PlayStation 3 bude levnější a ještě levnější

vydáno 6. 10. 2007 | sekce Novinky | téma Přehrávače | 2 komentáře

Tagy: Blu-ray, PlayStation 3, přehrávač, PS3, Sony

Sony PlayStation 3

Ještě tento měsíc dojde ke zhruba dvacetiprocentnímu snížení ceny evropského 60 GB modelu Sony PS3 a zároveň se objeví nový 40 GB model za pouhých £299 (cca 12000 Kč). V jeho případě sice platí „něco za něco“, přesto se ale PS3 stane absolutně nejlevnějším Blu-ray přehrávačem na trhu (viz zdejší článek SONY PlayStation 3 jako Blu-ray přehrávač a zejména komentáře pod ním).

60 GB PlayStation 3 se v Evropě od svého uvedení letos na jaře prodává zhruba za £425 (cca 17000 Kč), nová cena bude £349 (cca 14000 Kč). Ještě levnější 40 GB model bude určen pouze pro Evropu, Střední Východ, Austrálii a Nový Zéland, nebude umět přehrávat PS1 a PS2 hry, bude mít jen dva USB porty místo čtyř a slot na paměťové karty bude chybět úplně.

UPDATE: podle oficiální zprávy společnosti Sony by cena 60 GB modelu měla být 499 € (13 990 Kč), 40 GB model bude k dostání za 399 € (11 190 Kč) a expedovat se začne už 10. října.

Ray Maguire, šéf PlayStation UK, si od snížení cen slibuje zlepšení prodeje PS3 a ještě do Vánoc dokonce zdvojnásobení uživatelské základny. „Očesaná“ 40 GB PS3 je podle něj strategické rozhodnutí a ne důsledek neočekávaně nízkých prodejů konzole.

„Provedli jsme analýzu trhu, prozkoumali diskusní fóra a zjistili, že by si spousta lidí PS3 ráda pořídila, ale je pro ně prostě moc drahá,“ řekl pro BBC.

Někteří majitelé původní 60 GB PS3 asi nebudou kvůli celkem znatelnému zlevnění konzole pouhých šest měsíců po uvedení spokojení, ale i na to má Ray Maguire odpověď:

„Lidé, kteří chtějí mít nové technologie jako první, jsou připraveni si za ně připlatit.“

Sony PlayStation 3

Předchozí dvě generce PlayStation zajišťovaly Sony vedoucí postavení na herním trhu. Teď je ale na výsluní Nintento se svým Wii a kupředu se nezadržitelně dere i Xbox 360 společnosti Microsoft. PS3 se zatím celostvětově prodalo 5.5 milionu, Wii se může pochlubit deseti miliony prodaných kousků a Xbox 360 také. Ostatně už loni po zveřejnění finální ceny PS3 byla Sony mnoha finančními analytiky kritizována a konzoli byla předvídána trnitá cesta k úspěchu.

„Zpětná kompatibilita byla opravdu drahá na implementaci a její odstranění nám pomůže snížit cenu,“ podotýká dále Maguire.

Nejlevnější 40 GB verze PS3 teď bude stát stejně jako Xbox 360 Elite se 120 GB diskem. PS3 má ovšem wi-fi a dokáže přehrávat Blu-ray disky, Xbox 360 má wi-fi modul a externí HD DVD mechaniku pouze za příplatek. Nintendo Wii je samostatnou kapitolou: přijde sice jen na £179 (7000), nemá ale grafiku ve vysokém rozlišení ani možnost přehrávání DVD a místo toho sází na revoluční pohybové ovládání a netradiční hry.

„Chceme dostat konzoli na další úroveň. V podstatě jsme ji celou znovu vytvořili, abychom mohli snížit její cenu,“ rekapituluje Ray Maguire. „Dosažení tak nízké ceny nás stálo opravdu mnoho peněz. Sony stále dotuje každou prodanou konzoli, 40 GB model ji ale přece jen bude stát méně. Jsme ve fázi počátečních investic.“

Pro Severní Ameriku a Japonsko nebyl 40 GB model PS3 ohlášen, tato teritoria mají své vlastní modely a cenovou politiku.

Uložte si: Pošlete dál:

Nejnovější články

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Kamery do bytu přinesou maximální přehled o vaší domácnosti

Chcete vědět, co se děje u vás doma, když tam právě …

Testovací novinka

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit …

Homepage »

Další Novinky

Komentáře

Re: PlayStation 3 bude levnější a ještě levnější

Vložil MP (bez ověření), 26. Říjen 2007 - 23:53

Obrázek uživatele MP

zdravim jsem v GB. V axi Playstation3 40 GB verze se tu prodava za 250 liber a k tomu hra zdarma nebo druhy ovladac! to je necelych 10.tis ceskych a cena pujde jeste dolu. Tipuji ze se vanocni slevy v cr nekonaji jako posledni roky musime si pockat na leden 2008..

Re: PlayStation 3 bude levnější a ještě levnější

Vložil d.f.h, 27. Říjen 2007 - 10:35

Obrázek uživatele d.f.h

U nás se stanovená cena PS3 asi nehne ani o fous, maximálně někde přes e-shop může člověk ušetřit pár stovek. To ale nevadí, i těch 11100 peněz je za PS3 hodně slušná cena!