších filmů často špičkově remasterovaným.

Skutečně velmi zřídka se ale jedná o přímou spolupráci s hollywoodským filmovým studiem, jako tomu bude v případě Benjamina Buttona. Dvoudiskové Blu-ray vydání bude obsahovat samotný film s MPEG-4 AVC obrazem, DTS-HD Master Audio 5.1 zvukem a audiokomentářem režiséra, celý druhý disk pak bude zabírat čtyřdílný dokument o vzniku filmu.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (The Curious Case of Benjamin Button, 2008)

V regionu A (USA) vyjde Podivuhodný případ Benjamina Buttona 5. května, zatím ale není jasné, jak to bude s regionálním kódováním. Studio Paramount ho totiž u svých disků zásadně nepoužívá, na druhou stranu Criterion má disky výhradně pro region A. Nezbývá než si počkat.

Podivuhodný případ Benjamina Buttona (2008)

„Životu lze porozumět jen zpětně, ale musí se žít kupředu.“

Film vycházející z povídky F. Scotta Fitzgeralda vypráví o sympatickém padesátníkovi Benjaminu Buttonovi, který je se svým životem spokojený a navíc se nedávno zamiloval do třicátnice Daisy. Hlavní hrdina však místo stárnutí začíná mládnout, což se mu nejdřív líbí, ale postupem času obrátí. Protože prožívat svůj život v opačném směru a mládnout vedle své pozvolna stárnoucí lásky, to není úplně normální.

Článek je součástí seriálu Blu-ray filmy na obzoru »

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře